Laoszi delegáció a szegedi egyetemen

A szegedi egyetemen diplomázó egykori laoszi hallgatók közül többen is kiemelkedő szerepűek, magas állami tisztséget töltenek be a délkelet-ázsiai országban. E helyzetben kölcsönös tudományos együttműködési tárgyalásokat kezdeményeztek alma materükben, pontosabban a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi, valamint Bölcsészettudományi Karán. A találkozók időszerűségét növeli, hogy idén 50 éves a magyar-laoszi diplomáciai kapcsolatok fölvétele.

 

Szegedre látogatott egy héttel ezelőtt Khammoune Viphongxay belügyminiszter-helyettes – tudtuk meg Hajdú Józseftől. Az SZTE ÁJTK Munkajogi és Szociális Jogi Tanszékét vezető professzor, a jogi kar tudományos ügyekkel foglalkozó dékánhelyettese elmondta: a laoszi vendég volt tanárai közül találkozott – többek között – Tóthé dr. Fábián Eszterrel, az SZTE ÁJTK Polgári Jogi és Polgári Eljárásjogi Tanszék címzetes egyetemi tanárával, Besenyei Lajossal, az SZTE ÁJTK Polgári Jogi és Polgári Eljárásjogi Tanszék professzor emeritusával, valamint az agárjogi tanszéket vezető Bobvos Pállal.

Két további, ugyancsak a szegedi egyetemen diplomát szerzett vendég július 19-én érkezett a Tisza-parti városba. Phoukhao Phommavongsa, a külügyminisztérium határrendészeti igazgatója és Khamkheuang Bounteum Laosz bécsi – Magyarországra is akkreditált – nagykövete ugyancsak az SZTE jogi karán kezdte tárgyalásait. A találkozón – a dékánhelyettes Hajdú professzoron és Tóthé dr. Fábián Eszteren kívül részt vett Herczeg János, az SZTE ÁJTK GTK Statisztikai és Demográfiai Tanszék professzor emeritusa, továbbá a SZTE ÁJTK Munkajogi és Szociális Jogi Tanszékről – a tanszékvezető professzoron kívül - Lőrincsikné Lajkó Dóra adjunktus, és Rossu Balázs tanársegéd. A laoszi delegáció tagjai konkrét tárgyalási javaslatokkal álltak elő az együttműködés fejlesztésre. Így például az Európai Unióval kapcsolatos, továbbá határrendészeti kérdésekben, munkaügyi és szociális ügyekben tartanának közös programokat, konferenciákatt.

A laoszi delegáció július 20-án az SZTE Bölcsészettudományi Karán a Csernus Sándor dékán vezette delegációval folytat megbeszélést, bővíti a magyar-laoszi együttműködés lehetőségeinek tárházát.

SZTEpress

 

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_32

Kasza Péter az SZTE BTK Klasszika-Filológia és Neolatin Tanszék tanszékvezető egyetemi docense, az SZTE Irodalom- és Kultúratudományi Doktori Iskola Neolatin Programjának vezetője, valamint az SZTE és az OSZK közreműködésével létrejött Kulcsár Péter Historiográfiai Kutatócsoport vezető kutatója. Magyar történelem Bécsből nézve - Wolfgang Lazius elfeledett történeti műve című akadémiai doktori értekezését 2023 szeptemberében védte meg. Kasza Péterrel az értekezés részleteiről, a tudományos pályájának kezdetéről, jelenlegi és jövőbeni kutatásairól és a tanításról beszélgettünk.