Apertúra-bemutató a Grandban

Az Apertúra folyóirat téli tematikus számának bemutató estjét rendezik meg 2012. február 21-én 18 órától a Grand Caféban. Az esten levetítik Karel Kachyňa A fül című 1970-es filmjét.

Az Apertúra folyóirat téli számát mutatják be február 21-én este 6 órától a Grand Cafében. Az est vendégei: Gelencsér Gábor (ELTE), Zalán Vince (Zsigmond Király Főiskola), Füzi Izabella (SZTE, az Apertúra főszerkesztője) és Gerencsér Péter (SZTE, vendégszerkesztő).

 

Az esten levetítik Karel Kachyňa A fül (Ucho) című, 94 perces filmdrámáját, amelyet 1970-ben fejeztek be, de bemutatására a cenzúra miatt csak 1989-ben kerülhetett sor. Az 1990-es Cannes-i Filmfesztiválon Arany Pálmára jelölték.

 

A cseh új hullámba lazán illeszkedő film cselekményének középpontjában egy középkorú cseh házaspár áll. A miniszterhelyettes, Ludovík és felesége, Anna, miután hazaérkeznek egy hivatalos fogadásról, észreveszik, hogy lakásukba betörtek. Számos apró jelből arra következtetnek, hogy a kormány állandó megfigyelés alatt tartja őket, beszélgetéseiket lehallgatják (erre utal a film címe is). Ahogy az éjszaka órái telnek, lassacskán fény derül házasságuk buktatóira és saját emberi hibáikra is. A kölcsönös megvetés és egymásra utaltság mélységeit és magasságait megjárva, ráébrednek, hogy a lehallgatással a hatalom örökre magához láncolta Ludovíkot. A hajnalban megszólaló telefon egy meglepő fordulatról ad hírt...

 

Az est folyamán adják át az Apertúra Magazin „Szeged - más szemmel” című pályázatának a díjait is.

 

SZTEinfo

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_36

Hetvenhét kutató, köztük az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi kar öt munkatársa vette át 2024 áprilisában az MTA doktora címért járó oklevelet. Az Országos Széchényi Könyvtárban szervezett ünnepélyes átadón várták azon kutatókat, akik kiemelkedő tudományos munkásságukat egy doktori műben összegezték, eredményeik egy kiemelt részét pedig sikeresen megvédték.