Friss hírek

[1] 2 3 (4)> (6)>| 
2024. május 24.

Az SZTE Állam- és Jogtudományi Karának Politológiai Tanszéke és a Magyar Történelmi Társulat Szegedi és Dél-alföldi Csoportja tudományos konferenciát szervez A magyar holokauszt 80 év távlatából. Jogfosztás – deportálás – emlékezés címmel 2024. június 6-7-én a Jogi Kar Aulájában (Szeged, Tisza Lajos krt. 54.).

2024. május 22.

A magyar szakok közül harmadikként, Szegeden először tartott szakhetet az SZTE BTK Magyar Nyelvi és Irodalmi Intézete 2024. május 6-9. között. A programsorozaton a szervezők többek között kötetbemutatókkal, lapszámbemutatókkal, finn majálissal, török gasztrokalandokkal készültek a magyar szakos hallgatóknak és a tágabb közönségnek, de a rendezvényhét része volt a hagyományosnak mondható szakest is, amelyen az egykori hallgató, Grecsó Krisztián is részt vett.

2024. május 22.

Kecsmár Zsuzsa, az Antavo Loyalty Cloud társalapítója és stratégiai vezetője nyerte idén a nívós „Év Embere” díjat a Dubaiban megrendezett International Loyalty Awards-on. Zsuzsa az SZTE-n végzett kommunikáció- és médiatudomány szakon, jelenleg is stabil partnere az SZTE Alumni mentorprogramnak.

2024. május 20.

A Kolozsvárról Szegedre költözött Magyar Királyi Ferencz József Tudományegyetemen 100 évvel ezelőtt, 1924-ben Buday Árpád és Banner János kinevezésével indult meg a régészeti intézet működése. Az elmúlt 100 évben kisebb kihagyással ugyan, de folytonos volt a régészeti oktatás, és tudományunk olyan meghatározó alakjai tanítottak és kutattak az intézetben/tanszéken, mint Trogmayer Ottó és Fodor István. Az egykori oktatóinkra is megemlékezve az intézet/tanszék fennállásának centenáriumát több, az esemény fontosságához méltó programmal ünnepeljük meg 2024. május 21. és 23. között.

2024. május 20.

Az Amerikanisztika Tanszék 2024. május 24-25. között rendezi meg a Hungarian Association for American Studies 14. nemzetközi konferenciáját, amely az amerikai kultúra válságán való túllépés különböző módjaival és narratíváival foglalkozik. A plenáris előadók között lesz Prof. Bollobás Enikő, aki annak idején a szegedi amerikanisztika szak beindításában játszott kiemelkedő szerepet, Prof. Christopher Danielson Montanából, jelenleg a Pécsi Tudományegyetem Fulbright ösztöndíjas oktatója, valamint Prof. Arijana Luburić-Cvijanović, a Novi Sadi Egyetem angol tanszékének tanszékvezető helyettese, illetve Matt Sedillo mexikói költő. A szekciók a bölcsészkar különböző termeiben kapnak helyet, erről a részletes programban lehet tájékozódni.

2024. május 16.

Grecsó Krisztiánnal zárult a Radnóti-estek sorozat ötödik évadja. Az egykori szegedi egyetemista mára már országos népszerűségű író. Május 8-án a Café Radnótiban a Vágyálmok netovábbja: Szeged című beszélgetésen Szilágyi Zsófia, az SZTE BTK Magyar Irodalmi Tanszék oktatója kérdezte az írói forrásairól.

2024. május 15.

A Lábjegyzetek Platónhoz konferenciasorozat 22. rendezvényét 2024. május 16-17-én rendezik meg az MTA SZAB Székházban. A Magyar Filozófiai Társaság, az SZTE BTK Filozófia Tanszék, a Pro Philosophia Szegediensi Alapítvány és az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság közös rendezvényének témája a félelem. A konferencia előadásai minden érdeklődő számára nyitottak!

2024. május 13.

