rektori

Dobogósak a szegedi egyetemi képzések

A legjobb vidéki egyetem a szegedi - derül ki a legújabb felsőoktatási rangsorokból. Az élmezőnyhöz tartozik a Szegedi Tudományegyetem a hazai felsőoktatási intézményeket összehasonlító Felvi 2012-es összesített kari rangsorában: az orvosi kar a 4., és a bölcsészettudományi kar is tagja a top 10-nek.

 

Az SZTE 6 kara az első 50 legjobb intézmény közé sorolódik a 167 szereplős listán. Más összehasonlítások is készültek. Például hat nemzetközi rangsor közül háromban a legjobb hazai universitas a szegedi.

Kiegyensúlyozottságával tűnik ki a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara: negyedik helyezett a 167 hazai felsőoktatási intézményt összehasonlító friss Felvi rangsorban, amit annak köszönhet, hogy 12. helyezett az oktatók mutatói, míg 18. a hallgatói minősége alapján. Az SZTE Bölcsészettudományi Kara is szerepel az összesített top 10-es listán: a hallgatókat mérő sorban a 22., az oktatói kiválóságával a 28. A szegedi universitas további négy karának neve tűnik föl az 50 legjobb intézmény között: összesítésben az SZTE Gyógyszerésztudományi Kara a 30., Természettudományi és Informatikai Kara a 34., Állam- és Jogtudományi Kara a 42., Juhász Gyula Pedagógusképző Kara pedig a 49.

Ezüstérmes a mezőgazdasági mérnöki alapszakos rangsorban az SZTE Mezőgazdasági Kara. Az agrár képzőhelyek középmezőnyébe tartozik: például a hallgatók kiválósága alapján 23 intézmény közül a 16., az oktatók kiválóságával pedig a 14.

Aranyérmes a szabadbölcsészet alapszakos rangsorban az SZTE BTK, míg a képzőhelyek közötti összesítésben a második legjobb. Ezüstérmes az itteni kommunikációs képzés.

Bronzérmes a pénzügy és számvitel, ötödik a kereskedelem és marketing alapszakos listán a szegedi gazdaságtudományi kar, melyet a piaci szereplők 27 képzőhely közül a 8. helyre sorolnak.

A legjobb az SZTE az informatikai képzésterületi rangsorban, míg a jogi és igazgatási listán az ÁJTK a negyedik, a műszaki területen pedig a 16.

Harmadik helyezett a szegedi az orvosi képzéses, illetve az ápolási és betegellátási alapszakos rangsorban is. Hasonlóképpen bronzérmes a Tisza-parti universitas JGYPK a pedagógus-képzésterületi, illetve a rekreációszervezés és egészségfejlesztés alapszakos listán, míg ezüstös az óvodapedagógus alapszakon. A természettudományi képzések összegzésében az ötödik hely a szegedieké.

A Felvi.hu rangsorait a Heti Világgazdaság különszáma hozta nyilvánosságra.

A 12 karú szegedi egyetemen belüli legjobbnak a gyógyszerésztudományi kart hozta ki a Népszabadság legújabb Top-kiadványa. Itt például a legértékesebb orvosi diplomának a szegedit tartják, a természettudományokban PhD fokozatot szerzők arányával pedig az ország második legjobb felsőoktatási intézményének. E kiadvány a művészeti képzési területről 10 intézményt hasonlít össze, és a szegedi zeneművészeti kart a 6. helyre teszi a jelentkezők pontátlaga alapján.

Dobogós a felsőoktatási rangsorhoz kötődő kategóriák közel 40 százalékában a Szegedi Tudományegyetem – derült ki, mikor 7 képzésben nyújtott teljesítmény alapján hasonlította össze a Heti Válasz és a CEMI a hazai felsőoktatási intézményeket.

A nemzetközi rangsorok mindegyikében szerepel a szegedi kutatóegyetem, mellette ott az ELTE is. Így például mindkét universitas a 301-400. helyezést szerezte meg az ARWU-listán, amelyet 2003 óta rendre összeállít a sanghaji Jiao Tong University. A brit QS-rangsorban az 551-600-as csoportba került a szegedi egyetem, míg a webes jelenlét alapján rangsoroló Webometricsen a 461., a SCIMAGO-listán a 725., a tudományos cikkek száma és idézettsége alapján a 478. A Leiden European Rangingben 484. a Szegedi Tudományegyetem.

 

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

boritokep__12_

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Pszichológiai Intézete ügyvivő szakértő/intézeti ügyintéző munkatársat keres, határozatlan idejű munkaviszonyra.


Jelentkezési határidő: 2024. április 10. (szerda)