sanghaji_kiemelt

Sanghaji felsőoktatási intézmények mutatkoztak be a TIK-ben

A következő esztendők során bővülhet a hallgatói csereprogram rendszere Magyarország és Kína, Sanghaj és Szeged között.

23 sanghaji egyetem, főiskola és 5 középiskola mutatkozott be június 10-én a Szegedi Tudományegyetemen. Az exkluzív kiállításnak a József Attila Tanulmányi és Információs Központ adott otthont. A „2013 Education Fair Sanghai China” című kiállítást Magyarországon először Szegeden rendezték meg annak érdekében, hogy tovább erősödjön a kulturális és oktatási együttműködés Magyarország és Kína között. A szervezők szeretnék megkönnyíteni és előmozdítani a hallgatócseréket is a két ország között.

 

sanghaj kiallitas 01A kiállítók között Kína legjelentősebb egyetemeivel találkozhattak az érdeklődők, így például a Fudan Egyetemmel (90. a QS nemzetközi ranglistán) és a Jiaotong Egyetemmel (125. helyezett ugyanezen felmérésben). A Sanghaji Nemzetközi Egyetem (az SZTE partneregyeteme) is képviseltette magát. Az érdeklődők megismerhették a Kelet-Kína Tudomány és Technológia Egyetem, a Sanghaji Tudomány és Technológia Egyetem, a Sanghaji Sport Egyetem, a Kelet-Kína Politikatudományi és Jogi Egyetem képzési rendszerét, de bemutatkozott mások mellett a Sanghaji Színiakadémia, a Sanghaji Hagyományos Kínai Gyógyászat Egyetem, a Sanghaji Óceánkutató Egyetem, illetve a Sanghaji Tengerészeti Egyetem is.

 

A kínai küldöttséget délelőtt Botka László, Szeged polgármestere köszöntötte a városházán, majd ezt követte a háromórás oktatási-képzési kiállítás a TIK-ben. A delegációt Xue Mingyang, a sanghaji oktatási, tudományos, kulturális és egészségügyi bizottság elnöke vezette, s jelen volt Li Xinhua, a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövetségének oktatási felelőse is. A programon részt vett Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora, valamint a fővédnök, Ujhelyi István, az Országgyűlés alelnöke, a Konfuciusz Intézet Tanácsadó Testületének elnöke.

 

Ujhelyi István kijelentette: a modern Kínát a legjobban Sanghajon keresztül lehet megismerni. Az Országgyűlés alelnöke égi jelnek nyilvánította a TIK bejárata fölött ücsörgő erdei baglyot abban a tekintetben, hogy „a sors akarja Szeged és Sanghaj oktatási együttműködését”. Örömtelinek nevezte, hogy a Szegedi Tudományegyetem vezetése maximálisan támogatja a kínai nyitást, nem véletlenül nyílt meg itt Magyarország második Konfuciusz Intézete, oktatnak kínai nyelvet az SZTE-n, továbbá helyi általános- és középiskolákban, s alakított ki számos fakultás, képzés szoros sanghaji kapcsolatokat.

 

sanghaj kiallitas 02Li Xinhua, a kínai nagykövetség oktatási felelőse szerint a felsőoktatási kooperáció terén is esélyt teremt, hogy a magyar kormány stratégiaként fogalmazta meg a Kelet felé fordulást, melynek egyik kiemelt célországa éppen Kína. A következő időszakban ennek szellemében dinamikus fejlődés valósulhat meg az oktatási együttműködésben a két fél között, egyebek mellett kiterjedtebbé válhatnak a különböző csereprogramok. Elárulta: a kínai vezetés szorgalmazza, hogy egyre több külföldi diák menjen tanulni az ázsiai országba, például Sanghajba, ezt akár teljes képzési ösztöndíjakkal is támogatják. Természetesen a fordított irányra is odafigyelnek: csak Magyarországra száz kínai hallgatót terveznek küldeni állami ösztöndíjjal a következő évben.

 

A Szegedi Tudományegyetem rektora vezető nyugati egyetemek képviselőivel folytatott beszélgetéseinek tanulságaként említette: ma már arról is megismerkszik egy kiemelkedő felsőoktatási intézmény, hogy élénk kínai kapcsolatokkal rendelkezik. Szabó Gábor elmondta, két évvel ezelőtt Sanghajban több egyetemen is járt, ennek a látogatásnak is köszönhetően érkeztek onnan diákok a szegedi jogi karra. Megemlítette, a 23 millió lakosú Sanghaj önmagában nagy lehetőségeket kínál, például a szegedi ELI-beruházás kapcsán nem érdektelen, hogy az ottani optikai és finommechanikai intézet a lézerfizika egyik fellegvárának számít. – A jövőbeni fejlődés egyik fontos pillérét jelentik a kínai kapcsolatok – szögezte le az SZTE szempontjából is, hozzáfűzve: bízik a Tisza-parti universitas és a sanghaji felsőoktatási intézmények közötti hallgatói, oktatói csereprogram megerősödésében.

 

Sanghaji_egyetemek_galeria
Sanghaji felsőoktatási intézmények mutatkoztak be a TIK-ben - GALÉRIA

Xue Mingyang bizottsági elnök Sanghaj oktatási rendszerét tárta az érdeklődők elé színes prezentáció formájában. Megtudtuk, a város 66 felsőoktatási intézményében – melyek egy része a világelitbe sorolható – több mint 800 ezren tanulnak. Az egyetemek és főiskolák közül 35 fogad külföldi hallgatókat, összesen 180 országból mintegy 51 ezer főt, köztük száz magyar fiatalt. A két ország ösztöndíjakkal segíti a csereprogramot. Oktatási megállapodásuk alapján jövő évtől száz magyar hallgató kap ösztöndíjat kínai tanulmányaihoz. A politikus szeretné, ha többségük Sanghajt választaná. Bejelentette: a sanghaji vezetés is saját ösztöndíjprogramot működtet 2006 óta, s nyitott a Szegeddel való kétoldalú együttműködésre, az SZTE hallgatói előtt is szélesre tárják egyetemeik, főiskoláik kapuit.

 

SZTEinfo

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

boritokep__12_

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Pszichológiai Intézete ügyvivő szakértő/intézeti ügyintéző munkatársat keres, határozatlan idejű munkaviszonyra.


Jelentkezési határidő: 2024. április 10. (szerda)