dij_atadas

Szegedi egyetemi emberek a Szegedért Alapítvány díjazottjai

Három, a Szegedi Tudományegyetemhez kapcsolódó kiválóság hozta el a Szegedért Alapítvány idei díjainak többségét. Csirik János informatikus, Bernáth Árpád irodalomtörténész, valamint Sófi József, a fiatal tehetségek mecénásának tevékenységét ismerték el.

A gyönyörű kisplasztika és az érmék mögött a díjazottak, Szeged város jeles személyiségei jelentik az aranyfedezetet – mondta el köszöntőjében Kiss Piroska, a Szegedért Alapítvány soros elnöke, a Budapest Bank Nyrt. Szegedi Vállalati Üzletközpont vezetője.

 

A huszonharmadik gálaműsoron a Szegedért Alapítvány fődíját Csirik János programtervező matematikus, a Számítógépes Algoritmusok és Mesterséges Intelligencia Tanszék vezetője vehette át munkásságááért. A professzor az egykori JATE rektorhelyettese, majd rektora is volt, valamint a Természettudományi Kar dékánjaként is tevékenykedett. A Számítógépes Algoritmusok és Mesterséges Intelligencia Tanszéket 1995 óta vezeti, az informatika és mesterséges intelligencia világhírű kutatója.

 

A tudományos kuratórium Szőkefalvi-Nagy Béla-díját Bernáth Árpád germanista, a Bölcsészettudományi Kar professor emeritusa kapta. A professzor nemzetközileg elismert irodalomtudós, pályája teljesen a szegedi bölcsészkarhoz kötődik, számos intézményi tisztséget viselt, volt a Bölcsészettudományi Kar dékánja, a Német Irodalomtudományi Tanszék vezetője. Munkatársaival kidolgozta a lehetséges világok elméletét, amelynek segítségével az irodalmi művek megközelítésének új módját sikerült megtalálnunk. Foglalkozott Goethe, Hermann Broch, Nádas Péter és Esterházy Péter műveivel, de főként Heinrich Böll-kutatóként tartják számon, az író legjobb értelmezőjének tartotta a professzort. Nevéhez fűződik a hazai germanisztika újjászervezése.

 

A társadalmi-állampolgári kuratórium Debreczeni Pál-díját Sófi Józsefnek, a Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány létrehozójának, a Szegedi Tehetséggondozó Tanács tagjának adományozta. Sófi József tehetséges biológushallgatóként indult Szegeden, de anyagi okokból el kényszerült hagyni a kutatói pályát. Később, 2001-ben – immár sikeres vállalkozóként – létrehozta alapítványát, mellyel a tehetséges szegedi egyetemistákat támogatja immár tizenegyedik éve, eddig több mint nyolcmillió forintot osztott szét ösztöndíj formájában. Az immár az SZTE Tehetségponttal együttműködő alapítvány nemcsak anyagilag támogatja a kiválóságokat, hanem sok más mellett kiállítás- és koncertszervezéshez, interdiszciplináris együttműködésekhez is támogatást nyújt, valamint közösségépítő erőt képvisel a tömegképzésben.


Szegedért Alapítvány.zip
A díjátadón készült képgaléria


SZTEpress

 

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

boritokep__12_

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Pszichológiai Intézete ügyvivő szakértő/intézeti ügyintéző munkatársat keres, határozatlan idejű munkaviszonyra.


Jelentkezési határidő: 2024. április 10. (szerda)