osztondijas_borze_kiemelt

Ösztöndíjas börze az SZTE központi épületében

Miért érdemes ellátogatni február 19-én, kedden az SZTE rektori hivatalába szervezett Ösztöndíjas börzére? Mert a résztvevők megismerhetik azokat az ösztöndíj pályázatokat, melyekkel megnyílhat előttük a világ. Az ösztöndíjas börzéről folyamatosan tudósítunk.

14.00: Általános információkat szolgáltatott az Európai Unióról a Europe Direct Szeged standja. Mint megtudtuk, a hallgatók leginkább a külföldön tartózkodásról és általában az ösztöndíj-lehetőségekről érdeklődtek. Az Európai Uniót bemutató kiadványokat lapozgatva azonban kérdeztünk is az információs pont munkatársaitól, akik nem fukarkodtak a jó tanácsokkal. A szakemberek szerint érdemes csoporttal együtt nekivágni egy-egy országnak, de gondos felkészülés és információszerzés után akár egyénileg is belevághatunk egy-egy útba.

Utóbbiban segítségünkre lehet az SZTE Erasmus-irodája vagy a szegedi egyetem Nemzetközi Mobilitás Irodája is.

 

Europe Direct Szeged: http://www2.u-szeged.hu/etk/ed/

SZTE Erasmus-iroda: http://www2.u-szeged.hu/erasmus/index.html

SZTE Nemzetközi Mobilitás Iroda: http://www2.u-szeged.hu/kulugy/

 

Néhány lépéssel arrébb a „hogyan?”-ra is választ kaphattunk Jenei Dóra jóvoltából. Az SZTE Karrier Irodáját képviselve a fiatal lány elmondta: az egység elsősorban a pályázatírásban és az

önéletrajzírásban nyújt segítséget, de számos ösztöndíjat összegyűjtött honlapján. – A hozzánk fordulók általában jó bemutatkozásokat írnak, de mindig jól jön a megerősítés. Gyakran

felhívjuk a figyelmet arra, hogy az esetleg munkatapasztalattal még nem rendelkezők is a legjobb képességeiket emeljék ki, és mindenkinek segítünk érdekessé, egyedivé tenni motivációs levelét – magyarázta az iroda munkatársa, hiszen minden ösztöndíj igénylésekor pályázni kell az adott juttatás elnyerésére.

 

SZTE Karrier Iroda: http://sztekarrier.hu/

 

A Szegedi Tudományegyetem ösztöndíj börzéje a kora délutáni órákban zárult. Az SZTE hallgatói és cserediákjai improvizációs gyakorlattal szórakoztatták az érdeklődőket. Előadásukban olyan helyzeteket mutattak be, amelyekkel a Magyarországon élő külföldiek vagy a külföldre került magyarok nap mint nap szembesülhetnek. Igazoltatta a játszókat értetlenkedő rendőr, de az útbaigazítást kérőkkel is vicces helyzetekbe keveredtek – a közönség nagy derültségére. A nagy érdeklődéssel kísért nap végül az Erasmus-hallgatók zárókoncertjével ért véget.

13.30: Ösztöndíjas élménybeszámolók, színes programok várják az érdeklődőket a Rektori Hivatal átriumában. Az interkulturális játékban egy Európa-térképre lehetett feltűzni a sok kis brosst, melyeken nevezetességek voltak láthatóak, mint Kimi Raikkönen, a holland fapapucs, egy bikaviadalt ábrázoló kép, a Hamletből egy híres jelenet vagy épp a Rubik-kocka. Továbbá erasmusos videót és slide-show-t is megtekinthettünk a diákok élményeiről.

Egy kört alkottak azok a korábbi ösztöndíjas hallgatók és az Erasmus-ösztöndíjakat szervező tanárok, akik többek között a személyiségfejlődésről, interkulturális kompetenciák fejlődéséről beszéltek a tapasztalatok alapján.

