Átvehették diplomájukat a végzős hallgatók – téli diplomaosztó a BTK-n

Átvehették diplomájukat azok a végzős hallgatók, akik az őszi szemeszterben töltötték el utolsó félévüket karunkon. Február 4-én, az Auditorium Maximumban gyűlt össze az ünneplő tömeg, ezúttal szülők és hozzátartozók nélkül – a közönség a járványhelyzetre való tekintettel streamen keresztül követhette a történéseket. Az eseményen az egyetem képviseletében részt vett Prof. Dr. Zakar Péter rektorhelyettes és a BTK vezetőségének képviseletében Prof. Dr. Szilágyi Zsófia dékánhelyettes asszony is.


1


Prof. Dr. Szilágyi Zsófia, általános és tudományos dékánhelyettes asszony elmondta, az őszi félév végén karunkon 140 hallgató tett sikeres államvizsgát, pénteken ebből 125-en vehették a kezükbe diplomájukat. Alapfokozatú diplomát 35, míg mesterképzéses oklevelet 26 hallgató vehetett át. Tizennégyen osztatlan tanárképzésben szereztek oklevelet, 50 hallgató pedig szakirányú továbbképzésen vett részt karunkon és záróvizsgázott abból eredményesen.


3 7


A dékánhelyettes asszony, aki Prof. Dr. Gyenge Zoltán dékán urat is képviselte az ünnepségen, köszöntő beszédében megidézte az elmúlt hónapok, évek nehézségeit, amit a koronavírus-járvány okozott és ami a végzős diákok iskolai életét talán méginkább megnehezítette:

„Legyenek büszkék most arra az útra, amelyet végigjártak – legyenek büszkék önmagukra. Hiszen egy diplomáig eljutni nehéz, tudjuk ezt mindannyian – sokszor nem is tanulni nehéz, hiszen, ebben nagyon szeretek hinni, tanulni jó, hanem legyőzni önmagunkat, beosztani az időnket, nem feledkezni meg a határidőkről, elhinni azt, hogy meg tudjuk csinálni. És Önök elé nehezített pályát tett egy világjárvány: hazaküldték Önöket az egyetemről, nem is egyszer, hogy aztán távoktatásban, otthonról kövessék az órákat, hosszú hetekre bezárták a bölcsészeknek annyira fontos könyvtárakat, az államvizsgán nem izgulhattak együtt a folyosón a többiekkel, ehelyett kis, magányos, virtuális várószobákba szorultak. Olyan feladatokat kellett villámgyorsan megoldaniuk, hozzáteszem halkan, a tanáraikkal együtt, amelyekről korábban azt sem tudták, léteznek. Gondoljanak majd vissza mindig ezekre a pillanatokra, amikor azt hiszik, valamire nem képesek, és soha ne felejtsék el, még a nehéz időkben sem, hogy komoly eredményeket tudnak elérni, hiszen 2022-ben az ország egyik legjobb egyetemén vehették át a diplomájukat.”


9 8Prof. dr. Szilágyi Zsófia az SZTE híres alumnájára, Karikó Katalinra is utalt beszédében, amikor a céltudatosság, a kitartás fontosságát hangsúlyozta:

„Karikó Katalin is megtorpant először Amerikába kerülve, miként elmesélte mindnyájunknak a TIK-ben, hogy, vajon, tényleg Karikó Katinak Kisújszállásról fog itt eszébe jutni olyasmi, ami még senki másnak? Aztán megvonta a vállát, hogy miért ne: vonják meg a vállukat ugyanígy, ha kételkednének magukban, ne azzal foglalkozzanak, mit hogyan nem lehet megcsinálni, mindig arra összpontosítsanak, mit tehetnek azért, hogy sikerüljön.”


4 5


6A beszéd után a kari kitüntetéseket is kiosztották, amit eddig a járványhelyzetre való tekintettel a kari vezetőség elhalasztott. Ezután elkezdték a diplomák átadását. Az ünnepség végén Prof. Dr. Zakar Péter, nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes beszédét hallgathatták meg a résztvevők, aki többek között szintén kitért arra, hogy reméli, a vírushelyzet alatt tapasztalt nehézségek inkább formálták a diákokat és megerősítette azt is a hallgatóságban, hogy az SZTE mint alma mater mindig szeretettel várja vissza őket.

Mindketten beszéltek arról is, hogy milyen fontos az értelmiségi lét megfelelő és etikus megközelítése és hogy miben áll a bölcsészképzések fontossága. A dékánhelyettes asszony így fogalmazta meg üzenetét a bölcsészet- és társadalomtudományokat tanuló diákok felé:

„Lehet, többen megküzdöttek már vele, magyarázniuk kell, milyen képzésre is járnak voltaképpen – hogy nem értik a barátaik vagy a szomszédaik, mit is csinál egy kulturális antropológus vagy egy amerikanista. Sose mentegetőzzek ilyenkor, hanem mondják büszkén: szükség van ránk, hiszen mi az emberre figyelünk, a lélekre és a szellemre, a nyelvre és a jelenben is továbbélő múltra, mindezek nélkül pedig nem sokat érne az sem, ami azonnal hasznosítható és számszerűsíthető. Együtt tesszük ki az egészet, az Universitas eszménye jegyében, orvosok, zenészek, természettudósok, tanárok és bölcsészek – beszélgessünk sokat, hogy minél többen megértsék, nem lehetünk meg egymás nélkül.”

A diplomaosztó ezen a linken visszanézhető: https://www.youtube.com/watch?v=MMBUBUyE4r0

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

boritokep__34_1

Az alábbiakban Dr. Újfalusi Németh Jenő nekrológját közöljük, amelyet Dr. Szász Géza, az SZTE BTK Francia Tanszékének mundkatársa fogalmazott.