Kihirdették a kazah esszépályázat eredményét

Nurbakh Rustemov, a Kazah Köztársaság nagykövete látogatást tett a Szegedi Tudományegyetemen.

kazah nagykövet– A kétoldalú kapcsolat továbbfejlesztése a célunk – hangsúlyozta a június 5-én a Szegedi Tudományegyetemen tett látogatásán Nurbakh Rustemov. A Kazah Köztársaság nagykövete értékelte a Kazah Köztársaság Nagykövetsége, valamint a Szegedi Tudományegyetem közös irodalmi pályázatának az eredményét. A hallgatók a modern Kazahsztán és a főváros történelméről írhattak esszét. A felhívásra 8 pályamű érkezett, melyek közül Göncöl Csabáét találták a legjobbnak. A pályázat célja többek között a magyar és a kazah hallgatók közötti kommunikáció feltételeinek megteremtése volt.

 

Minden évben meghirdetik

Az SZTE Rektori Hivatalban szervezett ünnepségen Csernus Sándor, az SZTE BTK dékánja hangsúlyozta: a kar számára rendkívül fontos a kazah kapcsolat, és a továbbiakban is mindent megtesznek ennek erősítésért. Oktatókat és hallgatókat is küldenek ki, valamint onnan is szívesen fogadnak. Ivanics Mária, az SZTE BTK Összehasonlító Kultúratudományi Intézet
Altajisztika Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára elmondta: nagyon nehéz volt a döntés, hiszen a pályázatra csupa kiváló pályamű érkezett. Azoknak sem kell elszomorodniuk, akik idén nem részesültek díjazásban, hiszen az ünnepségen a nagykövet bejelentette: évről évre szeretnék újra meghirdetni a pályázatot.

 

A pályázat és a látogatás megszervezésében is nagy szerepe volt Mukusheva Raushangul kazah lektornak, akitől megtudtuk: az SZTE-n jelenleg 15 diák tanul kazahul. Bíznak benne, hogy ez a szám évről évre gyarapszik majd.

 

Megállapodás négy kazah egyetemmel

kazah nagykövet 02– Egyre több kazah diák is érdeklődik az SZTE iránt. Tájékozódtak a műszaki, mérnöki képzésekről, és volt, akit az angol szak érdekelt. Jelenleg ketten tanulnak itt, és rajtuk kívül tízen jelentkeztek – tudtuk meg Pál Józseftől. Az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese elmondta: más, ha a szegedi egyetemet Kazahsztán, Szaúd-Arábia, Kína vagy India felé szeretnék megmutatni, mint hogyha a hagyományos európai kultúrákkal való kapcsolatokat keresik. Az egyetem számára döntően fontos tényező, hogy mennyire tudja megnyerni a nem európai országok érdeklődését is, hogyan tud velük tudományos-kutatói együttműködéseket kialakítani, hiszen sok esetben gazdag országokról van szó. Az itteni intellektuális erő találkozva a külső, jobb finanszírozási lehetőségekkel kitűnő eredményekre vezethet. Nagy igény mutatkozik az említett országokban arra, hogy a szakmai ismereteket a világszínvonalú Szegedi Tudományegyetemen sajátíthassák el. Ezt több országban, így például Kazahsztánban is állami ösztöndíjjal támogatják. – A diplomáciai csatornák kihasználásával hatékonyan lehet üzemeltetni azt a rendszert, amely hosszú távú előnyöket jelent a Szegedi Tudományegyetemnek és azoknak az országoknak is, ahonnan ezek a hallgatók érkeznek – húzta alá a rektorhelyettes, akitől megtudtuk: a keletről érkező hallgatók fogadására TÁMOP-os pályázatból egy új központ létrehozását is tervezi az egyetem.

 

Kazah_nagykovet_galeria
Kihirdették a kazah esszépályázat eredményét - GALÉRIA


A Szegedi Tudományegyetem folyamatosan építi keleti kapcsolatait. Ezt erősíti a Konfuciusz Intézet, a hét elején járt Szegeden egy négytagú szaúd-arábiai delegáció, a közelmúltban oktatási és szakmai cserékről írt alá együttműködési szándéknyilatkozatot Indiában az SZTE, de négy kazah egyetemmel is együttműködési megállapodást kötött az universitas.

 

Bobkó Anna

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_30

Az SZTE BTK Hispanisztika Tanszék által idén immár hatodik alkalommal megrendezett Spanyol tanulmányi verseny díjátadóját április 14-én rendezték meg a kar Auditorium Maximum termében. Az ország különböző pontjairól érkező nyertes és különdíjjal kitüntetett csapatok a megjelent diplomatáktól vették át nyereményeiket.