Nézzen SZTE BTK vizsgafilmeket!

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar kommunikáció szakos hallgatóinak vizsgafilmjeit tűzi műsorára négy televízió is.

 

Az SZTE Bölcsészettudományi Kar BA-ás végzős kommunikáció szakos hallgatói közül az elektronikus média szakirányosak most is magas színvonalú filmekkel záróvizsgáztak. A témák és a megvalósítási módok is különbözőek voltak. Remek dokumentum-, portré- és ismeretterjesztő filmek születtek. Aki kíváncsi a műhely munkáira most már négy televíziós csatorna kínálatában is megtalálhatja azokat. Országos médiumként a Hálózat Televízió június 23-án kezdi meg a filmek vetítését, a regionális tv-ék közül a VTV Szeged műsorán június 18-tól hétről hétre újabb és újabb vizsgamunkát láthatnak, míg a Telin Televízió Szeged június 26-tól kezdi meg a filmek sugárzását. A Dunántúlon élők a Szombathely Televízióban találhatják meg a szegedi BTK-ás alkotásokat.

 

A legjobb alkotások közül Szabados Gabriella filmje, a MegMentők, amelyben egy mentőautó három dolgozójának egy napját követhetik végig a nézők.

Petkovics Ágnes Szintről szintre című filmjében egy új mozgásformával, a Hot Iron-nal ismerkedhetnek meg. A film nemcsak a mozgásformát, hanem azokat is bemutatja, akiknek élete a sport.

Stranszki Tímea dokumentumfilmje az újszülött, koraszülöttmentés helyzetével, szakembereivel és megmentettjeivel ismertet meg.

Méhes Nóra Kézfogás az ősökkel című alkotása egy ásatás története. A régészek munkája mellett megismerkedhetnek a nézők a korai magyar történelem régészeti hagyatékával és ismereteivel is.

Prischetzky Botond dokumentumfilmje egy erdélyi kisfalu túlélésért folytatott küzdelmét mutatja be. A Szegény Bágyon, gazdag Bágyon szereplői egyet soha nem adnak fel, a hitet a jövőben.

Orbán Krisztina filmje, a Felnőtteknek írtam, mint címe is sugallja, Janikovszky Éváról szól, de nem a gyerekeknek írt könyvek szerzőjét ismerhetjük meg, hanem felnőtt könyvein keresztül emlékezünk rá.

Papp Melinda Teljes gőzzel című filmje egy különleges világba viszi el a nézőket, a steampunk kultúra világába. Nemcsak a főbb stílusjegyekkel ismertet meg, hanem meg tudhatjuk, ki miért lett steampunk, miért jó ma XIX. század véginek lenni.

Lucz Barbara filmje, a Rajzolj JOBB-an! megmutatja, hogy a rajztehetség mindenkiben ott szunnyad, csak nem a jó agyféltekénket használjuk a képek készítésekor.

Gyepes Mónika A szegedi szabadkőművesség című ismeretterjesztő filmje elsősorban a szabadkőművesek szegedi jelenlétét vázolja fel, de sokat megtudhatunk e különleges mozgalom múltjáról és arról is, miért élnek ma is közünk szabadkőművesek.

Pál Melinda Bunzel Líviáról szóló portréfilmje egy sikeres nő története, aki szakmájában és magánéletében egyaránt megtalálta azokat a feladatokat és azokat az embereket, akik segítségével teljes életet élhet.

Fehér Dániel „Az Alulírott felülír” című portréfilmje egy bajai fiú, Makaji Máté története – beszélgetések oktatásról, vallásról és zenéről.

Győryné Tóth Zsuzsanna Siker, kesztyűk nélkül című filmje Kovács „Kokó” Istvánról szól, de nem a sikeres bokszolóról, hanem arról az életről és arról az emberről, akivé a boksz sikerek után lett, akiként ma ismerhetjük.

Arros András Vaskarika fémből című filmje egy különleges módon, különleges eszközökkel dolgozó képzőművész portréja: Móder Rezső nemcsak megalkotja, hanem meg is szólaltatja szobrait.

Bogdán Pál filmje is érdekes. Hollósy Simon a XIX. század végi Magyarország meghatározó festője volt, a nagybányai iskola megalapítója. Az Öreg című film őt idézi meg korabeli dokumentumok és korszak kutatóinak segítségével.

SZTEpress

 

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep

William Shakespeare szonettjeinek új magyar fordítását is bemutatták a 95. Ünnepi Könyvhéten. Június 14-én az SZTE Klebelsberg Könyvtárban Prof. Dr. Szőnyi György Endre, az SZTE BTK Angol Tanszék oktatója beszélgetett a kötet fordítójával, Fazekas Sándorral.