A Fulbright ösztöndíj tudományos „útlevél”


Az Egyesült Államokban kutathat, taníthat az a hallgató vagy oktató, aki elnyeri a világ egyik legrangosabb ösztöndíját, a Fulbright-ot. Több mint 150 ország tagja a programnak, a Magyar Fulbright Egyesület idén a huszadik születésnapját ünnepli. A jövő évi pályázati lehetőségekről Brückner Huba, az egyesület ügyvezető igazgatója tartott tájékoztatót a Szegedi Tudományegyetem Tanulmányi és Információs Központjában.

 

 

J. William Fulbright, Arkansas állam egykori szenátora 1946-ban alapította az ösztöndíjprogramot, melynek alapvető célja, hogy erősítse a nemzetközi tudományos együttműködést a nemzetek kulturális különbségeit áthidalva. Azóta több mint 150 ország csatlakozott, a program működésének elmúlt évtizedeiben háromszázezer ösztöndíjas kutatóútját támogatta. Az ösztöndíj színvonala abból is kitűnik, hogy közülük 46 tudóst és kutatót Nobel-díjjal ismertek el. Magyarország 1978-ban csatlakozott a programhoz. Azóta évente 30-35 magyar utazik Amerika egyetemeire és ugyanennyien érkeznek országunkba a tengerentúlról.

A március 30-i tájékoztatón részt vett az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségének képviseletében Leila Kamgar kulturális attasé és Edward Loo közkapcsolati tanácsadó is. Az alkalom egyben a Magyar Fulbright Egyesület dél-magyarországi ülése is volt. A tájékoztatót Pál József az SZTE rektorhelyettese és Nagy Katalin, az egyesület elnöke, az SZTE Fogorvostudományi Kar dékánja nyitotta meg. A dékán kiemelte: az ösztöndíjasok alkotta közösségnek élethosszig részesei a kutatók. „Az ösztöndíj nélkül nem lehetnék most itt, nem lehetnék dékán” – hangsúlyozta a támogatás szerepét a tudományos életpálya alakulásában Nagy Katalin, aki maga is „Fulbrightos” volt.

Különleges bánásmódban részesül az, aki a Fulbright program tagja” – mondta Brückner Huba. A Fulbright nemzetközileg elismert a tudományos életben. Komoly követelményeknek kell megfelelnie a pályázóknak. Bármilyen tudományterület kutatója jelentkezhet, írásos önéletrajza mellett pontos kutatási tervvel kell rendelkeznie a pályázónak, kiemelve annak magyar és amerikai vonatkozásait. Személyes interjú is segíti a bizottság döntését. Főleg a tanulni szándékozó hallgatók esetében nagyon fontos a kiváló angol tudás.

Matuska Ágnes egykori Fulbrightos kutató tartott élménybeszámolót. A Bölcsészettudományi Kar Angol-Amerikai Intézetének oktatója idén januárban jött haza a maryland-i egyetemről, ahol fél évet töltött kutatással. Felhívta a potenciális jelentkezőkből álló hallgatóság figyelmét azokra a fontos szempontokra, amelyeket figyelembe kell vennie az utazóknak. Azt mondta, az ismert, nagy egyetemeken könnyen elvész az egyén, míg a kisebb intézményekben több segítséget kaphat az ösztöndíjas. Emellett érdemes megkeresni azokat az egyetemeket, ahol a kutatási témának megfelelő források is elérhetőek. Matuska Ágnes egy volt ösztöndíjas kollegáját idézve azt mondta: a Fulbright olyan, mint egy útlevél. Az amerikai munka során szerzett tudományos kapcsolatok és barátságok révén megnyílik a világ a program résztvevői előtt.

A kutatók 3-9 hónapos időintervallumra utazhatnak az Egyesült Államokba, egy-két szemeszter idejére fogadnak egyetemi oktatókat, míg a hallgatók egy tanévet tölthetnek amerikai intézményekben. A Fulbright program részösztöndíjakat is biztosít azoknak, akik utazásukhoz más támogatást is tudnak szerezni. A pályázás határideje május 7. (További információ: www.fulbright.hu/ )

SZTEpress

 

Ösztöndíjjal Amerikába

A Magyar Fulbright Bizottság idén is meghirdette az Amerikai Egyesült Államokba szóló tanulmányi, oktatói és kutatói ösztöndíjakat.

Brückner Huba, ügyvezető igazgató a Fulbright ösztöndíj lehetőségeiről 2012. március 30-án (pénteken) délelőtt 10 órától a Szegedi Tudományegyetem Tanulmányi és Információs Központjában tájékoztatja az érdeklődőket. A tájékoztatót Pál József az SZTE rektorhelyettese nyitja meg. A tájékoztatón részt vesz az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségének képviseletében Leila Kamgar kulturális attasé és Edward Loo közkapcsolati tanácsadó, valamint több volt és jelenlegi Fulbright-ösztöndíjas. Az esemény egyben a Magyar Fulbright Egyesület dél-magyarországi chapterének ülése is, amelynek házigazdája Nagy Katalin, az egyesület elnöke, az SZTE Fogorvostudományi Kar dékánja.

Az ösztöndíj-program a néhai J. William Fulbright amerikai szenátorról kapta a nevét, aki 1946-ban terjesztette be a kongresszus elé az Amerikai Egyesült Államok és más országok közötti oktatási csereprogram tervezetét. A világszerte elismert ösztöndíj-program kétoldalú államközi egyezmények alapján, autonóm módon működik, amelyben mára már több mint 150 ország állampolgára vesz részt.

További információk: www.fulbright.hu és az itt letölthető PDF dokumentumban

 

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_36

Hetvenhét kutató, köztük az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi kar öt munkatársa vette át 2024 áprilisában az MTA doktora címért járó oklevelet. Az Országos Széchényi Könyvtárban szervezett ünnepélyes átadón várták azon kutatókat, akik kiemelkedő tudományos munkásságukat egy doktori műben összegezték, eredményeik egy kiemelt részét pedig sikeresen megvédték.