Hagyomány és fordulópont, kelet-európai recepció

Megjelent a szegedi Esterházy-füzet

image

A Magvető Kiadó Esterházy-füzetei azoknak a tudományos tanácskozásoknak az írásos dokumentumai, melyek a 2016-ban elhunyt Esterházy Péter szép- és közírói életművéről, e szövegvilág mélységeiről és távlatairól, hagyományteremtő erejéről, nemzetközi recepciójáról szólnak. A hiány felismerése és A hely, ahol most vagyunk című füzetek után már kézbe vehető és olvasható a Hagyomány és fordulópont: Esterházy Péter recepciója a kelet-európai régióban című, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Magyar Irodalmi Tanszéke által szervezett nemzetközi tudományos konferencia anyagát tartalmazó kötet is.

A 2017. április 27-én a SZAB Székházban tartott előadások és a Grand Caféban rendezett kerekasztal-beszélgetés ötletgazdája Szabó Gábor docens és Szilágyi Zsófia professzor voltak, de ők szerkesztették a szegedi füzetet is. Bár Szilágyi kötetelőszavában az olvasható, hogy „az elemzéseket, illetve a kerekasztal-beszélgetésben felmerült szempontokat természetesen majd az idő méri meg, később fogjuk látni, mennyiben sikerült hozzájárulni ahhoz, hogy a Takáts József által felvázolt értelmezési keretek átrendeződjenek”, az azonban már biztos, hogy hagyomány és fordulópont, és ezzel együtt az egész Esterházy-recepció újragondolására, újrarendezésére ösztönző tanulmányokat egybefűző füzet sok szempontból dokumentálja és kirajzolja az író „megkerülhetetlen életművéről való termékeny, közös gondolkodást” is.

 


Fotó: Valuska Gábor


image_1























A kötet tartalomjegyzéke:


Előszó (Szilágyi Zsófia)

Takáts József: A gyűjtőlencse

Hansági Ágnes: „A hagyománnyal nem lehet szakítani”

Szirák Péter: Kisformák hálózata

Selyem Zsuzsa: Kutya, isten, én vagyok a te

Rudaš Jutka: A kultúra kereszteződő rétegei

Németh Zoltán: „amit meg kellene még álmodni”

Szilágyi Zsófia: A hagyomány rései

Margócsy István: Az archaizálás csapdája

„Helyéről elmozdítani a beszédet…”– Kerekasztal-beszélgetés Esterházy Péter életművéről (Garaczi László, Ilia Mihály, Radnóti Sándor és Szabó Gábor)

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_36

Hetvenhét kutató, köztük az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi kar öt munkatársa vette át 2024 áprilisában az MTA doktora címért járó oklevelet. Az Országos Széchényi Könyvtárban szervezett ünnepélyes átadón várták azon kutatókat, akik kiemelkedő tudományos munkásságukat egy doktori műben összegezték, eredményeik egy kiemelt részét pedig sikeresen megvédték.