borito

Wunderbar Fesztivál, a német nyelv napja Szegeden - 2023. április 21.

A rendezvény a Wunderbar Fesztivál, a német nyelv hete keretében valósul meg, melynek célja a német nyelv és a német nyelvű országok kultúrájának népszerűsítése. A résztvevők országszerte számos programot kínálnak, melyekről a Wunderbar Fesztival központi honlapján lehet tájékozódni.

A szegedi rendezvényekről személyesen is érdeklődhetnek az alábbi email-címeken: Horváth Márta, horvathmarta8@gmail.com és Kappel Péter, kappelp@lit.u-szeged.hu.


Részletes program


Helyszín: SZTE BTK, Egyetem utca 2.


3. terem (földszint)

- 9.30-9.50 Megnyitó

Nagy Sándor, Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatának alpolgármestere, Prof. Dr. Gyenge Zoltán, a SZTE BTK dékánja és Dr. habil. Bombitz Attila, a SZTE BTK Germán Filológiai Intézet vezetője.

- 10.00-10.20 Sonja Cvjetković: Ausztria képekben és zenében

Ausztria hosszú ideig az európai zenei élet egyik központja volt. Az előadásban Ausztria zenetörténetének néhány állomását villantjuk fel sok zenehallgatással.

- 10.30-10.50 Bombitz Attila: Austrian Superheroes

Az „Austrian Superheroes” szuperhős-képregény igazi osztrák karakterekkel. Itt van többek között Captain Austrian junior, Lady Heumarkt, Bürokrat vagy éppen Donauweibchen. Csárdásfürstinnel és az undergroundba visszaszorult egykori kommunista szuperhősökkel mi magyarok is kivesszük a részünket a hihetetlen kalandokból. Gyere velem te is az ASH univerzum világába és ismerkedj meg szomszédaink szuperhőseivel!

- 11.00-11.20 Mihály Csilla – Szabó Erzsébet: Wunder-CoolTour Ausztria

A kvíz játékos formában eleveníti fel és bővíti ismereteidet az osztrák mindennapokról, kultúráról, irodalomról, zenéről és történelemről. Vajon tudod, kik voltak a bécsi klasszikusok? És hogy hány feje van az osztrák sasnak? És hogy ki Ötzi?

- 11.30-11.50 Ritz Szilvia: Erzsébet császárné – mítosz és valóság

Az osztrák császár- és magyar királyné még életében legendává vált, és napjainkban is jelen van az osztrák és a magyar kultúrában. Számtalan könyv, film és televíziós sorozat dolgozta fel életét, az udvari etikettel és a kor szokásaival szembemenő életmódját, boldogtalan házasságát és tragikus halálát. Úgy tűnik, Wittelsbach Erzsébet mára feminista példaképpé is vált, aki tudatosan lázadt a rákényszerített szerep ellen, sőt akaratát még a császárral szemben is következetesen érvényesítette. De vajon miért működik még ma is a már több mint 100 éves Sisi-mítosz, mi vonzza a mai fiatal nőket benne? Ha érdekel a válasz ezekre a kérdésekre, gyere el és hallgasd meg az előadást!


- 12.00-12.45 Grossmann Erika: Mennyire ismered a schönbrunni kastélyt?

Hány focipálya férne el a kastélyparkban? Hogyan néz ki, milyen alaprajzú a schönbrunni kastély épülete? Hány szoba van a kastélyban? Mit tudsz a kastélyparkban található állatkertről? Mit lehet csinálni a labirintusban? Mindezt az ún. Stationenlernen formájában tudhatod meg, ahol párban vagy csoportban dolgozva különböző munkatémákat, módszereket ismerhetsz meg: rövid youtube videók, szövegek meghallgatása és szövegértés, kvíz a Kahoot!-tal, puzzle, kézműveskedés stb.


2. terem (földszint)

- 10.00-10.20 Vörös Beáta: Egyszerű tippek, hogy hogyan vegyük körbe magunkat a német nyelvvel a hétköznapokban

Nagyon sok nyelvtanuló ütközik abba a problémába, hogy tankönyvből tanulja a nyelvet, de a megszerzett tudást nem tudja használni a hétköznapokban. Az előadás célja az, hogy gyakorlati tippeket adjon a nyelvtanulóknak, hogyan vehetik körbe magukat a német nyelvvel az internet, illetve a szegedi kulturális programok segítségével, hogy napi szinten érintkezzenek vele és megtanulják a hétköznapokban is használni.

- 10.30-10.50 Mihály Csilla – Szabó Erzsébet: Wunder-CoolTour Németország, Svájc

A kvíz játékos formában eleveníti fel és bővíti ismereteidet a német és svájci mindennapokról, kultúráról, irodalomról, zenéről és történelemről. Vajon tudod, miről híres a svájci bicska? És hogy hol készítettek először kakukkos órát?

- 11.00-11.20 Sántáné Túri Ágnes: Csodálatos nyelvtan – Egy puzzle

A német nyelvtan csodálatos. Aki nem hiszi, jöjjön el, töltse ki a kérdéssort, és meglátja, a nyelvtan semmiképp sem unalmas és cseppet sem ijesztő.

- 11.30-12.00 Raphael Fendrich: Nyelvet és kultúrát közvetíteni

A beszélgetés tárgya a DAAD és nyelvi lektorainak hozzájárulása a német nyelv elsajátításához és a német nyelvű kultúrák megismeréséhez. Milyen lehetőségeket kínál a DAAD a Németország és a német nyelv iránt érdeklődők számára? A beszélgetést Dobi Richárd vezeti, valamint Miklósi Bettina és Németh Lili tolmácsolja.


NISZ 2 (2. emelet)

- 10.00-10.30 Sárvári Tünde: Játszva németül

Szeretettel várjuk a gyerekeket és kísérőiket. Hiszünk abban, hogy minden jó forrása a játék, ezért közösen bejárjuk a Német Játékutcát. Útközben a játékok segítségével vidáman ismerkedünk a német nyelvvel, és megtapasztaljuk, hogy a német nyelv tanulása sok örömöt és vidámságot jelent. Gyertek és játsszatok velünk!

- 11.00-11.30 Sárvári Tünde: Játszva németül

Szeretettel várjuk a gyerekeket és kísérőiket. Hiszünk abban, hogy minden jó forrása a játék, ezért közösen bejárjuk a Német Játékutcát. Útközben a játékok segítségével vidáman ismerkedünk a német nyelvvel, és megtapasztaljuk, hogy a német nyelv tanulása sok örömöt és vidámságot jelent. Gyertek és játsszatok velünk!

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_39

Az SZTE BTK-n 2024. július 6-án tartjuk a nyári diplomaosztót, amelyen több száz diák és hozzátartozóik vesznek majd részt. A februári eseményen egyik hallgatónknak már lehetősége volt a bemutatkozásra, és a pozitív visszajelzések tükrében ezt a hagyományt szeretnénk is folytatni: hogy egy BTK-s hallgató, oktató vagy dolgozó előadásával búcsúztassuk el a diplomájukat megszerző diákokat!


Ha tehetséges vagy valamiben és szívesen megmutatnád ezt egy több száz fős közönség előtt, olvasd el a részleteket, és jelentkezz június 9-ig!