felveteli_kiemelt

Az SZTE változatlanul a második legnépszerűbb hazai egyetem

Második a hazai felsőoktatási intézmények között a Szegedi Tudományegyetem, Vidék-Magyarországon pedig a legnépszerűbb az idén július 24-én zárult felvételi eljárás összesített adatai alapján. Idén a múlt évhez képest országosan 10, a szegedi universitason 7 százalékkal csökkent az első körben felvettek száma.

Őrzi vezető helyét a Szegedi Tudományegyetem a felsőoktatási térben – jelentette ki Szabó Gábor rektor az idén július 24-i ponthatár húzást követő sajtótájékoztatón.

 

Ezüstérmes SZTE

Az SZTE az előző évek trendjének megfelelő eredményt ért el a minap záruló általános felvételi eljárásban – hangsúlyozta Homoki-Nagy Mária. Az SZTE oktatási rektor-helyettese összehasonlította a felvételihez kötődő különböző adatsorokat.

   

A felvételizők körében a második legnépszerűbb universitas a Szegedi Tudományegyetem (SZTE), ahova a július 24-én záruló eljárásban összesen 6330 ifjú jutott be. A legtöbb első éves egyetemistát – összesen 8273 fiatalt – idén is a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) fogadhatja. A további sorrend: a harmadik hely a Debreceni Egyetemé (DE), ahol 6118 gólya kezdheti meg felsőfokú tanulmányait. E szempontból a negyedik helyen a specializálódott Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) áll, ahol 5152 az „első körös” első évesek száma, míg az ötödik a Pécsi Tudományegyetem (PTE) összesen 4698 új hallgatóval.

 

Állami ösztöndíjjal

Az állami támogatottságú helyekre a július 24-én záruló első körös jelentkezések alapján felvett első évesek összlétszáma alapján is a fentiekhez hasonló a hazai felsőoktatási intézmények élbolyában a sorrend. A legtöbb állami ösztöndíjassal az ELTE büszkélkedhet: a fővárosi intézményben összesen 6674 fiatal kezdi meg ilyen támogatással egyetemi tanulmányait. E szempontból is ezüstérmes képzőhely az SZTE, ahol 5065 új gólya veheti igénybe az állami támogatást a diplomaszerzéshez. A további „erősorrend”: harmadik a DE 5043 ilyen hallgatóval, negyedik a szakegyetemnek számító BME 4524 elsőssel, ötödik a PTE 3780 új állami ösztöndíjassal.

 

A szeptemberben állami ösztöndíjjal tanulmányokat kezdők összlétszáma alapján is összehasonlíthatóak a felsőoktatási intézmények. A július 24-i ponthatár húzás előtti körökben felvételizőket, így a tavasszal lezárult keresztféléves, illetve a doktori képzéses felvételi eljárásban felvetteket is szerepelteti a kormány vállalásait bemutató statisztikáiban az Emberi Erőforrás Minisztériuma. A nagyobb időtartamot és többféle statisztikát összegző adatbázis elkészült az alap- és osztatlan, nappali munkarendben, állami ösztöndíjjal támogatott képzésekre felvett fiatalokról. Ennek alapján a felsőoktatási intézmények sorrendje: első az ELTE 6931 állami támogatottsággal betöltött hellyel; majd a második csoportban az ötezernél több hallgatót fogadó csapat, ahol a BME 5530, a DE 5522, az SZTE 5370 állami ösztöndíjast kezd oktatni; végül a PTE 4091 ilyen gólyával.

 

Kisebb veszteséggel

Csökkent a felsőoktatási intézményben továbbtanulók száma. Ennek egyik okát mutatják a demográfiai adatok: csökken a felsőoktatási intézménybe jelentkező korosztályhoz tartozók, a 18 éven túliak száma. Idén 2011-hez képest 27, a múlt évhez képest 10 százalékkal kevesebb elsős kezdi meg tanulmányait a felsőoktatásban. Ennél az országos trendnél kisebb arányú „veszteséggel” csak a Szegedi Tudományegyetem és az ELTE zárta az első körös felvételi eljárási időszakot. A ponthatár húzást követően 2011-ben felvettekhez képest az ELTE 15, az SZTE 21 százalékkal kevesebb gólyát fogad, míg a tavaly ilyenkor bemutatott adatokhoz viszonyítva a jelent az ELTE és az SZTE is 7 százalékkal kevesebb elsőssel indítja szeptemberben az új tanévet. Ezeknél az arányoknál nagyobb veszteséggel zárta az élbolyba tartozó többi tudományegyetem az utóbbi felvételi időszakokat: a DE 27 és 8, a PTE 37 és 18 százalékkal kevesebb elsőst vett föl idén, mint 2011-ben és 2012-ben.

 

Országosan a tavalyihoz képest a felsőoktatásba jelentkezők száma idén mintegy 15 ezer fővel csökkent, a felvettek száma nem követte ezt a tendenciát. Így a bejutási esélyek megnövekedtek – míg tavaly 72,4 százalékos volt a bejutási arány, addig idén a jelentkezők 75,6 százaléka nyert felvételt. A Szegedi Tudományegyetemre pályázó összes fiatal 45,8 százaléka, míg az intézményt első helyen megjelölő jelentkezők 85,2 százaléka kezdheti meg tanulmányait a Tisza-parti universitason.

 

Pótfelvételit is hirdet az SZTE 9 kara és az intézmény tanárképzési központja. Jelentkezni augusztus 12-ig lehet. A pórfelvételi eljárás augusztus végére várható eredményei módosíthatják a fenti adatokat.

 

A felvételivel kapcsolatos korábbi írásunk:

 

A pótfelvételiről szóló információnk:

 

SZTEinfo

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

boritokep__12_

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Pszichológiai Intézete ügyvivő szakértő/intézeti ügyintéző munkatársat keres, határozatlan idejű munkaviszonyra.


Jelentkezési határidő: 2024. április 10. (szerda)