A diákok is nagyon pozitív élményekkel gazdagodtak. Véleményük szerint könnyű volt pályázni, és megnyerni az utakat, mivel egy egyszerű, online formában beadandó ívet kellett csak kitölteni. Többek beszéltek egy általuk, „poszt-Erasmus-szindrómának” titulált dologról, miszerint életükre olyan nagy hatással volt a külföldön töltött idő, hogy depresszió közeli állapotba kerültek, és folyamatosan keresték utána külföldiekkel a kapcsolatot, akár a világhálón vagy itt Szegeden is.

Ebben a „gyógyulási” folyamatban nagy segítséget nyújtott nekik az ESN, az Erasmus Student Network Szeged, mely összefogja az SZTE-n tanuló külföldieket, és számos programot, rendezvényt biztosít nekik.


11.45: Kerekasztal-beszélgetés az aulában
Kéri Barnabás, az RTL Híradó riportere, az SZTE egykori hallgatója moderálja a kerekasztal-beszélgetést, melyen korábbi ösztöndíjasok, Szabó Klára, az SZTE JGYPK oktatója és Fazekas Melinda karrier-tanácsadó vesznek részt. Szabó Klára szerint bárhova sodorja is az élet a friss diplomásokat, a siker alapvető feltétele, hogy tisztában legyenek a pályázatok mikéntjével. Ezt pedig elsajátíthatják és gyakorolhatják a külföldi ösztöndíj-lehetőségek által. Köllner Péter PhD-hallgató azt hangsúlyozta, hogy a nyelvtudás igazán csak akkor derül ki, amikor élesben próbálja ki az ember. Fazekas Melinda kiemelte: segítenek a hallgatóknak magyarul megírni a pályázataikat.


11.30: Az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese köszöntötte az első szekció végén az ösztöndíjas börze résztvevőit és vendégeit, köztük több tiszteletbeli konzult is. – Fontos, hogy az értelmiségnek nemzetközi rálátása legyen, s el tudja helyezni hazánkat a világtérképen, mert ez a valóság – mondta Pál József a hallgatók, oktatók külföldi tanulmányait, munkavállalását jellemezve. – Az SZTE az ország egyik legnagyobb egyeteme, amellett, hogy a kiemelt kutatóegyetemi státusz birtokosa, több nemzetközi listán is előkelő helyezést tudhat magáénak – folytatta a rektorhelyettes. Hozzáfűzte: fontos, hogy hallgatói éljenek a felkínált lehetőségekkel, és minél összetettebb gondolkodással, az ország gazdagodását szolgáló nyelvtudással térjenek haza.


campus galéria 2
További képek itt megtekinthetők

 

Az első szekciót az SZTE Törökországból érkezett hallgatóinak rövid koncertje zárta.

 

11.15: A Nemzeti Kiválóság Program is bemutatkozott az SZTE ösztöndíjas börzéjén. Dános Zsolt szakmai vezető a kezdeményezésről elmondta: programjai három csoportba oszthatók. Míg a hazai ösztöndíjakat jelentő országos programok az „A1” jelzést viselik, addig az „A2” a (fővároson kívüli) konvergenciaprogramokat jelöli, de a Magyarországot megcélzó mobilitást is támogatják. Alapvetően az oktatás és kutatás segítését célozza meg a Nemzeti Kiválóság Program, amelynek keretében a természettudományok a műszaki, valamint az informatikai tanulmányok előnyt élveznek ugyan, de bárki pályázhat a projektirodához. A programban a doktorjelöltek mellett a

külföldön tevékenykedő hazai vagy éppen a tapasztalt kutatók is részt vehetnek.

 

További információ egyelőre a program Facebook-oldalán érhető el: https://www.facebook.com/#!/pages/Nemzeti-Kiválóság-Program/

 

11.00: Jegyzetelő hallgatókkal telt meg a Rektori Hivatal átriuma – óriási érdeklődés kíséri az ösztöndíjas börzét a Szegedi Tudományegyetemen. A délelőtt folyamán meghívott előadók mutatják be a külföldi ösztöndíjakat és a hozzájuk kapcsolódó pályázatok feltételeit. Több prezentáció is rávilágított arra, hogy a hallgatókon kívül az oktatók, sőt, az egyetemi adminisztrációban dolgozók előtt ugyanúgy nyitott számos lehetőség.