A Magyar Tudományos Akadémia a 2025-ben esedékes 200. „szülinapja” ünnepére készülődik, miközben a 197. közgyűlését is kitüntetésekkel és nyilatkozatokkal tette kivételessé. Az mta.hu májusi hírei között a tudomány szegedi kiválóságairól szóló információkat is kerestünk.

2024. május 10.

Kiss Attila az SZTE BTK Angol Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára, több szervezet, köztük a Magyar Shakespeare Bizottság és a Magyar Anglisztikai Társaság (HUSSE) elnökségi tagja, utóbbinak egykori megválasztott elnöke, a hazai anglisztika megkerülhetetlen alakja. A grandiózus vállalkozás, a hétkötetes Az angol irodalom története sorozat második kötetének egyik szerkesztője tavaly, kiemelkedő életművének és szakmai sikereinek elismeréseként, Országh László-díjban részesült. Kiss Attila 2023 szeptemberében megvédte Kettős anatómia. Angol reneszánsz tragédiák a kora újkorban és ma című akadémiai doktori értekezését, 2024 áprilisában pedig hivatalosan is az MTA doktora lett.

2024. május 07.

Az Angol-Amerikai Intézet által szervezett 7. angol tanulmányi verseny első, online fordulóján 81 diák vett részt a régió 16 középiskolájából. A második, szóbeli fordulón 9 diák vállalta a megmérettetést: április 20-án előadták prezentációikat és ugyanitt kiderült az is, ki és milyen eredményt ért el az intézet régi hagyományokkal rendelkező versenyén.

2024. május 07.

Negyedik alkalommal rendezik meg szegedi diákok a IV. Design- és Művészetmenedzsment Fesztivált. A rendezvény idén új formát ölt, ugyanis az SZTE BTK design- és művészetmenedzsment mesterképzés hallgatói a művészeti programok mellett egy szakmai konferenciával is készülnek. A május 17-i rendezvénynek a Grand Café ad otthont, ahol a konferencián túl performansz művészettel, könyvbemutatóval és tervezői vásárral várják az érdeklődőket. A 10-től 18 óráig tartó program díjmentesen látogatható.

2024. május 07.

Második alkalommal rendezzük meg a Kari Tudományos Napokat, amelyen az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíjasainak beszámolóit, valamint a frissen akadémiai doktori címet szerzett oktatók előadásait hallgathatják meg az érdeklődők. A programra május 13-15. között a Kari Konferenciateremben kerül sor.


Támogassuk karunk oktatóit és hallgatóit tudományos munkájuk sikerességében! Szeretettel várunk minden érdeklődőt az előadásokra!
2024. április 30.

Az SZTE BTK-n 2024. július 6-án tartjuk a nyári diplomaosztót, amelyen több száz diák és hozzátartozóik vesznek majd részt. A februári eseményen egyik hallgatónknak már lehetősége volt a bemutatkozásra, és a pozitív visszajelzések tükrében ezt a hagyományt szeretnénk is folytatni: hogy egy BTK-s hallgató, oktató vagy dolgozó előadásával búcsúztassuk el a diplomájukat megszerző diákokat!


Ha tehetséges vagy valamiben és szívesen megmutatnád ezt egy több száz fős közönség előtt, olvasd el a részleteket, és jelentkezz június 9-ig!

2024. április 26.

Hetvenhét kutató, köztük az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi kar öt munkatársa vette át 2024 áprilisában az MTA doktora címért járó oklevelet. Az Országos Széchényi Könyvtárban szervezett ünnepélyes átadón várták azon kutatókat, akik kiemelkedő tudományos munkásságukat egy doktori műben összegezték, eredményeik egy kiemelt részét pedig sikeresen megvédték.

2024. április 25.

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Történeti Intézet Középkori és Kora Újkori Magyar Történeti Tanszék, valamint az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola közösen szervezte meg a Báthory István Középiskolai Történelem Tanulmányi Versenyt. Az ünnepélyes eredményhirdetésen Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora is méltatta a kezdeményezést.

