borito

94. Ünnepi Könyvhét és 22. Gyermekkönyvnapok Szegeden - Az SZTE BTK-hoz kapcsolódó programok

Szegeden a 94. Ünnepi Könyvhét és a 22. Gyermekkönyvnapok június 5 és 17. között szervezi meg a Somogyi-könyvtár. Június 8 és 11-e között a különféle intézményekben zajló programok mellett a Dugonics-téren felállított színpadon is számos előadás közül válogathatnak majd az érdeklődők. A beszélgetésekben a BTK oktatói és hallgatói is sokszor feltűnnek majd – hol a moderátor, hol pedig az interjúalany szerepében. A cikkben kiemeltük a karunkhoz kapcsolódó eseményeket, de a teljes programfüzetet is letöltheti.

PROGRAM LETÖLTÉSE


A programokról az Ünnepi Könyhét Szeged honlapján is tájékozódhat: https://konyvhetszeged.sk-szeged.hu/


2023. június 5. (hétfő)

16.00 – SZTE Klebelsberg Könyvtár, Aud.Min.
Nagy Sándor uralkodása. Diodóros Történeti könyvtárának 17. könyve (Martin Opitz) – a fordításkötetről Székely Melinda egyetemi docens (SZTE BTK Ókortörténeti Tanszék) beszélget Illés Imre Áron adjunktussal (SZTE BTK Ókortörténeti Tanszék).


18.00 – SZTE Klebelsberg Könyvtár, Aud.Min.

So far So Good. Írások Barát Erzsébet köszöntésére – a TNT eBooks új sorozatának első kötetét Annus Irén és Kérchy Anna szerkesztők (SZTE BTK Angol–Amerikai Intézet) mutatják be a szerzők közreműködésével.


2023. június 6. (kedd)

16.00 – SZTE Klebelsberg Könyvtár, Aud.Min.

Petneki Katalin Újvidéki emlékképek (Fórum) című kötetéről Pihurik Judit (SZTE Történeti Intézet) beszélget a szerzővel.


18.00 – SZTE Klebelsberg Könyvtár, Aud.Min.
Tóth I. János (SZTE BTK Filozófia Tanszék) a Demográfiai tél. A modernizáció sötét oldala, valamint az Ökologikus társadalom fenntartható népességgel című köteteiről (Gondolat) Mike Sándor és Weiner Dominik egyetemi hallgatók beszélgetnek a szerzővel.


2023. június 8. (csütörtök)

17.45 – Dugonics tér, színpad

Czibolya Marietta, Lázárné Csernus Anikó, Bognár Edmond és Kovács Annabella, az SZTE olvasásnépszerűsítői „falják” a könyveket. Recenziókat írnak, könyvklubot vezetnek, rendszeresen írnak olvasmányélményeikről. Beszélgetőtársuk Bobkó Anna újságíró.


2023. június 9. (péntek)

18.00 – Dugonics tér, színpad
Réz András Para (Trend) című regényének bemutatója. A szerzővel Sághy Miklós, a Szegedi Tudományegyetem Vizuális Kultúra és Irodalomelmélet Tanszékének vezetője beszélget.


18:00 – SZTE BTK Radnóti Cafe

Veszprémi Szilveszter költő, blogger, közösségszervező Helyek, ahol rám öröm vár (Prae) című művéről Lázárné Csernus Anikóval (SZTE NKI Alma Mater) beszélget.


18.45 – Dugonics tér, színpad

Két cápa ugatSzilasi László faggatja Orcsik Rolandot készülő regényéről, hogy mikor jelenik meg a második regénye, valóban második-e vagy már a harmadik, esetleg a negyedik, illetve hány cápa úszkál majd benne, és hogy mi mindent tervez még az élete végezetéig és azon túl is.


19.30 – Grand Café
Szijj Ferenc: Ritka események (Magvető) – kötetbemutató a Ráolvasás zenés irodalmi sorozat keretében. A szerzővel Mikola Gyöngyi irodalomtörténész, az SZTE BTK Orosz Filológiai Tanszék munkatársa beszélget. Zenél: Szokola Vince. Helyszíni belépő: 1000 Ft.

