Boritokep_22

Jön a Radnóti-estek ötödik évada - négy este, hat vendég, életutak és frissen megjelent művek a kávézóasztalon

A Radnóti-estek ötödik féléve indul el 2024. február 21-én a kar kávézójában, a Café Radnótiban. Ezúttal ismét négy estet szervezünk, amelyeken változatos témákat feszegetünk meghívott vendégeinkkel, akiknek - egyúttal - izgalmas életútjukba is betekintést nyerhetünk.

A belépés minden alkalomra ingyenes! Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

PROGRAM


Saját életeink

Szilasi Lászlóval beszélget Balog József


FEBRUÁR 21. (szerda) 18:00


fe_800_500__PJ_0712

(Forrás: litera.hu, fotó: MÜPA)

Szilasi Lászlónak, karunk docensének, a Kreatív írás specializáció meghatározó tanárának, József Attila- és Mészöly Miklós-díjas írónak a legutóbbi kötete, a Saját élet tavaly jelent meg a Magvető Kiadónál. Erről, de nemcsak erről kérdezi őt Balog József, aki a következőt írta a beszélgetés elé: „Nem osztálytársak voltunk, nem is, hogy évfolyam. Békéscsabán voltunk, ennyi legyen elég. Elég is az. Elég is hozzá, hogy közös pontokon biztosan nem mondjuk ugyan és azt. Mert, ő, (igen, ő!) mondta a verset, amit kicsivel előtte írtam a gimnáziumi periodikába. Szavalt engem. Nekem a Laci egy periódusos rendszer, aminek alapján tájékozódom. Elsősorban – Dubszkyné! – földrajzilag. Egyszer voltam Jaminában. Ez úgy hangzik, akár egy fenyegetés. Csupán csak így van. Fényes. Így hívták a vendéglőt a határon. Iskola. Persze.”



Hosszú árnyékok

Földényi F. Lászlóval beszélget Gyenge Zoltán


MÁRCIUS 20. (szerda) 18:00

20191128_litera_foldenyi_laszlo_nagyvizit_39589
(Forrás: litera.hu, fotó: Valuska Gábor)

A Széchenyi-díjas esztéta, művészeti író, egyetemi tanár legutóbbi kötete, A guillotine hosszú árnyéka – Párizsi életképek a 19. századból 2023-ban jelent meg, a Jelenkor Kiadó gondozásában. Ez a kötet lesz a beszélgetés apropója, de messze nem az egyetlen témája. Gyenge Zoltán, filozófus kérdezi Földényi F. Lászlót a modernitásról, a 19. században kialakuló fragmentált látásról, érzékelésről, a fotóról és a filmről mint ennek adekvát művészi megnyilvánulásáról. A 250. évforduló kapcsán pedig Caspar David Friedrichről és a melankóliáról, meg általában festészeti kérdésekről. De szóba került majd Franz Kafka is, aki idén száz éve halt meg.


Női nyomozók, női krimik?

Baráth Katalinnal, Patkó Ágnessel és Mészöly Ágnessel beszélget Kálai Sándor


ÁPRILIS 10. (szerda) 18:00

barathkatalin_1
(Baráth Katalin - forrás: konyvesmagazin.hu, fotó: Valuska Gábor)
Patko-Agnes-2-of-5-1-scaled
(Patkó Ágnes - forrás: lirakonyvklub.hu, fotó: Szalmás Krisztina)

2837
(Mészöly Ágnes - forrás: kiado.pagony.hu)

Baráth Katalin (Dávid Veron-sorozat, Arkangyal éjjel), Mészöly Ágnes (Szabó Ágota-krimik) és Patkó Ágnes (Halálos rozé) beszélgetése Kálai Sándor krimikutatóval krimiről, női nyomozókról, női olvasókról és női műfajokról, avagy arról, kell-e arról beszélni egyáltalán, hogy nőként írunk krimit.


Vágyálmok netovábbja: Szeged

Grecsó Krisztiánnal beszélget Szilágyi Zsófia


MÁJUS 8. (szerda) 18:30

fe_1180_600_20200310_konyves_grecso_8659
(Forrás: konyvesmagazin.hu, fotó: Valuska Gábor)

Grecsó Krisztián visszatér: az egykori, szegedi egyetemista, aki ma már Szegeden íródó szakdolgozatok tárgya, végre a Radnóti-esték vendége lesz. Milyen emlékei vannak a szegedi bölcsészkarról, a városról, amelyről azt nyilatkozta egyszer, hogy „vágyálmai netovábbja” volt? Miként jutott el a Lányos apa című kötetétől addig az aparegényig, amelyen jelenleg is dolgozik? És milyen az Egy életem című stand up esten beszélni az életéről, közönség előtt, színpadon, ahol nem lehet elrejtőzni?

Felhívjuk kedves vendégeink figyelmét, hogy a rendezvényeken kép- és hangfelvételek készülnek!

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_36

Hetvenhét kutató, köztük az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi kar öt munkatársa vette át 2024 áprilisában az MTA doktora címért járó oklevelet. Az Országos Széchényi Könyvtárban szervezett ünnepélyes átadón várták azon kutatókat, akik kiemelkedő tudományos munkásságukat egy doktori műben összegezték, eredményeik egy kiemelt részét pedig sikeresen megvédték.