Spaces and Ideas – Megjelent az SZTE Belvedere folyóiratának legújabb angol nyelvű száma

Szociológiai különszámmal, angol nyelvű cikkekkel jelentkezett a Szegedi Tudományegyetemhez kötődő Belvedere Meridionale folyóirat 2017. évet záró száma.


2017 utolsó napjaiban nyomtatásban is megjelent a Belvedere Meridionale folyóirat angol nyelvű, szociológia különszáma. Az immár a 29. évfolyamánál tartó, történelmi és társadalomtudományi témaköröket feldolgozó folyóirat 2017/4. számának témája: Spaces and Ideas, azaz: terek és ötletek.

A Belvedere Meridionale 2017. évi 4. lapszámának címlapja itt megtekinthető:

 

belvedere

 

A Prof. Dr. Pászka Imre (SZTE, BTK. Szociológia Tanszék) szerkesztésében immár hetedik alkalommal jelentkező angol nyelvű különszám jelentőségét növeli, hogy „a lap a Magyar Tudományos Akadémiai által elfogadott tudományos folyóirat, szerepel az ULRICHSWEB, a MATARKA, a Magyar Tudományos Akadémia MTMT adatbázisokban. A lap számai a Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtárának CONTENTA című publikációs adatbázisában fulltext szövegként tároltak, doi számmal rendelkeznek” – olvasható az impresszumban.

A Spaces and Ideas című összeállítás hazai és külföldi szerzői – többek között – a kollektivizálás időszakával foglalkozva Valuch Tibor professzor elemzi a kis falvak helyzetét, míg az erdélyi Fekete-Deák Ildikó (PhD) vázolja a kollektivizálás székelyföldi rejtett ellenállásának mibenlétét.

Az EU és a romániai nyelvi politikát teszi nagyító alá az amszterdami egyetem docense Marácz László tanulmánya. Ugyancsak az Európai Unióval foglalkozik Sánta Tamás (MSc), aki a NEET-tel kapcsolatos statisztikai kutatással tart tükröt egy magyar város elé.

Az építészet is „teret kap”: például Nagy Imre vezető településtervező a konvergencia helyett érvényesülő divergenciáról mond véleményt. Az esztergomi városközpontról ír tanulmányt Tamáska Máté (PhD. habil). S a berlini építészetről Brenner János, a német kormány építészének jegyzete nyújt betekintést.

 

A tartalomjegyzék itt megtekinthető:

content1


content2

A Belvedere Meridionale http://www.belvedere-meridionale.hu/?page_id=755 link alatt is elérhető lapszáma összesen 12 tanulmányt tartalmaz.

 


Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_36

Hetvenhét kutató, köztük az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi kar öt munkatársa vette át 2024 áprilisában az MTA doktora címért járó oklevelet. Az Országos Széchényi Könyvtárban szervezett ünnepélyes átadón várták azon kutatókat, akik kiemelkedő tudományos munkásságukat egy doktori műben összegezték, eredményeik egy kiemelt részét pedig sikeresen megvédték.