francia_nagykovet_kiemelt_nagy

Szegedi egyetemistákkal beszélgetett a francia nagykövet

Szakmai terveikről, céljaikról kérdezte a szegedi egyetemistákat Éric Fournier. Franciaország magyarországi nagykövete október 27-én, az SZTE Frankofón Egyetemi Központban beszélgetett a hallgatókkal.

Az SZTE Frankofón Egyetemi Központ és az Állam- és Jogtudományi Kar külön tanévnyitóval ünnepelte október 27-én az immár második közös képzésének elindulását. Az eseményen Hajdú József dékán és Éric Fournier, Franciaország magyarországi nagykövete is köszöntötte a francia nyelvű Nemzetközi Tanulmányok mesterképzés hallgatóit.


A Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézetében a francia nyelvű Nemzetközi tanulmányok mesterképzésnek immáron két szakiránya is működik: a Lille-i Politikatudományi Intézettel közös képzésként működő Európa-tanulmányok szakirány után elindult az alexandriai Senghor Egyetemmel közös képzésként az Európa-Afrika fejlődés szakirány is. Az afrikai francia nyelvű felsőoktatással foglalkozó Senghor Egyetemmel kötött együttműködési megállapodásnak köszönhetően Afrika számos országából, többek között Kamerunból, Gabonból, Elefántcsontpartiról is érkeznek hallgatók a karra, ami hozzájárul a kar nemzetközi kapcsolatainak és szerepének erősítéséhez.

 

Francia_nagykovet_latogatasa_2015._oktober_27
Szegedi egyetemistákkal beszélgetett a francia nagykövet - GALÉRIA


A dísztanévnyitó után a hivatalos program szerint Éric Fournier előadást tartott volna Frankofónia szerepéről, működéséről és céljairól, de ehelyett inkább beszélgetést kezdeményezett a hallgatósággal. Az egyetemisták szakmai terveire, céljaira volt kíváncsi. A kötetlen beszélgetés során szó esett Franciaország nemzetközi kapcsolatainak kérdéseiről, Szíriáról, az ukrán válságról, az EU-t érintő kihívásokról és a demokrácia kérdésköréről Afrikában.

 

A program illeszkedett a korábbi „Coup de coeur des ambassadeurs” (A nagykövetek szívügye) sorozatba, amelynek keretében több frankofón ország nagykövete tartott már előadást, beszélgetett a jelentős számú frankofón hallgatóval.

 

SZTEinfo

Fotók: Bobkó Anna

 

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

boritokep__12_

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Pszichológiai Intézete ügyvivő szakértő/intézeti ügyintéző munkatársat keres, határozatlan idejű munkaviszonyra.


Jelentkezési határidő: 2024. április 10. (szerda)