Az est folytatásában Trottel-koncert. A Trottel 1989 óta van úton. Több mint 1500 koncerttel a hátuk mögött, széles körben turnéztak Európa-szerte. Utolsó albumuk, a ’Trottel a Talayapa Project’ tavaly jelent meg szaxofon, aerofon vokál, elektromos dob és basszusgitár felállással.


2023. június 10. (szombat)

18.00 – Grand Café
Moderátorok estje a Grand Caféban.
Kerekasztal-beszélgetés a gyűrött jegyzetek, az intenzív preparáció és a kérdezési praktikák birodalmában jártas szakmabeliek részvételével, akiknek gyakran szépírói köntösből kell moderátori gúnyába bújniuk.
Az est vendégei: Bencsik Orsolya, Borbíró Aletta, Klajkó Dániel és Veszprémi Szilveszter.
A beszélgetést követően Alex Kelman zenész és a Naqoy zenekar kettős koncertje várja az érdeklődőket. Az esemény belépő megváltásával látogatható.


18.00 – ZUG Színházi és Összművészeti Tetthely

Több mint „felolvasóest” – Benkő Imola Orsolyát (SZTE Színház- és Drámatudomány OT) írói indulásáról és készülő munkáiról kérdezi Újszászi Ilona újságíró. Közreműködnek a Homo Ludens Project művészei: Csurgóné Benkő Zsuzsa, Nahóczki Viktor és Szilágyi Szabolcs.


2023. június 11. (vasárnap)

17.00 – SZAB-székház

Kalmár Melinda Korporatív, szovjet, hibrid című könyvének bemutatóján a szerzővel Baráth Katalin (SZTE BTK Jelenkortörténeti Tanszék) beszélget.


2023. június 12. (hétfő)

16.00 – SZTE Klebelsberg Könyvtár, Aud.Min.
A. Sajti Enikő „Kis Bácskából süvít a szél…” Összeomlás, hatalomátvétel, kisebbségpolitika a Délvidéken 1918–1947 (Kronosz) című kötetének bemutatóján a szerzővel Vukman Péter László (SZTE BTK Újkori Egyetemes Történeti és Mediterrán Tanulmányok Tanszék) és Pihurik Judit (SZTE BTK Történeti Segédtudományok Tanszék) beszélget.


16.00 – SZAB-székház

Fejezetek a 20. század történetéből – a Jelenkortörténeti Tanszék munkatársainak új könyvei című sorozat keretében Tomka Béla, Tamás Ágnes, Bencsik Péter és Baráth Katalin egy-egy kötete kerül bemutatásra. Moderátor: Baráth Katalin.


2023. június 13. (kedd)

16.00 – SZTE Klebelsberg Könyvtár, Aud.Min.
A Szécsi Gábor és Tóth I. János szerkesztésében megjelent Társadalom a világjárvány hálójában (Gondolat) című tanulmánykötetről Tóth I. János (SZTE BTK Filozófiai Tanszék) beszélget Szabó Tiborral (SZTE JGYPK) és a kötet szegedi szerzőivel.


16.00 – Radnóti Cafe, SZTE BTK

A Fidele Signaculum: Írások Szőnyi György Endre tiszteletére című kötetet a szerkesztők – Kiss Attila, Matuska Ágnes és Péter Róbert (SZTE BTK Angol–Amerikai Intézet, Angol Tanszék) – ajánlják az olvasók figyelmébe, az ünnepelt részvételével.

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_36

Hetvenhét kutató, köztük az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi kar öt munkatársa vette át 2024 áprilisában az MTA doktora címért járó oklevelet. Az Országos Széchényi Könyvtárban szervezett ünnepélyes átadón várták azon kutatókat, akik kiemelkedő tudományos munkásságukat egy doktori műben összegezték, eredményeik egy kiemelt részét pedig sikeresen megvédték.