cover-weblap-01

100 éves a szegedi régészképzés - ünnepi rendezvénysorozat és konferencia

A Kolozsvárról Szegedre költözött Magyar Királyi Ferencz József Tudományegyetemen 100 évvel ezelőtt, 1924-ben Buday Árpád és Banner János kinevezésével indult meg a régészeti intézet működése. Az elmúlt 100 évben kisebb kihagyással ugyan, de folytonos volt a régészeti oktatás, és tudományunk olyan meghatározó alakjai tanítottak és kutattak az intézetben/tanszéken, mint Trogmayer Ottó és Fodor István. Az egykori oktatóinkra is megemlékezve az intézet/tanszék fennállásának centenáriumát több, az esemény fontosságához méltó programmal ünnepeljük meg 2024. május 21. és 23. között.

PROGRAMOK

(részletes program letöltése itt)


100 éves a szegedi régészképzés. Konferencia

időpont: 2024. május 21–22.

helyszín: SZTE BTK főépülete, Szeged, Egyetem u. 2., Auditorium Maximum, VII. terem, Kristó Gyula terem, III. terem


Május 21–22-ére kétnapos konferenciát szervezünk, tanszékünk egykori hallgatói közül több mint 80 előadónk készül előadással és/vagy poszterrel a jeles alkalomra. A konferencia előadásait, tekintettel a nagy számukra, korszakok szerinti beosztásban három szekcióra (őskor, Barbaricum és népvándorláskor, középkor) bontottuk. A poszterszekció anyaga a bölcsészkar főépületének földszintjén tekinthető meg.


Szervező intézmény: SZTE BTK Régészeti Tanszék, Dél-alföldi Régészeti Egylet, Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar, MTA TABT Szegedi Akadémiai Bizottság, Tiszta Formák Alapítvány

 

A Trogmayer Ottó és a Fodor István díjak alapítása és átadása

időpont: 2024. május 21. (kedd) 10.30.

helyszín: SZTE BTK főépülete, Szeged, Egyetem u. 2., Auditorium Maximum


A Régészeti Tanszék és a Dél-alföldi Régészeti Egylet ebben a jubileumi évben két díjat alapított Trogmayer Ottó, illetve Fodor István tiszteletére. A Trogmayer Ottó díjat azok számára, akik kiemelkedően sokat tettek a szegedi régészhallgatók támogatásáért, tehetséggondozásáért. A díj névadója Trogmayer Ottó, akinek kulcsfontosságú szerepe volt az 1950-es években megszüntetett szegedi régészképzés újraindításában, és rendkívül sokat tett a szegedi régészhallgatókért az 1970-es évektől három évtizeden keresztül. A Fodor István díjat egy kiemelkedően szorgalmas, tehetséges, jelentős közösségi, kulturális tevékenyéget végző szegedi régészhallgató nyerheti el. A díj névadója a Magyar Nemzeti Múzeum egykori igazgatója, Fodor István, akinek fontos szerepe volt az 1980-as, 1990-es években a régészhallgatók oktatásában, tehetséggondozásában.


Szervező intézmény: SZTE BTK Régészeti Tanszék, Dél-alföldi Régészeti Egylet, Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar

 

Emléktáblák avatása Buday Árpád és Banner János tiszteletére

időpont: 2024. május 21. (kedd) 14.00.

helyszín: SZTE BTK főépülete, Szeged, Egyetem u. 2., földszint, 2. és 3. terem


A Kolozsvárról Szegedre költözött Magyar Királyi Ferencz József Tudományegyetemen 100 évvel ezelőtt, 1924-ben indult meg a régészeti oktatás. A két világháború között működő régészeti intézet két nemzetközi hírű tudósa, kiváló tanára, Buday Árpád és Banner János tiszteletére emléktáblát avatunk a szegedi egyetem bölcsészkarának épületében. A főépület két termét nagynevű elődeinkről nevezzük el. Buday Árpád és Banner János a két világháború között egy európai szinten is kiemelkedő intézményt hoztak létre, ahol mind a régészek, muzeológusok képzése, mind a dél-alföldi kutatások magas szinten folytak.


Szervező intézmény: SZTE BTK Régészeti Tanszék, Dél-alföldi Régészeti Egylet, Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar

 

„Rideg régésztartás”

Pillanatképek a 100 éves szegedi régészképzés történetéből

időpont: 2024. május 22. (szerda) 17.00.

a kiállítás megtekinthető: 2024. szeptember 8-ig

helyszín: Móra Ferenc Múzeum, Szeged, Roosevelt tér 1–3, 6720


A Kolozsvárról Szegedre költözött Magyar Királyi Ferencz József Tudományegyetemen 100 évvel ezelőtt, 1924-ben indult meg a régészeti oktatás. Tárlatunk fotókon keresztül mutatja be az egykori és a jelenlegi hallgatók mindennapjait, tevékenységeit. A kiállítás által betekintést nyerünk a terepi, a múzeumi és a tantermi oktatásba, a hallgatók különböző szakmai ténykedésébe (kiállításrendezés, konferenciaszervezés) és a diákélet szépségeibe (Archaeológus Céh, tanszéki kirándulások, farsangok, Mikulás-estek, főzőversenyek, diáktalálkozók).


Szervező intézmény: SZTE BTK Régészeti Tanszék, Dél-alföldi Régészeti Egylet, Móra Ferenc Múzeum



A rendezvény honlapja ide kattintva elérhető!

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep

William Shakespeare szonettjeinek új magyar fordítását is bemutatták a 95. Ünnepi Könyvhéten. Június 14-én az SZTE Klebelsberg Könyvtárban Prof. Dr. Szőnyi György Endre, az SZTE BTK Angol Tanszék oktatója beszélgetett a kötet fordítójával, Fazekas Sándorral.