Bölcsészhallgatók fotókiállítása – Pix Ideas hatodszor

6. alkalommal hirdette meg az SZTE Bölcsészettudományi Kar Angol–Amerikai Intézete a kari fotóversenyt – most tavasszal diákok nevezhettek munkáikkal. A Pix Ideas intézeti fotótárlatot Kiss Attila, az SZTE BTK Angol–Amerikai Intézet Angol Tanszék tanszékvezető egyetemi docense nyitotta meg. A megnyitó után átadták az okleveleket a három díjazottnak és a pályázaton részt vevőknek.

kiallitas megnyitoKiss Attila megnyitójában elmondta: képeket nézegetni jó, és sokféleképpen lehetséges. Képeket készíteni is nagyszerű dolog, és ennek is számos módja létezik. Képkiállításra menni csodálatos kaland, a kiállítást megnyitni pedig különösen megtisztelő feladat, és nem is mondhatott rá nemet. Szokatlan, asszociációkkal megtűzdelt megnyitójából megtudtuk: a tárlat fotóit nézve szándékosan nem nézte meg a címüket, hanem minden fotót megpróbált egy filmcímmel társítani, és a hallgatóság örömmel hallgatta végig a filmcímekből összeszőtt, hosszú-hosszú mondatot, amely egyik képből a másikon a sokadikig vezette el a résztvevőket.

A kiállításon 25 munkát állítottak ki, ebből hármat az egyik teremben. Természetfotók, portrék, életképek, csendéletek – mind egy-egy vissza nem hozható pillanat lenyomatai.

A fotókat végignézve négy alkotás vált rögtön a kedvencünkké: Mészáros Máté Kontraszt című alkotása, amely egy sakkpartit ábrázol: egy fekete és egy fehér férfi sakkoznak egy parkban, a fekete férfi fehér, a fehér férfi fehér bábukkal. Pozsonyi Rebeka Tél című képe három berozsdásodott, üres hintát ábrázol fekete-fehérben, ez a fotó a rég elvesztett gyermekkort idézte bennünk, és azt a sajgó örömöt, amik azoknak az éveknek az említésekor felsejlik a szívünkben.

Sasvári Ánnabella Kócos kis ördögök voltunk fényképe azért is kedvenc, mert egy szökőkút szélén két kisfiú ül félmeztelenül, lábukat a vízbe lógathatják, mert az edzőcipőjüket levették, és a képen van egy nagyon szép hegyi kerékpár is. Fekete Anna Berlini muzsikus című képe egy raszta utcazenészt ábrázol, első látásra Bob Marley, de természetesen nem ő van a képen.

A zsűri – amelynek elnöke Dusha Béla fotográfus volt – döntése alapján a tárlat első díját Mészáros Máté Kontraszt című képe kapta, második helyezett lett Pozsonyi Rebeka Raining man című munkája, a harmadik pedig Fekete Eszter Exiter című alkotása. Különdíjat vehetett át Horváth László, aki az előző pályázatra nevezett, de azt oktatóknak írták ki, így hallgatóként nem vehették figyelembe a képeit.


Pix_ideas_kiallitas_galeria
Bölcsészhallgatók fotókiállítása – Pix Ideas hatodszor - GALÉRIA


A tárlat a szemeszter végéig tekinthető meg a BTK központi épületében, a III. emeleten. Ezt követően átmenetileg átköltözik majd a Novotel szálló lobbyjába, hogy ősszel visszatérjen egészen a 2015-ös, tavaszi pályázatig. Akkor összevont fotópályázatot írnak ki, a BTK minden hallgatója, oktatója és dolgozója indulhat a fotóversenyen Életünk az egyetemen, illetve Egyéb kategóriában.

A fotókat az SZTE Angol–Amerikai Intézet honlapján lehet megtekinteni hamarosan.

 

SZTEinfo

Fotók: Üllei Kovács László

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

lepjuk_meg__esemeny_borito

Az idei SZTE Alma Mater mozgást ösztönző kihívása a Nobel-díjas Karikó Katalin előtt tiszteleg. Járjuk be közösen életének fontos helyszíneit virtuálisan!