rangsorok_boritokep

Az SZTE BTK a felsőoktatási rangsorokban

A hazai felsőoktatási rangsorokban évek óta a legjobbak között szerepel a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara. A nemzetközi értékeléseken a nyelvészeti, az angol nyelv, valamint a modern nyelv és irodalom képzésekben teljesítünk kiemelkedően. Itthon a szociológia, az anglisztika, a szabad bölcsészet és a pszichológia a területein kerültünk az élvonalba.


A rangsorok elkészítésekor a hazai gyakorlatban általában azonos elemeket vizsgálnak – többek között a hallgatók és az oktatók kiválóságát és munkaerőpiaci mutatókat – de nemzetközi szinten a szabadalmak és publikációk számát vagy az egyetemi város tulajdonságait, élhetőségét és környezettudatoságát is figyelembe veszik. A rangsorok célja az, hogy a felvételizők össze tudják hasonlítani egymással a képzési helyeket a mutatók alapján, és ezek tudatában válaszhassanak intézményt. A következőkben végigvesszük a nagyobb hazai és nemzetközi rangsorokat, illetve hogy a szegedi bölcsészkar hogyan teljesít ezeken.


Heti Válasz

A Heti Válasz minden évben nyilvánosságra hozza az előző tanulmányi évre vonatkozó rangsorát.

2016-ban bölcsészettudomány képzési területen:

 • Összesítésben: 9. hely 
 • Társadalomtudományi területen: 4. hely
 • Szociológia: 1. hely
 • Anglisztika: 2. hely
 • Szabad bölcsészet: 2. hely
 • Pszichológia: 3. hely


A rangsor kialakításakor figyelembe veszik a hallgatók számát, az oktatók kiválóságát és tudományos fokozataikat, az egy oktatóra jutó hallgatói létszámot, az első helyen az adott intézménybe jelentkezők számát, a nyelvvizsgával rendelkezők arányát és a jelentkezők középiskolai tanulmányi versenyeken elért eredményeit.


HVG

A HVG 2017-es Diploma kiadványa alapján az ország második legjobb felsőoktatási intézménye a SZTE. A karok rangsorában a vidéki egyetemek közül a szegedi bölcsészkar teljesített a legjobban, úgy, hogy az első három kar megosztott első helyen szerepel, oktatói kiválóság tekintetében pedig második legjobbak vagyunk.

További helyezéseink:

 • Bölcsészettudomány képzési területen összesítésben: 6. hely
 • Társadalomtudományok képzési területen: 9. hely
 • Anglisztika BA: 2. hely
 • Történelem BA: 2. hely (megosztott: Pázmány Péter Katolikus Egyetem)
 • Szociológia BA: 3. hely
 • Pszichológia BA: 4. hely
 • Kommunikáció- és médiatudomány BA: 6. hely (megosztott: Budapesti Gazdasági Egyetem)


A magyar rangsorokat az Oktatási Hivatal kezelésében lévő felsőoktatási statisztikai adatbázis, a Felsőoktatási Információs Rendszer, a Diákhitel Központ, a Diplomás Pályakövetési Rendszer, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatai alapján állítják össze.kep_felsooktatas

Kép forrása: https://www.topuniversities.com/universities/university-szegedQS World University Rankings

A Quacquarelli Symonds (QS) nevű brit cég 9 szempont alapján állítja össze felsőoktatási listáját. Figyelembe veszik az akadémiai elismertséget, a munkaadók visszajelzéseit, az oktató-hallgató arányt, a doktori fokozattal rendelkező oktatók-kutatók számát, az idézettséget és a publikációs tevékenységet, a nemzetközi hallgatók és oktatók arányát, valamint az intézmény internetes láthatóságát. A legjobb feltörekvő európai és közép-ázsiai egyetemek közé 4 hazai intézmény jutott, közülük a legjobb eredményt a Szegedi Tudományegyetem érte el: a rangsorban 200-ból a 15., karunkhoz legszorosabban kapcsolódó Arts and Humanities kategóriában pedig a 366. helyen szerepelünk harmadik legjobb magyar egyetemként a 400-as listában.rangsor_kep1

Kép forrása: https://www.topuniversities.com/universities/university-szegedTimes Higher Education

A világ 800 legjobb egyetemét rangsoroló listára hat magyar egyetem került be, köztük az SZTE a 601-800. kategóriába. A rangsort évről évre a tanulási környezet, a kutatás minősége, az intézményhez köthető publikációk idézésének száma, a piaci bevétel, illetve a nemzetközi oktatók és hallgatók száma alapján állítják össze. Az első három szempont 30-30 százalékos, a piaci bevétel 2,5 százalékos, a nemzetköziség pedig 7,5 százalékos súllyal számít bele a végső pontszámba.


A tanulási környezet minőségét több mutató alapján mérik:

 • oktatók és hallgatók aránya
 • az alapszakos diplomák és a doktori oklevelek aránya
 • a posztgraduális hallgatók aránya
 • az intézményi bevétel.

A kutatások minősége szempontjából számít az intézmény akadémiai megítélése, a kutatásból származó bevétel, illetve a publikációk száma. A nemzetköziségnél három mutatót vesznek figyelembe a lista készítői: a külföldi oktatók, illetve hallgatók arányát, valamint azt, hogy hány publikációban működött közre külföldi társszerző.
Források, hasznos linkek:

https://www.topuniversities.com/university-rankings

www.eduline.hu

https://www.timeshighereducation.com/

http://valasz.hu/felsooktatasi_rangsor

http://hvg.hu/itthon/201647__hvg_rangsor__kivalosagok__eltanulo_egyetemek__egyetemversenyBurkus Márti, marketing gyakornok

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

cikk_boritokepek_13

Grecsó Krisztiánnal zárult a Radnóti-estek sorozat ötödik évadja. Az egykori szegedi egyetemista mára már országos népszerűségű író. Május 8-án a Café Radnótiban a Vágyálmok netovábbja: Szeged című beszélgetésen Szilágyi Zsófia, az SZTE BTK Magyar Irodalmi Tanszék oktatója kérdezte az írói forrásairól.