 

Dobos Gábor, a Tempus Közalapítvány képviselője például az európai és az európán kívüli lehetőségeket foglalta össze. Az előadó szerint „elsőre labirintusnak tűnhet” ez a rendszer, de ha áttekintjük, kiderül, hogy a számos országot lefedő programok igen hasznosak. Az Erasmus például a világon egyedülálló kapcsolatrendszert foglal magába, amely a hosszú és rövid távú mobilitást is segíti. Az Erasmus mundusról pedig kiderült: a pályázók több egyetemen is szerezhetnek közös vagy kettős diplomát azzal, hogy különböző országokban tanultak. A Tempus Közalapítvány képviselője felhívta a résztvevők figyelmét arra, hogy 2014-től ezek a programok megújulnak, hiszen az Európai Uniótól soha ennyi támogatást nem kaptak. Ezáltal 5 millió ember –

ebből 2,2, millió hallgató – számára teremtenek lehetőséget külföldi munkavállalásra, tanulásra vagy éppen önkéntességre. A 16 országot érintő, közép-európai CEEPUS-programról is szót ejtett

Dobos Gábor. – Az ösztöndíj-lehetőségeken kívül további eszközök szintén segítik a külföldre készülőket. Ilyenek az Europass szolgáltatásai, amelyek segítséget nyújtanak az Európában is érvényes önéletrajzok, oklevelek és diplomák igénylésében – árulta el.

 

Néhány hasznos internetcím:

Tempus Közalapítvány: http://www.tka.hu/

Erasmus: http://www.tpf.hu/pages/content/index.php?page_id=578

Erasmus mundus: http://ec.europa.eu/education/external-relation-programmes/mundus_en.htm

CEEPUS: http://www2.u-szeged.hu/ceepus/

Europass: http://www.europass.hu/pages/main


10.40: Czeglédi Ambrus Mátéval is beszélgettünk, amíg az érkezők a regisztrációs lapokat töltögetik. A TTIK hallgatója segítőként érkezett a börzére: az ő feladata eligazítani az érdeklődőket, hiszen több stand is található a Rektori Hivatal átriumában. A Szakos Érdekképviselet (SZÉK) tagjától, megtudtuk, hogy az ösztöndíjasokat fogadók régiók szerint képviseltetik magukat a rendezvényen, így közvetlen információkat kaphat bárki érdeklődő egy-egy térségről.

 

10.30: Megnyílt az ösztöndíjas börze a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Rektori Hivatalában. Már a reggeli sajtótájékoztató alatt gyülekeztek az érdeklődők az universitas központjában. Pető Ágnestől, a Nemzetközi Mobilitás Iroda munkatársától megtudtuk: a program első órájában közel százan regisztráltak a rendezvényre.


A hivatal átriumában Dobák Nikolettel és Fiedler Szadrával szóba elegyedve kiderült: a felkészülten érkeztek a börzére, és konkrét kérdéseik vannak a Campus Hungary programmal kapcsolatban. A Gazdaságtudományi Kar két hallgatója elsősorban arra kíváncsi, milyen támogatásokat vehetnek igénybe egy-egy út alkalmával, s azokon hányan vehetnek részt. Az eseménytől azt várják, hogy a „direkt” válaszokból többet megtudhatnak, mint mondjuk az interneten.


Azonban akad, akit oktatója irányított a börzére. Takács Aliz például úgy érzi, az Erasmus-programok nagy hangsúlyt kapnak, az egyéb ösztöndíjas-lehetőségekről talán kevesebbet hallanak az érdeklődők. Az Olasz Nyelvi és Irodalmi Tanszék hallgatóját a külföldi tanulás mellett a munkalehetőségek is érdeklik. Elmondása szerint azért érkezett a programra, hogy „lássa: élnek más országokból visszatért emberek”, szeretne találkozni velük, és kíváncsi személyes tapasztalataikra – erre a rendezvény kiváló lehetőséget biztosít.


