Magyarországról külföldnek: sikert aratott a Hungarológiai Nyári Egyetem

Immár tizenharmadik alkalommal várta a magyar nyelv és kultúra iránt érdeklődő külföldieket az SZTE Bölcsészettudományi Kar Hungarológia és Közép-Európa Tanulmányok Nemzetközi Oktatási Központja. A nyári egyetem keretein belül színes programokat, kirándulást és filmnézést kínáltak.

Az első Hungarológiai Nyári Egyetemet Szegeden 2001-ben indították, mellyel a szervezők nem titkolt célja volt, hogy megismertessék más országok polgáraival a magyar kultúrát, és nyelvtanulási lehetőséget biztosítsanak számukra. A tanfolyam sikeresnek bizonyult, így egy új hagyomány született. Idén 54 fő utazott a városba a világ minden pontjáról. Többek közt érkezett lelkes érdeklődő Japánból, Törökországból, Argentínából, Angliából, Egyesült Államokból, Olaszországból, Oroszországból, Lengyelországból. Bata Ágnes, a nyári egyetem programmenedzsere elmondta, hogy az ilyen lehetőségek komoly országimázs értékkel bírnak, és a későbbiekben is hasznosak lehetnek. Példaként említette Kesit, az albán diákot, aki egy minisztériumi ösztöndíjnak hála vett részt a tanfolyamon, majd kétéves mesterszakon tanul majd náluk. – Az itt szerzett tudással tolmácsként is elhelyezkedhet majd a külügy területén – tette hozzá Bata Ágnes.

 

A nyári egyetem július 28-ától augusztus 25-ig tartott. A négy hét során a diákok az Aradi téri Irinyi épületen belül vettek részt a délelőttől délutánig tartó órákon. A kezdő és haladó csoporton belül eltérő nehézségi szinten, ám mégis játékos formában oktatták a magyar nyelvet és kultúrát. Azonban nem csak az iskolapadban kellett görnyedniük a tanulóknak. Kirándulásokat szerveztek Budapestre, Ópusztaszerre, megnézték a szabadtérin az István, a királyt, filmvetítéseken pedig megismerkedhettek a magyar filmművészet olyan remekeivel, mint a Tanú, a Szabadság, szerelem, vagy a Csak szex és más semmi.

 

A tanfolyamon részt vevő diákok kora és motivációja igen eltérő volt. Akadtak köztük, akik kihívást látnak a magyar nyelvben, mások egyedi tapasztalatként fogják fel az itt eltöltött időt. Megint mások egy magyar ismerősük vagy szerettük miatt vágtak bele. Az olasz Alessandro irodalmat tanul a milánói egyetemen, és hazánkba is azért jött, hogy megismerje a magyar írókat. Bár még csak a kezdő csoportban van, és elismerte, hogy a nyelv igen nehéz, örömmel tanult a neves költőinkről, mint Ady Endre vagy József Attila. – A magyar kultúra sokban eltér az olasztól. Ezt igen érdekes tanulmányozni jegyezte meg Alessandro.

 

A haladó csoport tagjai már nem először jártak Magyarországon, és a nyelvvel is könnyebben boldogulnak. Rövid beszélgetésünk alatt végig magyarul folyt a társalgás, és gond nélkül megértettük egymást. A német származású Cathrin dicsérte a hazai konyhát, különösképpen a süteményeket. Szerinte a magyar igen nyitott és kedves nép. A holland Matthijsnek nagyon tetszett, hogy a városban sok a bicikliút, és az emberek biciklivel közlekednek. A szállásukat hangulatosnak találta, és tetszett neki, hogy mennyien segítik őket. Az olasz Silviát nagyon érdekelte Szeged városának nyüzsgő élete, a város nevezetességei, sőt még a SZIN forgatagába is belevetette magát. Egy dolgot azonban igencsak fájlalt: hogy nem találkozott csak a programon résztvevő magyar diákokkal a nyáron. Abban azonban mind egyetértettek, hogy később még szeretnének visszatérni Magyarországra.

 

A nyári egyetem oktatási része augusztus 23-án egy vizsgával zárult, este pedig egy közös bulival búcsúztak egymástól és Szegedtől a diákok.

 

További információk.

 

Őszi Tamás



uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_36

Hetvenhét kutató, köztük az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi kar öt munkatársa vette át 2024 áprilisában az MTA doktora címért járó oklevelet. Az Országos Széchényi Könyvtárban szervezett ünnepélyes átadón várták azon kutatókat, akik kiemelkedő tudományos munkásságukat egy doktori műben összegezték, eredményeik egy kiemelt részét pedig sikeresen megvédték.