A legjobb vidéki egyetem az SZTE a HVG szerint

Immár online is elérhető a HVG című hetilap felsőoktatási rangsora, mely kiváló minősítést adott a Szegedi Tudományegyetemnek.

Online is böngészgethetővé vált a Heti Világgazdaság legfrissebb felsőoktatási rangsora – írja hvg.hu. Az összesített listát az idén is az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem vezeti. Az SZTE az országos dobogó harmadik fokát foglalja el, egyben a legjobb vidéki intézményként tartják számon.

 

A 2013/2014-es oktatói rangsorban is a harmadik helyen áll az SZTE (itt azt vették figyelembe, hány hallgató jut egy tudományos fokozattal rendelkező oktatóra). A hallgatók kiválósága, teljesítménye (elsőhelyes jelentkezők száma, felvettek pontátlaga, nyelvvizsgával felvettek és középiskolai versenyen helyezettek száma) alapján összeállított listán a hetedik helyre került a szegedi universitas.

 

Az abszolút kari rangsort az ELTE BTK vezeti, az első húszba három szegedi fakultás is beverekedte magát: az SZTE Általános Orvostudományi Kara hetedik, Bölcsészettudományi Kara tizedik, Természettudományi és Informatikai Kara pedig tizenhatodik. Az egyes képzési területeket vizsgálva a pedagógia területén az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kara bizonyult a legjobbnak. Bölcsészképzésben második az SZTE BTK, informatikában szintén második az SZTE TTIK, mely a természettudományi területen a harmadik, akárcsak az orvosi képzéseket vizsgálva az SZTE ÁOK.

 

Az online rangsorban pár kattintással bárki saját listákat állíthat össze: megnézheti a részletes adatokat, kiválaszthatja a lényeges szempontokat, így személyre szabott rangsorokat kérhet. Mindezt az Eduline-on nézhetik meg.


Előkelő helyeken szerepel a rangsorokban az SZTE


Változatlanul a legjobb vidéki (kutató)egyetem az SZTE. A hallgatói központú HVG toplistán Magyarország 3. legjobbja, a Heti Válasz szerint az itteni pszichológia szak ezüstérmes, míg a spanyol SCImago-csoport által a világ kutatóhelyeit mérő összeállításban a 786. (642) a Szegedi Tudományegyetem.

Kiválóan teljesít a Szegedi Tudományegyetem több hazai és nemzetközi, az egyetemeket különböző szempontok alapján listázó friss rangsorban is.

A hallgatók teljesítménye és az oktatói kiválóság alapján készített friss a HVG-rangsorban a fővároson kívüli, vagyis vidéki felsőoktatási intézmények közül a Szegedi Tudományegyetem szerepelt a legjobban: a harmadik helyen áll 10 ponttal. Csupán egy ponttal előzi meg a Budapesti Corvinus Egyetem és az idén is listavezető Eötvös Loránd Tudományegyetem a maga 11 pontjával.

Az intézményi rangsor összeállításakor több szempontot is figyelembe vesznek. A HVG Diploma 2014 kiadványában közzétett információkban például az elsőhelyes jelentkezők számát, a nappali tagozatos képzésekre felvett hallgatók pontátlagát, a nyelvvizsgával már rendelkező új hallgatók számát, a középiskolai versenyen helyezéseket elértek számát, a tudományos fokozattal rendelkező intézményi oktatók számát és arányát, valamint az egy, tudományos fokozattal rendelkező oktatóra jutó hallgatók számát tették nagyító alá.

A karok és szakok rangsorában is kiválóan szerepel az SZTE több egysége. A HVG-rangsorban, a 2013-as adatok alapján összesített listán például a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kara végzett a harmadik helyen a programtervező informatikus szakra beadott jelentkezések alapján. Ugyanebben a rangsorban a pszichológiai szakokat összehasonlítva a második a szegedi egyetem bölcsészettudományi karán működő pszichológia szak.

A legjobbak csoportját továbbra is a nagy hagyománnyal rendelkező, klasszikus tudományegyetemek alkotják – összegez a HVG. A HVG rangsorát az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatási Hivatal és az Educatio Nonprofit Kft. adatainak felhasználásával a Tudástárs Kft., a Felvi-rangsorok módszertani alapjául szolgáló UnivPress rangsorok gondozója készítette.