2024. április 22.

Tavasszal is meghirdette az SZTE NKI Kulturális Irodája a Hallgatói Művészeti Versenyét, amelyre több kategóriában jelentkezhettek a tehetséges hallgatók: az eredményhirdetésen kiderült, a meghirdetettek közül majdnem minden kategóriában értek el helyezést BTK-s hallgatók is, nem egy esetben első helyen végeztek.


Néhány nappal később az ugyancsak az SZTE NKI által szervezett „A Szegedi Tudományegyetem és a Nobel-díj” alkotói pályázat díjkiosztójára is sor került, ahol az egyik első díjat szintén egy BTK-s hallgató kapta meg, személyesen Karikó Katalintól.

2024. április 21.

Az SZTE BTK Francia Tanszék nevében Szász Géza megemlékezését közöljük.

2024. április 19.

A 37. Országos Tudományos Diákkör (OTDK) Humántudományi Szekciójának jövőre a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara ad otthont. A 2025. április 15-17-én megrendezésre kerülő tudományos verseny előszervezési feladatait és technikai lebonyolítását egy négyfős szakmai bizottság végzi és koordinálja. A szekció szervezéséért felelős bizottság tagjai 2024. április 9-én vették át megbízóleveleiket az OTDK ügyvezető tanácsától.

2024. április 19.

Kasza Péter az SZTE BTK Klasszika-Filológia és Neolatin Tanszék tanszékvezető egyetemi docense, az SZTE Irodalom- és Kultúratudományi Doktori Iskola Neolatin Programjának vezetője, valamint az SZTE és az OSZK közreműködésével létrejött Kulcsár Péter Historiográfiai Kutatócsoport vezető kutatója. Magyar történelem Bécsből nézve - Wolfgang Lazius elfeledett történeti műve című akadémiai doktori értekezését 2023 szeptemberében védte meg. Kasza Péterrel az értekezés részleteiről, a tudományos pályájának kezdetéről, jelenlegi és jövőbeni kutatásairól és a tanításról beszélgettünk.

2024. április 15.

Az SZTE BTK Hispanisztika Tanszék által idén immár hatodik alkalommal megrendezett Spanyol tanulmányi verseny díjátadóját április 12-én rendezték meg a kar Auditorium Maximum termében. Az ország különböző pontjairól érkező nyertes és különdíjjal kitüntetett csapatok a megjelent diplomatáktól vették át nyereményeiket.

2024. április 15.

Az idei SZTE Alma Mater mozgást ösztönző kihívása a Nobel-díjas Karikó Katalin előtt tiszteleg. Járjuk be közösen életének fontos helyszíneit virtuálisan!

2024. április 15.

Az egyetem nemzetköziesítésének keretében Shanghaiban, Guangdongban és Pekingben járt az SZTE BTK delegációja, Prof. dr. Gyenge Zoltán dékán, valamint Dr. Árvay Anett a Hungarológiai Képzés vezetője, hogy megújítsa az egyetem eddigi oktatási kapcsolatait, és újakat hozzon létre. Tárgyalásokat folytattak öt kínai egyetemen, valamint a shanghaji és guandongi konzulátuson, illetve a pekingi Liszt Intézetben. Őket kísérte Gárdián Nikolett, aki 2020 óta az SZTE BTK delegált magyar lektora Shanghaiban.

2024. április 09.

A Szegedi Tudományegyetem Általános Nyelvészeti Tanszéke, a Pragmatika Centrum Országos Kutatóközpont és a Magyar Nyelvtudományi Társaság Pragmatika Tagozata konferenciáját 2024. április 26-án rendezik meg a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Egyetem utcai épületében, a Kari Konferenciateremben.

2024. április 08.

Az alábbiakban a Magyar Filmtudományi Társaság felhívását közöljük.


A Magyar Filmtudományi Társaság és a Pécsi Tudományegyetem konferenciája: Pécs, 2024. november 8-9.

