Elhunyt Prof. Dr. H. Tóth Imre (1932-2014)

Szomorú szívvel búcsúzunk H. Tóth Imre nyelvtörténész professzortól, aki 2014. október 19-én, 83. életévében hunyt el. Halála rendkívüli veszteséget jelent, hiszen tanári és tudósi tevékenysége meghatározó volt a József Attila Tudományegyetem Orosz Nyelvi és Irodalmi Tanszékének, majd később a Szegedi Tudományegyetem Szláv Filológiai Tanszékének történetében.

profHTothImreH. Tóth Imre 1961 és 2002 között, nyugdíjba vonulásáig dolgozott a JATE Orosz Nyelvi és Irodalmi Tanszékének, majd az SZTE Szláv Filológiai Tanszékének tanszéken. 1986-ban nevezték ki egyetemi tanárnak, 2002-ben pedig a Szegedi Tudományegyetem emeritus professzora lett. Iskolateremtő tudós volt, a szegedi paleoszlavisztikai műhely megalapítója, több tanítványa dolgozik ma is a hazai egyetemeken. Sok éven át az Orosz Nyelvtörténeti Diákkör vezetője volt, a PhD-képzés bevezetésekor a Nyelvtudományi Doktori Iskola szláv nyelvtörténeti programját vezette. Jelentős érdemeket szerzett a szlavisztikai képzés (bolgár, ukrán, cseh és szerb szakok) bevezetésével, programjának kidolgozásával.


H. Tóth professzor tudományos tevékenysége nem korlátozódott az orosz nyelvtörténet területére: történeti-összehasonlító szlavisztikai, nyelvtudomány-történeti, magyar–szláv kapcsolattörténeti publikációi is számosak és jelentősek, nem beszélve a Konstantin-Cirill és Metód életét, működését taglaló több monográfiáról. A kandidátusi fokozatot 1967-ben szerezte meg (témavezetője Kniezsa István, majd Hadrovics László), a nyelvtudományok doktora címet pedig 1985-ben nyerte el Az óbolgár nyelv óorosz redakciója a XI. század végén, XII. század elején című értekezésével. Munkásságát Bulgáriában állami kitüntetéssel, a Cirill–Metód rend első fokozatával ismerték el, több bolgár egyetem díszdoktorává, a Bolgár Tudományos Akadémia pedig külföldi tagjává választotta. 2006-ban elnyerte a Szegedért Alapítvány tudományos kuratóriumának díját, 2012-ben pedig a Magyar Ruszisztikai Intézettől életmű-díjat kapott.


H. Tóth Imre aktívan részt vett a helyi tudományos közéletben is: éveken át irányította a SZAB munkabizottságát, vezette a bölcsészkar nyelvészeti habilitációs szakbizottságát, szerkesztette a szegedi szlavisták tudományos kiadványát, a Dissertationes Slavicae-t.


H. Tóth Imre professzor nemzetközi hírű tudós volt, szerteágazó tudományos kapcsolatokkal. Halála nagy vesztesége nemcsak a hazai, de a nemzetközi szlavisztikának is. Emlékét őrizni fogjuk.


SZTEinfo – Az SZTE BTK Szláv Intézetének munkatársai

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_36

Hetvenhét kutató, köztük az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi kar öt munkatársa vette át 2024 áprilisában az MTA doktora címért járó oklevelet. Az Országos Széchényi Könyvtárban szervezett ünnepélyes átadón várták azon kutatókat, akik kiemelkedő tudományos munkásságukat egy doktori műben összegezték, eredményeik egy kiemelt részét pedig sikeresen megvédték.