Szegeden rendezik a második Finnugor Téli Egyetemet

Öt ország mintegy 40 hallgatója vesz részt a 2014. január 20-án kezdődött második téli egyetemen az SZTE Finnugor Tanszékén. A német, osztrák, finn, észt és magyar diákok a nyelvi dokumentációról, kontaktusnyelvészetről, valamint az egy-és többnyelvűségről is hallgathatnak előadásokat a két hét folyamán.

finnugor teli egyetemA Finnugor Téli Egyetemet először tavaly rendezték meg Bécsben a szegedi, müncheni, hamburgi, tartui, helsinki és a bécsi egyetem együttműködésében. Sipőcz Katalin, az SZTE Finnugor Tanszék vezetője elmondta, a Winter School a bécsi egyetem által megpályázott Erasmus Lifelong Learning Programme keretében valósulhat meg. A finnugor mesterszakos diákok délelőtt nyenyec és mari nyelveken tanulhatnak, utóbbit anyanyelvi beszélő segítségével, délután pedig előadásokon és workshopokon vehetnek részt.

 

– A kurzusokat a szervező intézmények oktatói tartják, valamint meghívott előadóként Peter Austin, a londoni egyetem nyelvésze a veszélyeztetett nyelvekről és a nyelvi dokumentációról fog beszélni – tette hozzá Sipőcz Katalin. A nyári egyetemet kiegészítő programok is kísérik: az első napon az észt és a finn nagykövetség fogadáson látta vendégül a diákokat, majd január 29-én a táncolni és az énekelni vágyókat mari táncház várja, végül a diákok frissen szerzett tapasztalataikat és jövőbeni terveiket a záró esten, január 31-én beszélhetik meg.

 

Hogy miért is jelent különleges élményt a finnugor téli egyetem a résztvevők számára, arról elsőként a szegedi Finnugor Tanszék másodéves mesterszakos hallgatóját, Dávid Margitot kérdeztük. – Nekem nagyon tetszenek a csoportos feladatok, mert egy témán közösen dolgozhatunk a többi ország hallgatóival. Érdekes megfigyelni, hogy bár a téli egyetemen angolul tartják az előadásokat, a diákok több finnugor nyelvet is használnak, mikor beszélgetnek egymással – árulta el Margit.

 

A következő napok közös munkáját a német Corinna Niederreiter is nagyon várja, aki a müncheni egyetemen foglalkozik a finnugor nyelvekkel. – Már tavaly, Bécsben is részt vettem a nyári egyetemen, ahol nagyon jól éreztem magam. Most leginkább a nyelvi kurzusok és a terepmunkán használt módszerekkel és tanulmányírással kapcsolatos órák érdekelnek – mondta el Corinna. Eddig a finnugor nyelvek közül a hantival, a finnel és a magyarral sikerült megismerkednie, és megígérte, amíg Szegeden van, megszerzett magyar tudását is használja majd.

 

Finnugor
Szegeden rendezik a második Finnugor Téli Egyetemet - GALÉRIA


– Nagyon érdekes nyenyecül és mariul tanulni, nekem nagyon tetszik itt, és örülök, hogy új emberekkel is találkozhatok – ezt már a finn Heli Yaakkolától tudtuk meg. Heli a turkui egyetemről érkezett erasmusosként Szegedre, már egy fél éve tanul itt, és kérdéseinkre is tökéletesen válaszolt magyarul. A finn diák érdeklődését szintén a terepmunkáról, valamint a két- és többnyelvűségről szóló előadások keltették fel.

 

A téli egyetem január 31-én zárul, de a szervezők remélik, a Finnugor Téli Egyetemet minden évben, más-más helyszíneken továbbra is megrendezhetik majd.

 

Hegedűs Gabriella

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

boritokep__12_

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Pszichológiai Intézete ügyvivő szakértő/intézeti ügyintéző munkatársat keres, határozatlan idejű munkaviszonyra.


Jelentkezési határidő: 2024. április 10. (szerda)