10.25 Rektori Hivatal aulája

Az SZTE EHÖK Külügyi Bizottság által is utazhatnak külföldre az SZTE hallgatói –tudtuk meg Láda Flórától. A Külügyi Bizottság elnöke felhívta a hallgatók figyelmét az általuk szervezett és szponzorált tanulmányi csereprogramokra, melyekről az szteehokkb@gmail.com e-mail címen kérhetnek bővebb felvilágosítást az érdeklődők. Ebben a félévben hat ilyen áthallgatást szerveznek. Utaznak csapataik többek között Ukrajnába, Máltára és Németországba is.

 

10.20: Rektori Hivatal aulája

Csonka Ildikó a Campus Hungary ösztöndíjprogramról szólt a résztvevőknek. Megtudtuk: a világ összes országába pályázhatnak a hallgatók, az oktatók és adminisztratív személyzet is. Több lehetőség közül lehet választani: féléves részképzés, szakmai gyakorlat, rövid tanulmányút és csoportos tanulmányút. Az előadások után az érdeklődők valósággal megrohamozták a Balassi Intézet standját. Mindenki a Campus Hungaryról szeretett volna részletes tájékoztatást, személyre szóló tanácsokat kérni.

 

10.15: Rektori Hivatal aulája

– Tizenhét éve működtetünk csereprogramokat. Évente 4500 hallgatót és 1200 oktatót utaztatunk – tudtuk meg Csernus Sándortól, a Tempus Közalapítvány elnökétől, aki az alapítvány szerepéről beszélt a Campus Hungary program megvalósításában.

 

10.10: Rektori Hivatal aulája

– Nem kell félni attól, hogy valaki külföldre menjen tanulni. Összesen hét évet tölthettem különböző országokban: többek között Németországban, Amerikában és Japánban. Élve, egészben jöttem haza – hallottuk Szabó Gábortól. A Szegedi Tudományegyetem előadásában rektora felhívta a figyelmet, a rendezvény célja éppen az, hogy a hallgatók bátorítást kapjanak olyanoktól, akik már tanultak külföldön. Részletezte az ebben rejlő lehetőségeket, kitért az idegen nyelv gyakorlására is egy személyes élményen keresztül. – A Szovjetunióban tízen évvel azelőtt szerzett orosznyelv-tudásomat tehettem próbára. Választhattam: vagy nem kapok ebédet, vagy eszembe jutnak a szavak – emlékezett vissza. A rektor kiemelte, mennyire fontos, hogy magyarul és idegen nyelven is tudjanak kommunikálni a hallgatók a környezetükkel. S azt tanácsolta: érdemes minél fiatalabb korban élni az ösztöndíj-lehetőségekkel.

 

10.05: Rektori Hivatal 5-ös terem

– Krakkót javasolnám az egyetemistáknak. A magyarok körében rendkívül népszerű, már a középkorban is tanultak az ottani egyetemen – tudtuk meg Karol Biernackitól. Lengyelország tiszteletbeli konzulja elmondta: a lengyelországi egyetemeken magas színvonalú oktatás folyik. Az utóbbi időben számos fejlesztést hajtottak végre az intézményekben, nagy anyagi ráfordítással.

 

10.00: Rektori Hivatal 5-ös terem

– Rokon népünkkel, a finnekkel mindig is különleges kapcsolatot ápoltunk. Rendkívül nyitottak és készségesek. Finnországban számos nívós egyetem működik, melyeken világszerte elismert oktatási-kutatási programok futnak – hallottuk Visy Csabától, az SZTE TTIK Kémiai Tanszékcsoport Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszék egyetemi tanárától, aki a Finn Köztáraság tiszteletbeli konzulja. Korábban két évet töltött a turkui egyetemen. Minden hallgatónak azt tanácsolja, hogy éljenek a lehetőséggel, hiszen nagyon sok tapasztalattal gazdagodva térhetnek haza egy-egy ösztöndíjprogramról. Új módszereket, technikákat ismerhetnek meg külföldön, melyeket kamatoztathatnak az itthoni kutatásaik során.


