„Legyen a Zene mindenkié!” a BTK-n

2014-ben is folytatódik az SZTE Zeneművészeti Kar „Legyen a zene mindenkié” koncertsorozata. Szeptember 15-én 20 órakor a Bölcsészettudományi Kar Auditórium Maximum termében várják a zeneszerető közönséget.

legyen_a_zene_mindenkieA „Legyen a Zene Mindenkié!” program 2006-ban Kalmár Zoltán, az SZTE Zeneművészeti Kar akkori HÖK-elnökének kezdeményezésére indult el, azzal a nem titkolt céllal, hogy olyan helyekre is elvigye a komolyzenét, ahova nem jut, juthat el a muzsika. A kar hallgatói sok koncerttermet meglátogattak, a Vakok Intézetében, a Károlyi Kollégiumban, a Móra Kollégiumban, az Eötvös Kollégiumban, illetve a Csillag börtön és fegyházban is hangversenyeztek. Havi rendszerességgel felléptek a Millennium Kávézóban, számos alkalommal az Őszi Kulturális Fesztiválon. A kezdeményezést 2012-ben Szegedi Tamás szervezte újjá azzal a céllal, hogy felkeltse az egyetemi hallgatók figyelmét arra, nemcsak elvont lehet a komolyzene, hanem egyben szórakoztató is. 2013-ban az új HÖK elnök, Marjovszky Endre vitte tovább ezt a tradíciót, és a kari koncertek mellett a Zene Világnapja alkalmából Szeged város egészére kiterjedő flash mobot szervezett. A zenészek 2013 decemberében jótékonysági koncerten adakoztak a Máltai Szeretetszolgálat javára.


A lelkes diákok 2014-ben újult erővel folytatják a megkezdett utat, szeptember 15-én a BTK Auditórium Maximumban adnak koncertet. Fellép a jól ismert Premier Harsona Kvartett Andrew Fox - Fanfar for Trombones és Jean Francois Michael - Battle of Jeshua Jericcho című darabjával, a Nimfa Quartet Georges Bizet - Carmen Habanera művével. Szabó Máté, Szabados-Tóth Bálint, Laczkovics Tamás és Ördög Mihály előadásában Grieg - Hall of the Mountain King, Tóth Zsuzsanna és Schöngruntner Eszter előadásában Georges Bizet - Kis fantázia a Carmen c. opera nyomán művei csendülnek fel.


A „Legyen a Zene Mindenkié!” koncertsorozat következő állomása októberben a Természettudományi és Informatikai Kar, de tanév további részében a zenészek az egyetem több karára is szeretnék elvinni a komolyzenét, és visszatérni régen látogatott helyekre, mint a Csillag börtön és fegyház, valamint a Vakok Intézete – tudtuk meg Czifra Dánieltől, az SZTE ZMK HÖK

általános alelnökétől.

 

SZTEinfo

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_32

Kasza Péter az SZTE BTK Klasszika-Filológia és Neolatin Tanszék tanszékvezető egyetemi docense, az SZTE Irodalom- és Kultúratudományi Doktori Iskola Neolatin Programjának vezetője, valamint az SZTE és az OSZK közreműködésével létrejött Kulcsár Péter Historiográfiai Kutatócsoport vezető kutatója. Magyar történelem Bécsből nézve - Wolfgang Lazius elfeledett történeti műve című akadémiai doktori értekezését 2023 szeptemberében védte meg. Kasza Péterrel az értekezés részleteiről, a tudományos pályájának kezdetéről, jelenlegi és jövőbeni kutatásairól és a tanításról beszélgettünk.