borito

Radnóti-estek: A történelem négy arca - Részletes program

Tavasszal is folytatódik a BTK Radnóti-estek elnevezésű rendezvénysorozata. Ebben az évadban a történelem áll a beszélgetések középpontjában – négy alkalom, a történelem négy arca. Először egy történész-akadémikussal beszélgetünk, aki a saját édesapja sorsából kiindulva alkotta meg egy egész nemzedék csoportképét, majd egy gyerekkönyv-kiadó új vállalkozására, az Abszolút törire leszünk kíváncsiak, szerzők és a főszerkesztő társaságában, harmadszorra a téma szakértőit kérdezzük a történelem a zenében, a filmen és a regényben való megjelenéséről, végül pedig egy pszichoterapeuta segítségével igyekszünk jobban megérteni a transzgenerációs traumákat.


Szeretettel várunk minden érdeklődőt szerda esténként a kar főépületében, a Café Radnótiban! A rendezvényekre való belépés díjtalan!

Részletes program


PROGRAMVÁLTOZÁS: 2023. április 19-én Cserháti Éva író előadása elmarad, helyette új program került kiírásra!


Tekintse meg a helyszínt a térképen:

6722 Szeged, Egyetem utca 2.


2023. február 22., szerda, este 6 óra

Apafigurák a magyar 20. században: vendégünk Rainer M. János történész akadémikus


Rainer_M._Janos-2
Fotó: Végel Dániel

Nagy Imre életrajzírója, az 1956-os Intézet alapítója, a kádárizmuskutatás úttörője, professzor Egerben. Mindezek mellett Rainer M. János nemrég édesapjáról is könyvet írt Századosok címmel. No nem hagyományos visszaemlékezést, hanem egy drámai sorsú nemzedék csoportképét örökítette meg hosszú expozícióval. A kép 160 férfit ábrázol, akiket 1939. január 15-én avattak hadnaggyá a Ludovika Akadémián. „Társadalomtörténet, prozopográfia, kollektív életrajz, apakeresés, és van benne némi bűnügyi regény is, csattanókkal meg váratlan fordulatokkal. Ragyogó és lebilincselő mű: párja Nádas Péter Világló részletekjének”, ahogyan Ablonczy Balázs méltatta. Erről és a magyar történelem képzelt vagy valóságos apafiguráiról kérdezi őt Baráth Katalin.

 

A legfrissebb információkért csatlakozzon a Facebook-eseményhez!2023. március 22. szerda, este 6 óra

Abszolút mai? – az Abszolút töri sorozatról, vendégeink Mészöly Ágnes, Rojik Tamás és Kovács Eszter


abszolut_tori_szemle_7konyv_blogborito
Forrás: pagony.hu


A Pagony Könyvkiadó új sorozatot indított: ezekben az ifjúsági történelmi regényekben gyerekek utaznak vissza a múltba, a Rákóczi-szabadságharcba, Mátyás király udvarába, az 1956-os forradalomba vagy az első világháború kitörésének évébe. Milyen írói feladat megalkotni egy ilyen regényvilágot, miként látja a sorozatot a kiadó főszerkesztője, és hogyan fogadták az olvasók ezeket a regényeket, amelyek „abszolút lendületesen, abszolút színvonalasan, abszolút mai nyelven szólnak a magyar történelem fontos pillanatairól és korszakairól”? Ezekről kérdezi a sorozat két szerzőjét, Mészöly Ágnest és Rojik Tamást, valamint a Pagony Kiadó főszerkesztőjét, Kovács Esztert Vojnics-Rogics Réka.

 


2023. április 19., szerda, este 6 óra

A történelem a populáris kultúrában - vendégeink Mikola Gyöngyi, Kovács Ágnes Zsófia és Lénárt András


Hogyan jelenik meg ma a történelem zenében, filmen, regényben? Orosz rap és posztszovjet posztpunk, történelmi emlékezet a spanyol és latin-amerikai filmen, amerikai történelmi sci-fi, afro-amerikai nőírók és a rabszolgaság emlékezete: ilyen kérdések kerülnek majd elő a beszélgetésben. Három kultúra, az orosz, az amerikai és a spanyol szakértőit kérdezi Szilágyi Zsófia. Vendégeink Mikola Gyöngyi (Orosz Filológiai Tanszék), Lénárt András (Hispanisztika Tanszék) és Kovács Ágnes Zsófia (Amerikanisztika Tanszék).2023. május 3., szerda, este 6 óra

Transzgenerációs örökségeink a családterápiás gyakorlatban - vendégünk Dr. Hardy Júlia


DSC_8132-1
Forrás: thyris.hu


John Byng-Hall a család életét főpróbának tartja a következő generáció színpadán. És abban biztosan igaza van, hogy mélyrehatóan meghatározza döntéseinket, választásainkat mindaz, amit az előttünk járó generáció megtapasztalt. Bár hajlamosak vagyunk individualitásunkat adottnak tekinteni, gyakran megtapasztaljuk korunkban az izoláltságot, egymástól való elszakítottságot, mégis, elődeink élettapasztalata, ha beszélnek róla, ha elhallgatják, egyaránt meghatározó. Mintha egy közös, családi tudattalan vezetne az életben: amit ők tudtak, sikeresen megoldottak, azok nekünk is könnyebben mennek. Amit még sose próbáltak, vagy elbuktak, azok az élethelyzetek nekünk nagyon nehezek, gyakran megbotlunk bennük. A párválasztás, a trauma, az élet szokásos döntései, a családi titkok, mind egy hálózatban állnak a magunk választásaival.

Vendégünkkel Dr. Sallay Viola, a Pszichológia Intézet oktatója beszélget majd.(A rendezvényeken kép- és hangfelvétel készül!)

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

boritokep__34_1

Az alábbiakban Dr. Újfalusi Németh Jenő nekrológját közöljük, amelyet Dr. Szász Géza, az SZTE BTK Francia Tanszékének mundkatársa fogalmazott.