szte_epulet_borito

A legjobb európai egyetemek között az SZTE

A Szegedi Tudományegyetem felkerült a QS legkiválóbb európai egyetemeket vizsgáló új rangsorára. Az idén először összeállított listán Közép-Európában a 11., Európában a 242. helyen végzett az SZTE. A hazai mezőnyben a három legjobb magyarországi egyetem között végzett.

A legjobb európai egyetemek közé sorolta a Szegedi Tudományegyetemet a Quacquarelli Symonds (QS) felsőoktatási tevékenységeket minősítő cég a QS World University Rankings: Europe 2024 rangsorban. Az idén első ízben megjelentetett QS listán az SZTE a 242. helyet érte el Európában, és a 11. legjobb egyetem lett Közép-Európában. Magyarországon első helyen végzett a fővároson kívül, és a dobogó harmadik helyére került országosan.

 

A QS európai ranglistája 42 országból 690 egyetemet rangsorolt, köztük 15 magyar intézményt. Összesen 12 szempontot vettek figyelembe a készítők a rangsor összeállításakor: az akadémiai elismertséget (30%), a tudományos munkák idézettségét (10%), az egy főre jutó publikációk számát (5%), a munkaadók visszajelzéseit (15%), a végzettek elhelyezkedési arányát és a szakterületükön nagy hatással bíró alumnusok számát (5%), az oktatók és a hallgatók arányát (5%), a kutatási együttműködések nemzetközi diverzitását (10%), a nemzetközi oktatók, kutatók arányát (5%), a nemzetközi hallgatók arányát és sokféleségét (5%), a kiutazó és a bejövő hallgatói mobilitás mértékét (2,5%-2,5%), továbbá a társadalmi és környezeti fenntarthatóságért tett erőfeszítéseket (5%).

 

A QS lista első három helyén a University of Oxford, az ETH Zürich, valamint a University of Cambridge áll. Az első húsz helyezett között az SZTE-vel szoros együttműködést folytató intézmény is szerepel, például a Ludwig-Maximilians-Universität München a 17. helyen, amellyel a kilenc kiváló nemzetközi egyetemet összefogó EUGLOH szövetségben partner a Tisza-parti universitas.

 

A teljes felsőoktatási ranglista itt elérhető.Forrás: SZTEInfo

Friss Hírek

Friss Hírek RSS
Boritokep_11

Robert Menasse osztrák esszé- és regényíró volt az SZTE BTK Osztrák Irodalom és Kultúra Tanszékének vendége, december 5-én. Bombitz Attila, a tanszék vezetője beszélgetett a szerzővel legújabb művei kapcsán Európáról, az Európai Unió paradox működéséről, a vágyott nemzetállamok feletti egységről és a nacionalizmus térhódításáról a teltházas esten. Az esemény a budapesti Osztrák Kulturális Fórum támogatásával jött létre.