SZTE BTK 2023. április

2023. április 28.

A Szegedi Tudományegyetem és az SZTE Doktorandusz Önkormányzat szervezésében május 10-én, 12 órától Doktor Képzések Nyílt Napja lesz a Dugonics téri központi épületben. A program célja a doktori életpálya megismertetése a hallgatókkal és az egyetemen folyó doktori képzések népszerűsítése.

2023. április 28.

Karunkon fölelevenítjük a professzori székfoglaló előadások nemes hagyományát. Idén azokat kértük föl székfoglaló előadás megtartására, akik frissen szereztek akadémiai doktori címet és kaptak egyetemi tanári kinevezést, lettek a Professzori Tanács tagjai. Mivel a COVID miatt több éven át nem tudtuk ezt az eseményt megrendezni, ezúttal tíz előadást hallgathatnak meg az érdeklődők, a nyelvtudomány, az irodalomtudomány, színháztudomány, pszichológia, neveléstudomány és régészet területéről.


A program egyben a Kari Tudományos Napok rendezvénysorozat része is, amelyről ebben a cikkben írtunk bővebben!


Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

2023. április 24.

A Hispanisztika Tanszék immár ötödik alkalommal rendezte meg a középiskolásoknak szóló Spanyol tanulmányi versenyét. A verseny díjátadóját április 21-én, az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar épületében tartották számos diplomata és középiskolás diák részvételével.

2023. április 21.

Egykori oktatója, Dr. Katona Tamás történész tiszteletére rendezett emlékkonferenciát az SZTE BTK Modernkori Magyar Történeti Tanszéke. A konferencián Katona Tamás életművéhez híven forrásalapú, ám színes, átélhető történetekről volt szó az 1848-49-es szabadságharc idejéből. Az eseményen Katona Ágnes, a történész lánya is részt vett.

2023. április 19.

Igazi TED-es élménynek lehet részese az, aki június 10-én ellátogat a balatonfüredi Szabadidő- és Konferenciaközpontba. A TEDxBalaton szervezői ugyanis idénre is igazi intellektuális dzsemborit ígérnek: a Balaton ökológiája, történelme, gasztronómiája kerül majd a középpontba. A mostani együttműködés alapján az Szegedi Tudományegyetem hallgatói is aktívan részt vesznek a mintegy ötszáz fős rendezvény megszervezésében.

2023. április 18.

2021 szeptemberében a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karon is elindult a Design- és művészetmenedzsment mesterképzés, a legelső évfolyam fejében pedig egyúttal megszületett a Fesztivál ötlete is. A fiatalok idén tavasszal, május 4-én és 5-én harmadik alkalommal rendezik meg az eseményt, amely 2023-ban a függetlenség témája köre épül. A kétnapos rendezvénynek a Grand Café ad otthont.

2023. április 13.

A Szegedi Tudományegyetem Általános Nyelvészeti Tanszéke, a Pragmatika Centrum Országos Kutatóközpont és a Magyar Nyelvtudományi Társaság Pragmatika Tagozata 2023-ban ismét megrendezi az Újdonságok a szemantikai és pragmatikai kutatásokban című konferenciát. A konferenciára olyan magyar nyelvű előadásokat várnak, amelyek szemantikai és pragmatikai témájú kutatások még nem publikált eredményeiről számolnak be, és nemzetközileg elfogadott módszereket fejlesztenek tovább és/vagy alkalmaznak újabb területeken.

2023. április 13.

Itt az idő, hogy megmutasd, mire vagy képes a színpadon, hogy milyenek az előadói készségeid!

 

Az SZTE GTK és az SZTE Junior Akadémia, együttműködésben a szegedi Ezabeszéd Toastmasters Retorika Klubbal és a Phillip Morris Magyarország közreműködésével, megrendezi az SZTE-PREZILIMPIA versenyt! A PREZILIMPIA egy fantasztikus lehetőség, ahol egyetemi hallgatók mérik össze prezentációs készségüket. A dobogósok pedig az elismerésen felül jelentős pénzjutalomban is részesülnek!

2023. április 12.

A rendezvény a Wunderbar Fesztivál, a német nyelv hete keretében valósul meg, melynek célja a német nyelv és a német nyelvű országok kultúrájának népszerűsítése. A résztvevők országszerte számos programot kínálnak, melyekről a Wunderbar Fesztival központi honlapján lehet tájékozódni.

2023. április 12.

Hét héten át több száz programmal várja az egyetemi polgárokat és a város lakóit a Szegedi Tudományegyetem hagyományos tavaszi programkavalkádja, az Egyetemi Tavasz. 2023. április 5. és május 31. között 70 helyszínen mintegy 300 esemény – kiállítások, tudományos és ismeretterjesztő előadások, konferenciák, színházi bemutatók, koncertek és szórakoztató programok – közül válogathat a közönség.

2023. április 11.

Az Egyetemi Tavasz felvezető eseményeként 2023. április 5-én a Hallgatói Művészeti Versenyek résztvevői mutatkoztak be a zsűri előtt az SZTE rektori épületében. Az Egyetemi Zenei Versenyre, valamint a Vers- és Prózamondó Versenyre mintegy ötven tehetséges hallgató jelentkezett. A versenyen a BTK legkülönbözőbb szakjairól indultak hallgatók, akik a legtöbb kategóriában dobogós helyet szereztek.

2023. április 11.

A pályázat célja az egyetem azon kutatóinak, valamint hallgatóinak támogatása, akik az egyetemhez kötődő kutatómunkájuk során olyan tudományos eredményt, innovatív megoldást dolgoztak ki, amely szellemi alkotásnak minősül és üzleti szempontból hasznosítható lehet.

2023. április 03.

Több mint 1200, nagyrészt 19. századi ritkaságnak számító könyvet adományozott az SZTE Klebelsberg Kuno Könyvtárának Altay Mehmet Gökbilgin török üzletember. Az Egyesült Államokban élő vállalkozó, történettudós édesapja gyűjteményét ajánlotta fel, ezzel még exkluzívabbá téve a Szegedi Tudományegyetem könyvtárának Keleti Gyűjteményét. A nagylelkű felajánlást az egyetem vezetése 2023. március 28-án Mecénás-díjjal viszonozta.

2023. április 03.

Gyűjtsük együtt a felvételi pontokat!


2023. április 22. szombat - 11.00-18.00

Szeged, Dugonics tér 13.

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_30

Az SZTE BTK Hispanisztika Tanszék által idén immár hatodik alkalommal megrendezett Spanyol tanulmányi verseny díjátadóját április 12-én rendezték meg a kar Auditorium Maximum termében. Az ország különböző pontjairól érkező nyertes és különdíjjal kitüntetett csapatok a megjelent diplomatáktól vették át nyereményeiket.