10.00: Sajtótájékoztatóval indult a február 19-i ösztöndíjas börze az SZTE központi épületében. A házigazda egyetem nemzetközi kapcsolatait, illetve a Campus Hungary program kínálta lehetőségeket a Szegedi Tudományegyetem, valamint a Tempus Közalapítvány képviselői mutatták be. Az eseményen több tiszteletbeli konzul is megjelent.

Pál József, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese arról szólt, hogy az universitas mint olyan egyetemesnek látja a világot, hallgatóinak nemcsak az adott országra, hanem az egész világra érvényes ismereteket közvetít. Ehhez olyan oktatókra van szükség, akik nemzetközi tapasztalatokkal rendelkeznek, a hallgatóknak pedig nem szabad bezárkózniuk az intézmény falai közé, hanem részképzések keretében más iskolákat, kultúrákat és tudományos módszereket is meg kell ismerniük. Az oktatók és hallgatók cseréjét, oda-vissza mozgását a professzor szerint nagyban elősegítheti a Campus Hungary program, melynek lehetőségeit minél inkább ki kell aknázni.

A Tempus Közalapítvány elnöke, az SZTE Bölcsészettudományi Kar dékánja, Csernus Sándor kiemelte, a Campus Hungary – mint a Balassi Intézet és a Tempus Közalapítvány nagy reményekkel kecsegtető szövetsége – jelentősen bővíti a mobilitás lehetőségeit a képzési területeket és a célországokat illetően is, hiszen a világ valamennyi országába biztosít kiutazási lehetőséget. Mindemellett komoly szerepet tölthet be a konvergenciarégiók felzárkóztatásában.

Az SZTE Nemzetközi Mobilitási Iroda vezetője, Balogné Molnár Gabriella ismertette: a Tisza-parti intézmény hallgatói eredményesen pályáztak, nagyszerűen szerepeltek a Campus Hungary őszi körében, az SZTE harmadik helyen végzett a hazai egyetemek rangsorában. A most január 15-én indult fordulóban a diákok mellett immár az oktatók és az adminisztratív munkatársak is pályázhatnak külföldi utakra. Úgy fogalmazott, a Campus Hungary hozzájárulhat az SZTE nemzetköziesítéséhez, hiszen többek között közös tantervfejlesztési és kutatási programokat is szülhet. Azt is elárulta, a börze legfontosabb célja, hogy eloszlassa az érdeklődő fiatalok bizonytalanságát, népszerűsítse körükben az ösztöndíj-lehetőségeket.

campus galéria
Az ösztöndíjas börzén készült képek itt megtekinthetők


Szöveg: Bobkó Anna, Kiss Tímea, Pintér Lajos, Veres Imre
Fotók: Illés Réka, Tolnai Andrea

*


A Campus Hungary Programról és más ösztöndíj lehetőségekről tájékozódhatnak a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatal (Dugonics tér 13.) földszinti két átriumában és előadótermében tartott börzén. A 2013. február 19-én (kedden) 10 és 14 óra közötti programsor kezdete előtt kérdeztünk szegedi fiatalokat arról, „Miért érdemes külföldön tanulni?”

 

Palotas_ZsoltPalotás Zsolt (SZTE BTK Történelem Doktori Iskola), University of Malta (Málta):

- A kutatási területem a kora-újkori földközi-tengeri kalózkodás, így kézenfekvő volt, hogy a jelentkezésemet a Máltai Egyetemre adom be, hiszen az ottani Szent János Lovagrend jelentős kalóztevékenységet folytatott a Mediterrániumban. Az egyetemen rengeteget tanultam a témáról, és a tanáraim segítségével kutatásokat is végezhettem a helyi levéltárakban. Sokat kirándultam, megnéztem a lovagrend építészeti emlékeit, a helyi nevezetességeket. Hazatérve előadást tartottam a Máltai Lovagrend történetéről. A külföldön töltött félév nagyon hasznos volt a nyelvtanulás szempontjából, és a kutatómunkámmal is szépen haladtam Máltán.