A Magyar Filmtudományi Társaság idei konferenciáján a tágan értett mozgókép gazdasági és politikai aspektusait vizsgáljuk, egyaránt koncentrálva a történeti dinamikákra és a kortárs helyzetre.

2024. április 02.

Átadták a Zirzen Janka ösztöndíjakat a Szegedi Tudományegyetemen pedagógusi pályára készülő hallgatóknak. Az okleveleket Prof. Dr. Gellén Klárától, az SZTE oktatási rektorhelyettesétől és a karok képviselőitől vehették át a pályázók. A díjazottak havi százezer forint ösztöndíjban részesülnek a 2024-es tavaszi félévben.

2024. március 22.

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Pszichológiai Intézete ügyvivő szakértő/intézeti ügyintéző munkatársat keres, határozatlan idejű munkaviszonyra.


Jelentkezési határidő: 2024. április 10. (szerda)

2024. március 14.

Az Oktatási Hivatal adatai szerint idén 8395-en jelölték meg első helyen az SZTE-t. Az agrár, az orvos- és egészségügyi, a műszaki és pedagógusképzési területekre jelentkezők száma jelentősen emelkedett.

2024. március 11.

A legutóbbi Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon több generáció is találkozhatott Baráth Katalin író-történésszel, hiszen az „Aki gróf úr akar lenni” történelmi romantikus regénye és az ifjúságot megcélzó „Gőzgépek és pomponlányok” című kötete is ekkor jelent meg. Eddig elsősorban krimik, történelmi regények és egy sci-fi írójaként ismertük, azonban most új műfajban próbálta ki magát. Hamarosan pedig a popkultúrára fókuszáló tanulmánykötetét is olvashatjuk, amely az IKIKK (Szegedi Tudományegyetem Interdiszciplináris Kutatásfejlesztési és Innovációs Kiválósági Központja) támogatásával valósult meg.

2024. március 06.

Dr. Róna-Tas András akadémikus, Széchenyi-díjas nyelvész, orientalista kapta az MTA SZAB Pro Scientia Életműdíját a Szegedi Akadémiai Bizottság idei éves közgyűlésén. Az eseményen Dr. Hudecz Ferenc, az MTA alelnöke köszöntötte a tagságot, majd Dr. Tamás Gábor, az SZTE idegtudomány professzora tartott előadást az emberi agysejtek kutatásában elért világszínvonalú eredményeiről.

2024. március 06.

A háromnapos rendezvény 2024. május 23-24-25-én kerül megrendezésre 50 helyszínnel és több, mint 100 programmal Budapesten. A fesztiválra olyan önkéntesek jelentkezését várják, akik szívesen részt vennének egy izgalmas, nagyszabású művészeti programsorozat lebonyolításában. Jelentkezni április 29-ig lehet.

2024. március 04.

Az alábbiakban az SZTE BTK Filozófia Tanszék felhívását közöljük.


A SZTE BTK Filozófia Tanszékének gondozásában működő Művészettörténet BA specializáció, valamint Design- és művészetmenedzsment MA szakok nevében konferenciafelhívást intézünk karunk oktatóihoz.

2024. február 26.

Miért mesélünk egymásnak történeteket? Hogyan viszonyulunk a mesehagyományhoz? Miért és hogyan dolgozza fel különböző népek és régiók mesekincsét egy kortárs magyar (határon inneni és túli) író? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat, ha ellátogat a Bolygó bogozó író-olvasó találkozóira.

2024. február 15.

2024 tavaszán, Szegeden, ismét elindul az Amigos a gyerekekért alapítvány csapata. Kik is az Amigók? Mi egy egyetemistákból álló jótékonysági szervezet vagyunk, célunk, hogy kórházi látogatások formájában játékkal, nyelvtanulással és kézműveskedéssel segítsük a beteg gyerekeket. Most te is csatlakozhatsz csapatunkhoz!

2024. február 14.

