COVID19

(Frissítve: 2020.03.12 11:15) Oktatási szünetet rendeltek el a Szegedi Tudományegyetemen

A koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében a fenntartó döntésére figyelemmel – a hallgatók személyes biztonságát szem előtt tartva – a Szegedi Tudományegyetemen rektora a tavaszi szünet időpontját a korábban elfogadott 2020. április 10. (péntek) – 2020. április 17. (péntek) tartó időtartam helyett 2020. március 14. (szombat) – 2020. március 22. (vasárnap) időtartamra módosította.
A koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében a fenntartó döntésére figyelemmel – a hallgatók személyes biztonságát szem előtt tartva – a Szegedi Tudományegyetemen 2020. március 12-13. napjára rektori (oktatási) szünetet rendeltek el. Az SZTE foglalkoztatotti állományát, valamint a köznevelési intézményekben folytatott nevelési alapfeladatok ellátását a szünet nem érinti.

Ismételten tájékoztatjuk az egyetemi polgárokat a koronavírussal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról, így a munkavégzőkre vonatkozó utasításokról, a hallgatókat érintő óralátogatásról és ügyintézésről, valamint a fertőzéssel kapcsolatos nyilatkozási és intézkedési rendről.


A vírus terjedésének megelőzése érdekében az egyetem vezetése felhívja a polgárok figyelmét arra, hogy:

  • fokozottan ügyeljenek a munkavégzés során a higiénés előírások betartására, gyakran mossanak kezet szappanos vízzel (ÍGY), és kerüljék a beteg emberekkel való érintkezést,
  • fokozottan figyeljék saját egészségi állapotukat és a betegség tüneteinek észlelése esetén azonnal forduljanak háziorvosukhoz emailen vagy telefonon.

A mintegy 30 ezres egyetemi közösség egészségének megóvása érdekében 2020. február 26-án közös rektori és kancellári körlevelet adott ki az egyetem vezetése, amelyben – többek között – a veszélyeztetett területről visszaérkezők munkavégzés és óralátogatás alóli mentesítését és a kiutazások mellőzését kérik.


Munkavégzőkre vonatkozó utasítások


A Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján (www.nnk.gov.hu) közzétett veszélyeztetett területekre kirándulások, tanulmányutak nem szervezhetőek, kiküldetés nem rendelhető el, azokat pedig, akik az érintett területről 2020. február 12. napja után érkeztek vissza haladéktalanul mentesíteni kell a munkavégzés alól – távolléti díj fizetése mellett – a hazaérkezésüket követő naptól 14 napra. Az érintett területekről érkező delegációk, meghívott személyek fogadását lehetőség szerint el kell halasztani. Az egészségügyi betegellátásban dolgozók szakmai tevékenységük végzése során külföldi szakmai rendezvényen ne vegyenek részt.

Emellett felhívják az egészségügyi szakterületen, különösen a betegellátásban résztvevőket, valamint a műszaki-gazdasági, illetve az igazgatási területen dolgozókat, hogy a járványhelyzet idejére magánjellegű külföldi utazásaikat is szíveskedjenek felfüggeszteni, illetve a járványhelyzet megszűnését követő időpontra elhalasztani.


Egyetemi szervezésű rendezvények


Az egyetemi szervezésű rendezvények megtartásával kapcsolatban – a rendezvény megtartását megelőzően – a Coronavírus Ügyi Operatív Bizottság jóváhagyását kell kérni a coronavirus.jelentes@rekt.szte.hu e-mail címen. Az e-mailben fel kell tüntetni a megtartani kívánt rendezvény megnevezését, jellegét, időpontját, helyszínét, tervezett létszámát és a tervezett résztvevői kört.


Nyilatkozási rend


Az egyetem vezetése nyomatékosan felhívja az egyetem polgárainak figyelmét arra, hogy a koronavírus fertőzés terjedésével összefüggő hivatalos nyilatkozatok és egyéb intézkedések megtételére kizárólag az Egyetem Rektora és Kancellárja, valamint a Coronavírus Ügyi Operatív Bizottság tagjai – Prof. Dr. Lengyel Csaba, az SZTE SZAKK elnöke, Prof. Dr. Kovács László, a SZAKK elnökhelyettese és Dr. Dömötör Máté, az SZTE JIHF főigazgatója – jogosultak.

Hallgatókat érintő ügyek


2020. február 26-án megtörtént a teljes hallgatói közösség tájékoztatása Neptun üzenet és rektori-kancellári körlevél formájában.

A teljes körű és hiteles tájékoztatás érdekében a Szegedi Tudományegyetem 0-24 órában hívható információs vonalat hozott létre az egyetemi hallgatóknak. A 0670-439-92-79-es telefonszámon magyar és angol nyelvű tájékoztatás kérhető a koronavírussal kapcsolatban.


A koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében a fenntartó döntésére figyelemmel – a hallgatók személyes biztonságát szem előtt tartva – a Szegedi Tudományegyetemen 2020. március 12-13. napjára rektori (oktatási) szünetet rendeltek el.


A gyanús esetek kivizsgálása


A szegedi egyetemen a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ munkatársainak és az érintett szakmák képviselőinek bevonásával már január végén felállítottak egy operatív szakmai stábot, hogy az aktuális helyzetnek megfelelő intézkedéseket a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban tudják megtenni. A szakmai stáb tájékoztatása szerint Szegeden nincs koronavírussal fertőzött beteg és nem is lehet, ugyanis az esetleges betegek elkülönítésére a budapesti Szent László kórházat jelölte ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A Szegeden felmerülő gyanús eseteknél az érintett személyt elkülönítik a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Fertőző Osztályán, pozitív minta esetében pedig azonnal a Szent László Kórházba szállítják. Szegeden azonban eddig nem azonosítottak koronavírussal fertőzött beteget.


A Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban a megfelelő szakember gárda mellett minden szükséges eszköz és védőfelszerelés rendelkezésre áll a járvány terjedésével járó növekvő esetszámot megfelelőn kezeléséhez. A Klinikai Központ felkészült a betegek fogadására és elkülönítésre. Erre vonatkozóan részletes akciótervet dolgoztak ki.

A szakmai stáb folyamatosan figyeli és követi a WHO és a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlásait, a Magyar Kormány információit, és a további intézkedéseket ezen ajánlások figyelembevételével, valamint a járványügyi kockázat mérlegelése alapján rendeli el.

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

lepjuk_meg__esemeny_borito

Az idei SZTE Alma Mater mozgást ösztönző kihívása a Nobel-díjas Karikó Katalin előtt tiszteleg. Járjuk be közösen életének fontos helyszíneit virtuálisan!