Konferencia Scheiber Sándor tiszteletére a BTK-n

Kétnapos megemlékezést tartottak Scheiber Sándor nyelvész, irodalomtörténész, a neológ zsidóság egyik kiemelkedő alakja születésének százéves évfordulója alkalmából.

Száz esztendővel ezelőtt, 1913. július 9-én született Scheiber Sándor. Ősei apai és anyai ágon is rabbik voltak. 1938-ban avatták rabbivá. 1938 és 1940 között London, Oxford és Cambridge könyvtáraiban tanulmányozta (egyebek mellett) az ott fellelhető középkori héber kéziratokat. A második világháború után a pesti Rabbiképző Intézet (a mai Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem) újjáépítésének és újjáindításának egyik vezéregyénisége volt, az intézményt 1950-től 1985-ben bekövetkezett haláláig igazgatta. Posztjáért semmilyen felkínált külföldi állásért le nem mondott. 1983-ban életművéért megkapta a nyelvtudományok doktora címet. Publikációinak száma 1600 körülire tehető. Fő műve a Geniza Studies, ami az egyetemes zsidó művelődéstörténettel foglalkozik.

 

Munkásságának tiszteletére az SZTE BTK Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék, az MTA-SZTE Vallási Kultúra Kutatócsoportja és a Szegedi Zsidó Hitközség október 15-én könyvbemutatót és koncertet tartott, majd 16-án tudományos tanácskozást szervezett az SZTE bölcsészkarán. Az eseményt Halmos Sándor, Scheiber Sándor egykori tanítványa nyitotta meg. Beszédében méltatta a mesterének munkásságát, mondván, ő sosem gyűjtötte a javakat, számára a tudás volt az egyetlen kincs. Elmondása szerint Scheiber Sándor ha órát tartott, abba mindig beleszőtte azt a témát, amit éppen kutatott. Munkái a világ minden pontjára eljutottak. – Méltó rá az emlékezés, és az lenne méltó a szelleméhez, ha a tömérdek kutatását végre összefoglalóan feldolgoznák – zárta beszédét Halmos Sándor.

 

A seregszemle hátralévő részében Scheiber Sándor kutatásaihoz fűződő előadásokat tartottak német nyelven. Barna Gábor, az SZTE néprajz tanszék tanszékvezető professzora mutatta be Schreiber Sándor Szegedhez, a szegedi egyetemhez fűződő kapcsolatát, illetve Bálint Sándor néprajztudóssal, a „legszögedibb szögedivel” ápolt barátságát.

 

SZTEinfo

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_36

Hetvenhét kutató, köztük az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi kar öt munkatársa vette át 2024 áprilisában az MTA doktora címért járó oklevelet. Az Országos Széchényi Könyvtárban szervezett ünnepélyes átadón várták azon kutatókat, akik kiemelkedő tudományos munkásságukat egy doktori műben összegezték, eredményeik egy kiemelt részét pedig sikeresen megvédték.