 



Szeghalmi Zsolt (SZTE ÁJTK – Jogász szak), Eugenio Moure Abogados (Spanyolország):

Szeghalmi_Zsolt- Kimerítettem az Erasmus-keretemet, hiszen kétszer is tanultam külföldön, de ha lenne rá lehetőség, újra kimennék – mondja Szeghalmi Zsolt. - Végzős jogászhallgatóként 3 hónapot töltöttem Spanyolországban. Szakmai gyakorlatomat az Eugenio Moure Abogados ügyvédi irodában teljesítettem Santiago de Compostelában, Galícia fővárosában. Rögtön a mélyvízbe dobtak - a legjobb értelemben. Fénymásolás és faxolás helyett védőbeszédeket és beadványokat írtam, tárgyalásokra jártam, legfelsőbb bírósági és tartományi ítéletek alapján tanulmányoztam az iroda beérkező ügyeit. Fogadtam ügyfeleket, illetve többször személyesennbeszéltem egy adott ügy kapcsán hivatalos szervekkel. Munkám minden esetben segítette az iroda munkáját, így hasznosnak éreztem magam. Utolsó napomon kaptam egy szobrot a főnökömtől, az alábbi felirattal: „Szeghalmi Zsoltnak, aki munkájával és becsületességével kiérdemelte tiszteletünket és barátságunkat. - Eugenio Moure Abogados, 2011. december 7.” Legnagyobb elismerésnek az általa a búcsúebédnél mondottakat tartom. Eszerint, amennyiben Spanyolországban vagy Belgiumban képzelem el a jövőmet, úgy a madridi, illetve brüsszeli irodában számolnak velem.

 

Pipei Borbála (SZTE JGYPK Képi ábrázolás szak, Építészeti síküveg szakirány), Dokuz Eylül Üniversitesi (Törökország):

Pipei_Borbala- Az Izmirben töltött félév megváltoztatta a karrier elképzelésemet. Az utazás előtt nem különösebben szerettem az üveget, Törökországban azonban a gyakorlatokon egyre jobban megismertem ezt az anyagot, és a benne rejlő lehetőségeket – hallottuk Pipei Borbálától, aki a sajátjától eltérő művészeti ágakba is bepillantást nyert a Dokuz Eylül Egyetemen. Több kurzust is felvett a szobrász, festő, kerámia és grafikus tanszéken. Sok új technikát tanult meg, melyeket itthon is hasznosított, és csoporttársainak is megmutatott.

- Már az első nap kulcsot kaptunk a tantermekhez. Bármikor, akár hétvégén is bemehettünk alkotni. Időm nagy részét az üvegműhelyben és a fém műhelyben töltöttem. Kellemes meglepetésként ért, hogy bármikor használhattam az üvegolvasztó kemencét. Tanárom ugyanolyan izgatottan várta, mint én, hogy mi fog „kisülni” egy-egy alkotásból. Már a szemeszter legelején saját magam örömére alkottam, nem a várt jó osztályzatért. Egy workshop-ban is részt vehettem: a helyi BMW gyár felkérte az egyik tanáromat, hogy az iskola tanulóiból szervezzen csapatot. Az autók alkatrészeiből kellett szobrot készítenünk. Ragasztottam, csiszoltam, kalapáltam, hegesztettem – rettentően élveztem a feladatot. Műveinkből kiállítást is rendeztek.

