sanghaji_kiemelt

Sanghaji felsőoktatási intézmények mutatkoztak be a TIK-ben

A következő esztendők során bővülhet a hallgatói csereprogram rendszere Magyarország és Kína, Sanghaj és Szeged között.

23 sanghaji egyetem, főiskola és 5 középiskola mutatkozott be június 10-én a Szegedi Tudományegyetemen. Az exkluzív kiállításnak a József Attila Tanulmányi és Információs Központ adott otthont. A „2013 Education Fair Sanghai China” című kiállítást Magyarországon először Szegeden rendezték meg annak érdekében, hogy tovább erősödjön a kulturális és oktatási együttműködés Magyarország és Kína között. A szervezők szeretnék megkönnyíteni és előmozdítani a hallgatócseréket is a két ország között.

 

sanghaj kiallitas 01A kiállítók között Kína legjelentősebb egyetemeivel találkozhattak az érdeklődők, így például a Fudan Egyetemmel (90. a QS nemzetközi ranglistán) és a Jiaotong Egyetemmel (125. helyezett ugyanezen felmérésben). A Sanghaji Nemzetközi Egyetem (az SZTE partneregyeteme) is képviseltette magát. Az érdeklődők megismerhették a Kelet-Kína Tudomány és Technológia Egyetem, a Sanghaji Tudomány és Technológia Egyetem, a Sanghaji Sport Egyetem, a Kelet-Kína Politikatudományi és Jogi Egyetem képzési rendszerét, de bemutatkozott mások mellett a Sanghaji Színiakadémia, a Sanghaji Hagyományos Kínai Gyógyászat Egyetem, a Sanghaji Óceánkutató Egyetem, illetve a Sanghaji Tengerészeti Egyetem is.

 

A kínai küldöttséget délelőtt Botka László, Szeged polgármestere köszöntötte a városházán, majd ezt követte a háromórás oktatási-képzési kiállítás a TIK-ben. A delegációt Xue Mingyang, a sanghaji oktatási, tudományos, kulturális és egészségügyi bizottság elnöke vezette, s jelen volt Li Xinhua, a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövetségének oktatási felelőse is. A programon részt vett Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora, valamint a fővédnök, Ujhelyi István, az Országgyűlés alelnöke, a Konfuciusz Intézet Tanácsadó Testületének elnöke.

 

Ujhelyi István kijelentette: a modern Kínát a legjobban Sanghajon keresztül lehet megismerni. Az Országgyűlés alelnöke égi jelnek nyilvánította a TIK bejárata fölött ücsörgő erdei baglyot abban a tekintetben, hogy „a sors akarja Szeged és Sanghaj oktatási együttműködését”. Örömtelinek nevezte, hogy a Szegedi Tudományegyetem vezetése maximálisan támogatja a kínai nyitást, nem véletlenül nyílt meg itt Magyarország második Konfuciusz Intézete, oktatnak kínai nyelvet az SZTE-n, továbbá helyi általános- és középiskolákban, s alakított ki számos fakultás, képzés szoros sanghaji kapcsolatokat.

 

sanghaj kiallitas 02Li Xinhua, a kínai nagykövetség oktatási felelőse szerint a felsőoktatási kooperáció terén is esélyt teremt, hogy a magyar kormány stratégiaként fogalmazta meg a Kelet felé fordulást, melynek egyik kiemelt célországa éppen Kína. A következő időszakban ennek szellemében dinamikus fejlődés valósulhat meg az oktatási együttműködésben a két fél között, egyebek mellett kiterjedtebbé válhatnak a különböző csereprogramok. Elárulta: a kínai vezetés szorgalmazza, hogy egyre több külföldi diák menjen tanulni az ázsiai országba, például Sanghajba, ezt akár teljes képzési ösztöndíjakkal is támogatják. Természetesen a fordított irányra is odafigyelnek: csak Magyarországra száz kínai hallgatót terveznek küldeni állami ösztöndíjjal a következő évben.

 

A Szegedi Tudományegyetem rektora vezető nyugati egyetemek képviselőivel folytatott beszélgetéseinek tanulságaként említette: ma már arról is megismerkszik egy kiemelkedő felsőoktatási intézmény, hogy élénk kínai kapcsolatokkal rendelkezik. Szabó Gábor elmondta, két évvel ezelőtt Sanghajban több egyetemen is járt, ennek a látogatásnak is köszönhetően érkeztek onnan diákok a szegedi jogi karra. Megemlítette, a 23 millió lakosú Sanghaj önmagában nagy lehetőségeket kínál, például a szegedi ELI-beruházás kapcsán nem érdektelen, hogy az ottani optikai és finommechanikai intézet a lézerfizika egyik fellegvárának számít. – A jövőbeni fejlődés egyik fontos pillérét jelentik a kínai kapcsolatok – szögezte le az SZTE szempontjából is, hozzáfűzve: bízik a Tisza-parti universitas és a sanghaji felsőoktatási intézmények közötti hallgatói, oktatói csereprogram megerősödésében.

 

Sanghaji_egyetemek_galeria
Sanghaji felsőoktatási intézmények mutatkoztak be a TIK-ben - GALÉRIA

Xue Mingyang bizottsági elnök Sanghaj oktatási rendszerét tárta az érdeklődők elé színes prezentáció formájában. Megtudtuk, a város 66 felsőoktatási intézményében – melyek egy része a világelitbe sorolható – több mint 800 ezren tanulnak. Az egyetemek és főiskolák közül 35 fogad külföldi hallgatókat, összesen 180 országból mintegy 51 ezer főt, köztük száz magyar fiatalt. A két ország ösztöndíjakkal segíti a csereprogramot. Oktatási megállapodásuk alapján jövő évtől száz magyar hallgató kap ösztöndíjat kínai tanulmányaihoz. A politikus szeretné, ha többségük Sanghajt választaná. Bejelentette: a sanghaji vezetés is saját ösztöndíjprogramot működtet 2006 óta, s nyitott a Szegeddel való kétoldalú együttműködésre, az SZTE hallgatói előtt is szélesre tárják egyetemeik, főiskoláik kapuit.

 

SZTEinfo

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

borito

Idén, immáron huszonkettedik alkalommal, újra jelenléti formában szervezi meg karunk Hungarológia Központja a Nyári Egyetemet. A program keretében július 18-tól a világ különböző országaiból érkeznek a karra külföldi diákok, hogy a négyhetes itt-tartózkodásuk alatt közelebb kerülhessenek a magyar nyelvhez és kultúrához. Az idei év különlegessége, hogy a Nyári Egyetemmel párhuzamosan egy másik, hasonló célú program is elindul, július 26-án. A Manitobai Egyetemmel való új megállapodás alapján tíz kanadai diák tölt majd el három hetet Budapesten és Szegeden – a kulcsfogalom itt a köztéri emlékezet lesz.