-- ENGLISH BELOW --


Készen állsz arra, hogy részese légy valami igazán rendkívüli dolognak? A GTK InterArt Fesztivál 2024 neked szól – az SZTE munkatársainak és hallgatóinak!
 

A GTK InterArt Fesztivál az SZTE Gazdaságtudományi Karának kezdeményezése, amely teret biztosít a hallgatók és a munkatársak számára, hogy megmutathassák tehetségüket és felhasználhassák a művészetet mint eszközt a kapcsolatteremtésre és a sokszínűség megünneplésére.


--


Are you ready to be part of something truly extraordinary? The GTK InterArt Festival 2024 is calling out to YOU - staff members and students!


GTK InterArt Festival is an initiative to provide a space for students and staff members to perform, showcase and utilize art as a tool to connect and celebrate the richness and diversity of creativity amongst all.

2024. február 13.

Az alábbiakban az SZTE Sansz Iroda felhívását közöljük.

2024. február 13.

FRISSÍTÉS (2024. 03. 19.): A BTK osztatlan és rövid ciklusú tanárképzésein részt vevő hallgatók április 15-e, hétfő, 14:59-ig jelentkezhetnek záróvizsgára a MODULO felületén!


FRISSÍTÉS (2024. 05. 16.): A BTK osztatlan, rövid ciklusú vagy régi MA tanárképzésein részt vevő hallgatók május 22-e, szerda, 23:59-ig tölthetik fel és adhatják le portfóliójukat!


Karunkon a záróvizsgák 2024. június 03–14. között lesznek, ezelőtt azonban még számos teendőd van végzős hallgatóként. Ebben a cikkben összegyűjtöttük ezek közül a legfontosabbakat, a határidőkkel együtt. Az összefoglaló a Tanulmányi Osztály által közzétett hivatalos tájékoztatóból készült, amely az alábbiakon felül egy "záróvizsga kisokost" is tartalmaz.

2024. február 12.

-- ENGLISH BELOW --

2024. február 08.
A Radnóti-estek ötödik féléve indul el 2024. február 21-én a kar kávézójában, a Café Radnótiban. Ezúttal ismét négy estet szervezünk, amelyeken változatos témákat feszegetünk meghívott vendégeinkkel, akiknek - egyúttal - izgalmas életútjukba is betekintést nyerhetünk.

A belépés minden alkalomra ingyenes! Szeretettel várunk minden érdeklődőt!
2024. február 08.

Tavasszal is elindul a Bölcsész Szabadegyetem, az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar programja, amelynek keretében a Szegeden és környékén élők akár órarendszerűen látogathatnak egyetemi előadásokat, ugyanúgy, mint az egyetemmel jogviszonyban álló hallgatók. A február 12-től május 18-ig tartó szemeszterben 28 kurzust nyitottak meg a bölcsészkar oktatói az érdeklődők előtt, az órákra jelentkezni február 25-e, vasárnapig lehet.

2024. február 06.

A TIK Kongresszusi termében vették át diplomájukat azok a hallgatók, akik a 2023/2024-es tanév őszi félévében fejezték be tanulmányaikat karunkon. Sikeres záróvizsgát ebben a félévben 129-en tettek, a február 2-i diplomaosztón 89-en vették kezükbe a tanulmányaikat lezáró dokumentumokat. A diplomaosztón az alap-, a mester-, az osztatlan képzésben és a szakirányú továbbképzésben résztvevőket is köszöntötte a megjelent Avatótanács, valamint kitüntetéseket, kinevezéseket is kiosztottak a kar oktatói között.

2024. február 05.

A Magyar Irodalmi Tanszék meghívóját közöljük.

2024. február 01.

Tegnap szegényebb lett egy nagy gondolkodóval a magyar szellemi élet, a hazai filozófia és italianisztika tudománya. Mindenekelőtt azonban kevesebbek lettünk egy kivételes baráttal, tanárral és kollégával, sokunk számára meghatározó szellemi vezetővel. Életének 81. évében elhunyt Kelemen János (1943-2024) filozófus és italianista, az ELTE Professor Emeritusa, az MTA rendes tagja, az SZTE Olasz Nyelvi és Irodalmi Tanszékének egykori vezetője.


