SZTE BTK 2023. május

2023. június 02.

A Times Higher Education az ENSZ által megfogalmazott 17 Fenntartható Fejlődési Cél mentén készíti el évről-évre Impact Rankings elnevezésű rangsorát. Az idei, frissen megjelent rangsorban a Szegedi Tudományegyetem a 85. helyen végzett a „béke, igazság és erős intézmények” tematikus listán. Emellett további nyolc kategóriában ért el Magyarországon vezető pozíciót, míg az összesített rangsorban a nemzetközi színtéren a mezőny jelentős bővülése mellett is megőrizte korábbi 401-600. helyezését.

2023. május 30.

Szegeden a 94. Ünnepi Könyvhét és a 22. Gyermekkönyvnapok június 5 és 17. között szervezi meg a Somogyi-könyvtár. Június 8 és 11-e között a különféle intézményekben zajló programok mellett a Dugonics-téren felállított színpadon is számos előadás közül válogathatnak majd az érdeklődők. A beszélgetésekben a BTK oktatói és hallgatói is sokszor feltűnnek majd – hol a moderátor, hol pedig az interjúalany szerepében. A cikkben kiemeltük a karunkhoz kapcsolódó eseményeket, de a teljes programfüzetet is letöltheti.

2023. május 30.

Hogyan történt az új pénzek beváltása a 14. században? Hogyan kapott „mentelmi jogot” Doncs mester I. Károly királytól? Miért a nemzetségi származásra utal, de a kiválóságot jelenti a "nemes" szavunk? Hogyan alakult ki a pápai adók "átutalása"? Beszámolunk a konferencia plenáris előadásairól, és elmondjuk, milyennek látták a PhD-előadásokat azok, akik Kristó Gyula professzor szegedi középkorász konferenciáin kezdték a szakmát.

2023. május 25.

Hagyományteremtő céllal rendeztük meg idén először a Kari Tudományos Napokat, május 10 és 12. között, a BTK Kari Konferenciatermében. A három nap során nemrég kinevezett professzoraink székfoglaló előadásait hallgathattuk meg, az Új Nemzeti Kiválósági Program idei ösztöndíjasai mutatták be eredményeiket és az Országos Tudományos Diákköri Konferencián helyezést elért hallgatóinkat is köszöntöttük. A rendezvény hosszútávú célja, hogy teret biztosítson a kutatói pálya népszerűsítésének, a hallgatók és oktatók bemutatkozásának, a tudománynépszerűsítésnek.

2023. május 25.

A Szegedi Tudományegyetem a Center for World University Rankings 2023-as toplistáján eredményesen szerepel: a kétezres ranglistán világviszonylatban a 708. helyen áll, ami a hazai intézmények között dobogós helyezés. Az oktatói és kutatói kiválóságot mérő indikátor szerint pedig a legjobb magyar egyetem az SZTE.

2023. május 25.

Harmadik felvonása zárult le 2023 májusában a Radnóti-esteknek, amelynek rendszerint a 2021 őszén nyílt kávézónk, a Café Radnóti ad otthont. Most tavasszal ismét négy alkalommal vettük birtokba a kávézót: ezúttal a történelmet jártuk körül. A történelem négy arca alcímmel futó rendezvénysorozat iránt nagy volt az érdeklődés - ezt izgalmas vendégeinkkel és a magukkal hozott témákkal a jövőben is igyekszünk fenntartani. Merthogy ősszel bizony folytatjuk!

2023. május 16.

A Szegedi Tudományegyetem három karának képviseletében az SZTE négy hallgatója is díjat kapott a felsőoktatási intézmények Kazinczy Ferencről elnevezett Szép magyar beszéd versenyének országos döntőjében. A vetélkedő históriáját is színesíti, hogy az egykori szegedi bölcsészből lett legendás újságíró, riportszerző Horváth Dezső szövege 35 éve is és 2023-ban is érmet hozott.

2023. május 16.

Május 25-én és 26-án Szegeden gyűlnek össze az ország középkorkutatói. Az I. Medievisztikai Vándorkonferencia lehetőséget ad az ország különböző pontjain működő középkorász műhelyek együttműködésére, és szakmai diskurzust szolgáló fórumot teremt az oktatók és doktorandusz hallgatók számára.

2023. május 16.

2023 júniusában Szegedre figyel a magyar nyelvű színháztudományos közösség: az Eötvözet SZITU színháztudományi konferenciát három nap alatt két helyszínen, három plenáris előadással és közel negyven hazai és a határon túli magyarlakta területekről érkező előadóval rendezik meg.

2023. május 11.

Kitűnő eredményekkel érkeztek vissza a 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencia BTK-s versenyzői. A legnívósabb, diákoknak szóló tudományos versenyt idén április 3 és 27. között rendezték meg az ország különböző városaiban, felsőoktatási intézményeiben.


A 36. OTDK-n az összes szekcióban 5 első, 6 második és 7 harmadik díjat, valamint 7 különdíjat hoztak el hallgatóink. A részletes eredményeket az alábbiakban közöljük.


A Humántudományi Szekciót a következő alkalommal, 2025-ben karunk rendezi meg.

2023. május 02.
2023. május 02.

Az Új Nemzeti Kiválósági Program idei ösztöndíjasait hallgathatják meg az érdeklődők május 11 és 12. között, a BTK Kari Konferenciatermében. Karunk oktatói és hallgatói a legkülönbözőbb témákban ismertetik eddigi kutatási eredményeiket és számolnak be az elmúlt évben végzett tudományos munkájukról. Csütörtökön emellett az Országos Tudományos Diákköri Konferencián díjazott hallgatók és az ő felkészítő tanáraik ünnepélyes köszöntésére is sor kerül.


A kétnapos program a Kari Tudományos Napok programsorozat része, amelyről itt írtunk bővebben.


Az előadások minden érdeklődő számára szabadon látogathatók!

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

boritokep__12_

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Pszichológiai Intézete ügyvivő szakértő/intézeti ügyintéző munkatársat keres, határozatlan idejű munkaviszonyra.


Jelentkezési határidő: 2024. április 10. (szerda)