Titkosírásokat fejtettek az Őszi Kulturális Fesztiválon

Vámos Hanna és Vadai István kódfejtőkkel Papp Melinda újságíró beszélgetett a Grand Cafében a 18. SZTE Őszi Kulturális Fesztivál keretében.

Vadai István irodalomtörténész, az SZTE Bölcsészettudományi Kar oktatójának fő szakterülete a régi magyar irodalom, ezen belül is Balassi Bálint, Tinódi Sebestyén költészete. A titkosírások történetével alaposabban 2010-ben kezdett el foglalkozni. Vámos Hanna irodalomtörténész, az SZTE doktorjelöltje a BTK Klasszika-Filológia Tanszékén. Disszertációját az aesopusi állatmesék latin nyelvű hagyománytörténetéből írja. A titkosírások történetével Vadai István biztatására kezdett el foglalkozni – derült ki az esten.

 

Vadai István elmondása szerint először húsz évvel ezelőtt foglalkozott titkosírásokkal. Ezt a tevékenységet azonban egészen négy évvel ezelőttig nem elevenítette fel. Ekkor tanítványával, Vámos Hannával sikerült két szöveget megfejteniük, és az ebből merített sikerérzet további levelek dekódolására ösztönözte őket. Ezen az úton haladva mára elmondhatják, hogy harmincöt titkosírást tudtak feltörni. A szakember kitért a kódfejtési folyamat nehézségeire is, valamint beszélt a titkosított levelek általános tartalmáról. Megjegyezte, hogy nagyon ritka a személyes vagy állami titkok megjelenítése egy -egy ilyen szövegben. Általában diplomáciai levelekről vagy követjelentésekről van szó.

 

Vámos Hanna beszélt Pálóczi Horváth Ádám többszörösen kódolt naplószövegének feltöréséről, mely az utóbbi hetek, hónapok során hírnevet hozott nekik. Az irat Ádámtól Aquinói Tamásig sorol fel szabadkőműves nagymestereket. A PhD-hallgató kiemelte, hogy valószínűsíthetően csak egy legendáról van szó, hiszen a szabadkőműves mozgalom a 17. században kezdett kibontakozni.

 

Vadai István a beszélgetés során bemutatta a kódfejtés mint tudományág nehézségeit. Elmondása szerint ritkák az olyan dualisztikus gondolkodók, akik a humán területeken, valamint a matematikában is otthon érzik magukat. Végezetül Vámos Hanna kitért a jövőbeni terveikre. Elárulta, hogy Vadai Istvánnal közösen készítenek egy könyvet, amely a magyar titkosírásokat foglalják össze, valamint egy a dekódoláshoz szükséges úgynevezett kulcsgyűjteményt is szeretnének megjeleníteni. Ezekkel a művekkel szeretnék ösztönözni a kódfejtéssel foglalkozni vágyókat.

 

Czakó Balázs

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

boritokep__12_

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Pszichológiai Intézete ügyvivő szakértő/intézeti ügyintéző munkatársat keres, határozatlan idejű munkaviszonyra.


Jelentkezési határidő: 2024. április 10. (szerda)