 

Csatári János (TTIK Gazdaságinformatikus szak), Friedrich-Alexander-Universität (Németország):

Csatari_Janos- Nürnbergi tanulmányaim idején a Siemensnél töltöttem a gyakorlatomat. Ez jól mutat majd az önéletrajzomban – emelte ki az Erasmus-program számára nyújtott legnagyobb előnyét Csatári János, aki a Friedrich Alexander Egyetemen végzett két félévet. Érdekesnek találta, hogy Németországban kisebb létszámú órákon tanulnak az egyetemisták, így aktívabb hallgatói részvételt várnak el az oktatók. Projekt feladatban is részt vehetett: szoftvert fejlesztett egy féléven keresztül egy német, egy jordán, egy török és egy cseh hallgatótársával. A csapatmunka során nem csak nyelvtudása fejlődött, hanem társas kompetenciái is.

 



Szöveg: Bobkó Anna, kép: Ócsai Gábor

 

*

 

A Campus Hungary ösztöndíjak pályázati felhívása az alábbi linkeken olvasható:

Campus Hungary Pályázati Felhívás konvergencia régiókban dolgozó adminisztratív személyzet számára

Campus Hungary Pályázati Felhívás konvergencia régiókban oktatók számára

Campus Hungary Pályázati Felhívás hallgatók számára

 

*

Campus Hungary Program
Ösztöndíjas börze
2013. február 19., SZTE Központi Épület

09.30-09.55
Sajtótájékoztató
A Balassi Intézet, a Tempus Közalapítvány és a Szegedi Tudományegyetem
képviselői

10.00-10.05
Prof. Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektorának
köszöntője

10.05-10.15
A Tempus Közalapítvány szerepe a Campus Hungary
program megvalósításában
Dr. Csernus Sándor, a Tempus Közalapítvány elnöke

10.15-10.25
A Campus Hungary Ösztöndíj Program
Tájékoztató hallgatóknak, oktatóknak, felsőoktatási adminisztratív
dolgozóknak
Csonka Ildikó ösztöndíj referens, Balassi Intézet

10.25-10.35
Egyéb ösztöndíj-lehetőségek
Dobos Gábor, Tempus Közalapítvány

10.35-10.45
Hazai hallgatói és kutatói ösztöndíjak a Nemzeti Kiválóság
Programban
Dános Zsolt szakmai vezető, Nemzeti Kiválóság Projektiroda

10.45-10.50
A résztvevők köszöntése
Prof. Dr. Pál József, SZTE Nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese

10.50-től
Zenei betét az SZTE török Erasmus hallgatóinak előadásában

Folyamatosan zajló események 11.00-14.00 között
• a kiállítók bemutatkozása (Átrium I.)
• konzultációk kezdete az infopultoknál (Átrium I. és Átrium II.)
Campus Hungary (Balassi Intézet)
Tempus Közalapítvány
Nemzeti Kiválóság Program (KIH)
SZTE Nemzetközi Mobilitási Iroda
SZTE EHÖK Külügyi Bizottság
ESN SZEGED (ERASMUS Student Network Szeged)
Europe Direct Szeged
SZTE Életvezetési Tanácsadó Központ
SZTE Karrier Iroda
•teázószigeteknél kis csoportos ösztöndíjas élménybeszámolók
• interkulturális játékok
• video- és slideshow a volt ösztöndíjasok élményeiből

11.30-12.30
Kerekasztal-beszélgetés
Moderátor: Kéri Barnabás
Résztvevők: volt ösztöndíjasok, egy oktató és egy karriertanácsadó

11.30-12.30
Külföldi vendégtanárok előadásai (angol nyelven)
Helyszín: földszint 5-ös előadó

13.30
Erasmus hallgatók eseményzáró koncertje

Az esemény a Tempus Közalapítvány
és az SZTE Nemzetközi Mobilitási Irodája
társszervezésében valósul meg.

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

boritokep__12_

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Pszichológiai Intézete ügyvivő szakértő/intézeti ügyintéző munkatársat keres, határozatlan idejű munkaviszonyra.


Jelentkezési határidő: 2024. április 10. (szerda)