kf_kep_5

Új doktori ösztöndíjakat fogadott el a Szegedi Tudományegyetem Szenátusa

A következő félévtől az SZTE doktoranduszai 40.000 forinttal több ösztöndíjat kaphatnak és 200 PhD-hallgató részesül majd kiválósági doktori ösztöndíjban.

Szeptembertől a Szegedi Tudományegyetem doktori iskoláinak mintegy 600 hallgatója 40.000 forintos új kiegészítő ösztöndíjat kaphat, és további kiválósági alapon megítélhető doktori ösztöndíjakra pályázhat majd. Az SZTE Szenátusa megszavazta az eseti hallgatói juttatások feltételeiről és megállapításáról szóló szabályzatnak azt a módosítását, amely lehetővé teszi, hogy az SZTE elindítsa csaknem másfél éve tervezett kiválósági doktori ösztöndíjait. Az akadémiai életpályát segítő ösztöndíjak alapításának szándékát 2023 áprilisában híroldalunkon jelentette be először Prof. Dr. Kónya Zoltán, az SZTE tudományos és innovációs rektorhelyettese. Azóta az egyetemi ösztöndíjak mellé a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriuma is hasonló célú PhD-hallgatói ösztöndíjat alapított.


Az újonnan alapított ösztöndíjak a következők:

Az SZTE Doktori Ösztöndíj+ összege 40.000 Ft/hó, az SZTE doktori képzéseiben aktív státussal rendelkező hallgatók által megpályázható ösztöndíj.


Az SZTE Kiválósági Doktori Ösztöndíj összege 60.000 Ft/hó, szakmai kiválóságon alapuló extra ösztöndíj, amelyet az SZTE doktori képzéseiben aktív státussal rendelkező hallgatók közül egyszerre 100 fő nyerhet el.


Az SZTE Kiválósági Doktori Ösztöndíj+ összege 90.000 Ft/hó, szakmai kiválóságon alapuló extra ösztöndíj, amelyet az SZTE doktori képzéseiben aktív státussal rendelkező hallgatók közül egyszerre 50 fő nyerhet el.


A Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány (SZTA) Tehetség Doktori Ösztöndíj összege 90.000 Ft/hó, szakmai kiválóságon alapuló extra ösztöndíj, amelyet az SZTE doktori képzéseiben aktív státussal rendelkező hallgatók közül egyszerre 50 fő nyerhet el.


Szeptembertől tehát a Szegedi Tudományegyetem aktív nappali PhD-hallgatói 40.000 forint többlet ösztöndíjban részesülnek, 200 doktori iskolás hallgató pedig pályázat útján nyerhet fejenként 60.000 vagy 90.000 forintos extra kiválósági ösztöndíjat.


Az SZTE PhD-hallgatói közül az Új Nemzeti Kiválóság Program keretében 160-200-an részesülnek 150.000 forint körüli ösztöndíjban. Prof. Dr. Kónya Zoltán elmondta, hogy az új PhD-ösztöndíjak szabályzata értelmében ők is megkapják a 40.000 forintos extra ösztöndíjat, de ők nem pályázhatnak a kiválósági alapon megítélhető doktori ösztöndíjakra. Ezt is figyelembe véve a Szegedi Tudományegyetemen közelítőleg minden második PhD-hallgató fog a 40.000 forintos emelés felett emelt ösztöndíjat kapni.


A Szegedi Tudományegyetem szeptembertől évente mintegy 450 millió forintot költ doktori hallgatói plusz támogatására, ami egy négy éves PhD-ciklus alatt csaknem 2 milliárd forintot tesz majd ki. Az egyetem az alacsony állami ösztöndíjak kiegészítésével a doktori iskolákba felvételiző hallgatók számának csökkenését szeretné megállítani. E tekintetben kedvező helyzetet teremtett az SZTE alapítványi fenntartási rendszere, amelyben az intézmény saját forrásaiból gazdálkodva maga dönthetett a kutatói életpálya támogatásáról. A doktoranduszok új ösztöndíjainak kidolgozása már tavaly nyáron, az SZTE Interdiszciplináris Kutatásfejlesztési és Innovációs Kiválósági Központ (IKIKK) megalakulásakor megkezdődött, az egyetemi kutatói utánpótlás érdekében. Az ösztöndíjak alapítását a teljes egyetemi vezetés és a kuratórium támogatása mellett Prof. Dr. Mezei Péter, az SZTE Doktori Intézet igazgatója és Prof. Dr. Kónya Zoltán rektorhelyettes kezdeményezték. Ezután az SZTE különböző szervezeti egységei részletesen is kidolgozták az ösztöndíjak jogi és pénzügyi hátterét, majd a téma a hallgatói és doktorandusz önkormányzatokkal való egyeztetés után kerülhetett a Szenátus elé, ahol június 26-án elfogadták.


Prof. Dr. Kónya Zoltán kérdésünkre közölte, hogy a kiválósági ösztöndíjak elosztása az egyetem doktori iskolái között elsősorban a hallgatói létszám szerint történik majd. Az SZTE vezetésének terve emellett az, hogy a hallgatói létszámtól függetlenül mindegyik doktori iskola alapból megkapja egy-egy 90.000 forintos és két-két 60.000 forintos emelt ösztöndíj keretét.


Megtudtuk, hogy a Szegedi Tudományegyetem rektora egy további PhD-jutalom alapítását is fontolgatja, amelyet a fiatal kutatók legeredményesebb felső 10 százaléka nyerhetne el. Ennek kidolgozása a szeptemberi félévben várható.


Prof. Dr. Kónya Zoltán arra hívta fel a Szegedi Tudományegyetem doktori iskoláiba felvételiző hallgatók figyelmét, hogy az egyetem kiválósági központja is kínál támogatásokat a doktoranduszoknak. Elmondta, hogy ő maga például bevonja PhD-hallgatóit a kutatási projektekbe, ami rendszeres plusz fizetési lehetőséggel is jár. Az IKIKK-nél, amellett, hogy egyéni kutatói pályázatot is be lehet nyújtani, a kiváló publikációkat, és a kutatások dologi költségeit is támogatják.


Az új PhD-ösztöndíjak bejelentését az teszi különösen aktuálissá, hogy a Szegedi Tudományegyetem ösztönözni szeretné a doktori iskolákba való augusztusi pótfelvételi jelentkezéseket. A természettudományok és orvostudományok területén például a PhD-hallgatói helyeknek csak mintegy felét töltötték be eddig. A most jelentkező hallgatók szeptembertől már részesülnek az elfogadott extra és kiválósági ösztöndíjakban. A Szegedi Tudományegyetemen egész augusztusban be lehet nyújtani a nappali PhD-ösztöndíjra szóló felvételi anyagot, a pótfelvételiket pedig augusztus végén, szeptember elején tartják.



Forrás: SZTEinfo

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_39

Az SZTE BTK-n 2024. július 6-án tartjuk a nyári diplomaosztót, amelyen több száz diák és hozzátartozóik vesznek majd részt. A februári eseményen egyik hallgatónknak már lehetősége volt a bemutatkozásra, és a pozitív visszajelzések tükrében ezt a hagyományt szeretnénk is folytatni: hogy egy BTK-s hallgató, oktató vagy dolgozó előadásával búcsúztassuk el a diplomájukat megszerző diákokat!


Ha tehetséges vagy valamiben és szívesen megmutatnád ezt egy több száz fős közönség előtt, olvasd el a részleteket, és jelentkezz június 9-ig!