*


A 15 legnépszerűbb szak rangsorát állított össze a Heti Válasz. Ezek közül a Szegedi Tudományegyetemen is oktatott szakokat nagyító alá téve kiderül, hogy például a 15 intézmény által kínált gazdaságinformatikus képzésben első helyen a Corvinus áll, amely után a Budapesti Gazdasági Főiskola és a Szegedi Tudományegyetem kara követnek a rangsorban. Az MTI is kiemeli: „óvodapedagógus 13 intézményben lehet valakiből, a rangsor élén az ELTE szerepel, utána a Nyugat-magyarországi Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem karai következnek. Pszichológiát 6 intézményben indítottak, itt első az ELTE lett utána a Szegedi Tudományegyetem és a Károli Gáspár Református Egyetem”.

A felvi.hu portált kezelő Educatio Nonprofit Kft.-vel közös kutatás a tavalyi felvételi eljárásban legnépszerűbb 15 szak esetében rangsorolja az intézményeket. Az összeállítás az oktatás színvonalát és a diákok preferenciáit tükröző, nyilvánosan elérhető statisztikai adatok alapján készült, kiegészítve az egyes felsőoktatási intézmények munkaerő-piaci megítélésével, amit a potenciális foglalkoztatók és a munkaerő-közvetítő cégek véleménye reprezentál – olvasható a hetilap honlapján.


*


Az SZTE kapta a legjobb helyezést a vidék-Magyarország felsőoktatási intézményei közül az idei SCImago-listán. Nyolc magyarországi felsőoktatási intézmény szerepel a spanyol szervezet nyolc tudományértékelő mutató alapján készített rangsorában.

A kutatói központú intézményeket mérő nemzetközi listán 2744 egység – nemcsak egyetem – szerepel, köztük 16 magyar. A Szegedi Tudományegyetem a 786. helyen áll a rangsorban. A listára felkerült még a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (633.), a Semmelweis Egyetem (701.), az ELTE (785.), a Debreceni (859.), a Pécsi tudományegyetem (1209), a Szent István Egyetem (1935.) és a Közép-európai Egyetem (2594). A legjobb helyezést a hazaiak intézmények közül a 264. helyen álló Magyar Tudományos Akadémia kapta.

Ha azonban csak a felsőoktatási intézményeket nézzük (Higher Education only), akkor a listán az SZTE a 642. – a hazai vidéki egyetemek közül ugyancsak a legjobb. További információ: http://www.scimagoir.com/

Egyébként a felsőoktatási rangsor élén a Harvard Egyetem áll. A Stanford Egyetem a 11., az Oxfordi és a Cambridge-i Egyetem a 15. és a 18., a Berkeley a 22., az Imperial College London a 29., és a bostoni Massachusetts Institute of Technology (MIT) a 31.

A kutatói központú intézményeket nemzetközi szinten listázó rangsort, a SCImago-listát (SCImago Institutions Rankings – SIR) a spanyol SCImago Research Group készíti minden évben. A spanyol SCImago Research Group egyike azon szervezeteknek, amelyek a kutatóhelyek – tehát nemcsak a felsőoktatási intézmények – megalapozott értékelésére vállalkoznak. Az amszterdami székhelyű Elsevier kiadó működteti a SCOPUS adatbázist, amelyből a lista összeállítói dolgoztak. A SCOPUS a szerzőséget és az idézettségi mutatót „figyeli” majdnem húszezer jelentős tudományos folyóiratban. Idén az elmúlt 5 év adatait vették alapul, tehát a munkát 2012-ben kezdték, így a 2007-2011-es periódust figyelték. A teljes lista itt olvasható: http://www.scimagoir.com/

A spanyolok minden olyan intézményt megvizsgálnak, amely az elmúlt időszakban legalább száz tudományos közleményt, könyvet és egyéb kiadványt, valamint konferencia-előadást tett közzé. Nyolc szempont alapján rangsorolnak, egyebek között azt is nézik, hogy a publikációk hány százaléka jelent meg a legbefolyásosabbnak számító tudományos folyóiratokban. Figyelembe veszik, hogy az adott intézmény hányadik a világban, a saját régiójában és országában.

*


A nemzetközi eredményeket tekintve megemlíthetjük, hogy az idén szeptemberben közzétett QS-világrangsorban a Szegedi Tudományegyetem végzett a magyar egyetemek közül a legelőkelőbb helyen: az ELTE-t is megelőzve az 501-550. helyre sorolták. E tényt részletező előző írásunk itt olvasható:

SZTEinfo


Kapcsolódó cikkek:

Újabb toplistán szerepel a Szegedi Tudományegyetem

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_36

Hetvenhét kutató, köztük az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi kar öt munkatársa vette át 2024 áprilisában az MTA doktora címért járó oklevelet. Az Országos Széchényi Könyvtárban szervezett ünnepélyes átadón várták azon kutatókat, akik kiemelkedő tudományos munkásságukat egy doktori műben összegezték, eredményeik egy kiemelt részét pedig sikeresen megvédték.