Kelemen János búcsúztatása 2024. március 6-án, 13:30-kor lesz a Fiumei úti temető szóróparcellájánál (Budapest, VIII. Fiumei út 16.).

2024. január 29.

Habilitált és PhD doktori okleveleket adtak át a Szegedi Tudományegyetem ünnepi doktori ülésén. A 2024. január 26-i, az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ kongresszusi termében tartott rendezvényen összesen 114, tudományos címet szerző fiatalt köszöntöttek.

2024. január 18.

A 2024 tavaszi félévére történő jelentkezés február 25-én lezárult!


A 2024-es év őszi félévével kapcsolatos információkért látogasson vissza honlapunkra augusztusban! Szeretettel várjuk!

2024. január 16.

Az SZTE BTK Kari Tanácstermében fogadta január 15-én Prof. Dr. Gyenge Zoltán dékán és Prof. Dr. Papp Sándor László, az Altajisztika Tanszék vezetője Otaka Masato, Japán magyarországi nagykövetét, Ozaki Takeshi I. osztályú, Saito Takumi III. osztályú titkárt, valamint Nikolényi Gergelyt, a Japán Alapítvány budapesti irodájának programszervezőjét. A találkozó témája a BTK és a japán nagykövetség közötti, jövőbeni együttműködések voltak.

2024. január 16.

A JATE Bálint Sándor Néptáncegyüttesének 70 éves megalakulási évfordulóját ünnepelte a napokban a szegedi egyetem mintegy 50 régi hallgatója, a néptánccsoport egykori táncosai és zenészei. A JATE Klubban rendezett találkozó sodró emlékezéseiben a történetek a táncelőadásokat körülvevő közös élményekről és végső soron a szabadságról szóltak.

2024. január 16.

Átadták az Artisjus előadói és pedagógusi díjakat – elismerésekben összesen huszonkét személy részesült, köztük a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar és a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar oktatói.

2024. január 11.

A szegedi bölcsészkar ismét nyílt napot tart az érdeklődő felvételizők számára 2024. január 27-én, 10:45-től kezdődően a kar főépületében.


A teljes programról és további tudnivalókról ide kattintva olvashatsz.


Ebben a cikkben pedig hozzuk is a miniórák listáját és január 12-én a regisztrációs linket! A jelentkezés január 24-én 20:00-kor zárul!

2024. január 11.

Ismét megnyitjuk kapuinkat mindazok előtt, akik a felvételi előtt állnak és érdeklődnek a szegedi bölcsészkar igen széles képzési kínálata iránt! A decemberi alkalom után 2024. január 27-én, szombaton, ismét nyílt napot tartunk a kar főépületében!

 

A nyílt nap részletes programját alább, a miniórákat pedig ide kattintva találod meg! A program más részeire nem, de a miniórákra regisztrálni szükséges! Jelentkezési határidő: 2024. január 24. 20:00.

2024. január 03.

Az SZTE BTK Francia Tanszéke ügyvivő szakértő pozícióba keres felsőfokú végzettséggel rendelkező, a francia nyelvet magabiztosan használni tudó, akár pályakezdő kollégát, teljes munkaidős foglalkoztatásra. A jelentkezési határidő: 2024. január 17. (szerda).

[1] 2 3 (4)> (6)>| 

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

holokauszt

Az SZTE Állam- és Jogtudományi Karának Politológiai Tanszéke és a Magyar Történelmi Társulat Szegedi és Dél-alföldi Csoportja tudományos konferenciát szervez A magyar holokauszt 80 év távlatából. Jogfosztás – deportálás – emlékezés címmel 2024. június 6-7-én a Jogi Kar Aulájában (Szeged, Tisza Lajos krt. 54.).