1719041408-pph-temp-11pgfy-jpg-20240622-1620-0-90-cr

Dr. Ilia Mihály a Magyar Művészeti Akadémia Életműdíjában részesült

A Magyar Művészeti Akadémia 2024. június 21-én adta át köztestületi díjait, a Pesti Vigadóban. Az MMA Életműdíját 2024-ben Dr. Ilia Mihály irodalomtörténész, az SZTE BTK címzetes egyetemi tanára, legendás oktatója nyerte el.

Életműdíjban részesíthető a magyar szellemi élet azon jeles művésze, akinek kiemelkedő munkássága, életműve példa a nemzet felemelkedéséért, megmaradásáért végzett odaadó, önzetlenül és a személyes bátorságot sem nélkülöző munkálkodásra – írja a Magyar Művészeti Akadémia.

 

MMA_Dijatado_240621_051


Ilia Mihály irodalomtörténész, kritikus, szerkesztő, az SZTE BTK egykori, kiemelkedő oktatója pályája során legtöbbet a Nyugat első nemzedékével, a két világháború közötti és a határokon túli magyar irodalom történetével foglalkozott. Neve elválaszthatatlan a Tiszatájtól, amely az ő főszerkesztősége idején emelkedett országosan ismert folyóirattá.


A szegedi egyetemen 1958-tól tanársegédi, 1964-től adjunktusi, 1980-tól docensi pozícióban dolgozott. Tagja lett a Magyar Írók Szövetségének, a Magyar Irodalomtörténeti Társaságnak és alapító tagja a Nemzetközi Magyar Filológiai Társaságnak. 1993-ban Szeged díszpolgára lett.


MMA_Dijatado_240621_162


Ilia Mihály a díj átvételekor elmondta, volt egy pillanat, amikor rádöbbent, a trianoni békeszerződés után a határokon kívül rekedt magyar irodalomról a hazai oktatásban egyáltalán nem beszélnek, olyan, mintha azt valamilyen titok övezné. Figyelme ezért fordult a határon túli irodalom felé, a hetvenes évek elején az elsők között írt az erdélyi magyar irodalom nagyjairól.


Az MMA a Kováts Flórián Emlékérmét Vattay Dénes népművelőnek adományozta, Aranyérmét a Fortepan szabad felhasználású, közösségi fotóarchívumnak ítélte oda, Írói Díjában részesült Banner Zoltán művészettörténész, művészeti író, költő és előadóművész, a Nagydíjat pedig Schrammel Imre keramikus-szobrászművész, a nemzet művésze kapta. Az Életműdíjat korábban olyan művészek vették át, mint Korniss Péter fotóművész (2022), Csíky Boldizsár zeneszerző (2021), Reigl Judit festőművész (2020) és Bodrogi Gyula színművész (2019).Borítókép: Bruzás Noémi / MTI

Fotók: Kékesi Donát, Nyirő Simon, Walter Péter - forrás: mma.hu

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

boritokep__34_1

Az alábbiakban Dr. Újfalusi Németh Jenő nekrológját közöljük, amelyet Dr. Szász Géza, az SZTE BTK Francia Tanszékének mundkatársa fogalmazott.