oszi_kulturfeszt_megnyito_2014_oktober_kiemelt

Megnyílt az SZTE Őszi Kulturális Fesztivál

5 hét, 50 helyszín, 220 program – ez az SZTE 19. Őszi Kulturális Fesztiválján a kínálat. A fesztivál hivatalos nyitányát a zene világnapján, 2014. október 1-jén térzene, kiállítás megnyitó, utcabál színesítette. Köszöntőt mondott, programokat ajánlott Szabó Gábor rektor.

A Szegedi Tudományegyetem 19. Őszi Kulturális Fesztiválja 1 hónapon át több mint 200, zömében ingyenes programot kínál. A programsort idén is az SZTE Kulturális Irodája szervezi. Kiállításokat, koncerteket, tudományos előadásokat, színházi produkciókat, irodalmi programokat is találnak a választékban az érdeklődők.


A program már néhány nappal ezelőtt elkezdődött, de az Őszi Kulturális Fesztivált 2014. október 1-jén nyitotta meg hivatalosan a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatali épületének átriumában Szabó Gábor akadémikus, az egyetem rektora.


Köszöntőjében Szabó Gábor rektor azt mondta: az, aki ennyi programból nem tud választani, inkább ne is keressen. Szerinte az idei program igen változatos: a koponyalékelés rejtelmeitől szóló előadástól kezdve a kínai csomózási technikákon át a Milyen istennő lakozik benned? című előadásig számos érdekességet kínál


A fesztivál programjai közül a közönség figyelmét egy különleges produkcióra hívta fel: a 12 dühös ember, a fesztivál kiemelt rendezvényét a Szegedi Nemzeti Színház és a Szegedi Tudományegyetem kooprodukciójában állítanak színpadra. Reginald Rose darabját 2014. október 15-én mutatják be a Kisszínházban. A darab érdekessége, hogy a Szegedi Nemzeti Színház művészei mellett hivatalos bírák, ügyészek, ügyvédek és egyetemi hallgatók szerepelnek a drámában, amelyet Barnák László rendez.


A fesztivál nyitányán, a rektori köszöntőt követően Sonkodi István gyűjteményes kiállítását ajánlotta az érdeklődők figyelmébe Halmágyi Pál. A makói József Attila Múzeum nyugalmazott múzeumigazgatója felidézte az iskolaévek emlékeit, szólt a Sonkodi-család makói és szegedi gyökereiről, majd a fogász professzor Sonkodi István szakmai pályaívéhez kapcsolat a tárlaton is bemutatott festményeket.


Oszi_kultfeszt_megnyito_2014_oktober_galeria
Megnyílt az SZTE Őszi Kulturális Fesztivál - GALÉRIA


„Sonkodi István 1939-ben született Makón. Általános orvosi diplomát 1964-ben szerzett a Szegedi Orvostudományi Egyetemen. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Kar Fogászati és Szájsebészeti Klinikáján dolgozik a Szájsebészeti Tanszék Orális Medicina részleg emeritus professzoraként.


Rajzolni, majd festeni 1962-ben kezdett. Tudása fejlesztésére kezdetben a szegedi Virág cukrászda teraszán és kocsmákban ülők arcvonásait rajzolta. Katonaorvosként börtönszolgálatot kért, ahol az elítéltek voltak a modelljei. Tudományos munkájában a szájüregi rákos betegségekkel foglalkozva igyekezett ösztöndíjasként főleg a keleti országokba (Irak, India) eljutni, ahol ez a kór gyakori. A klinikai és a szövettani tanulmányok mellett lehetősége nyílt a rajzolásra, és így mindig megtelt vázlatfüzetekkel tért haza. A műveit itthon festette meg. Elsősorban figurális képeket alkot. Szívesen jelenít meg portrékat, főleg jazz muzsikusokat. Rajzkörbe, művészeti főiskolára nem járt. Első önálló kiállítása 1975-ben volt, azóta 42 egyéni és csoportos tárlaton vett részt, külföldön Temesváron és 2013-ban a londoni Magyar Intézetben állított ki.”


Sonkodi professzort a Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Kar dékánja, Nagy Katalin is köszöntötte az intézmény mintegy száz munkatársának és a tárlatlátogatóknak a jelenlétében.


Az SZTE 19. Őszi Kulturális Fesztiválja és Sonkodi István kiállításának megnyitóján Blaho Attila zongoraművész közreműködött.


A Sonkodi-tárlat 2014. október 10-ig tekinthető meg munkanapokon 8 és 20 óra között az SZTE Rektori Hivatal épületének átriumában.

 

Az SZTE 19. Őszi Kulturális Fesztivál Fesztivál programjai itt tekinthetők meg.

SZTEinfo – Ny. É. E.

Fotó: Kelcz Dávid

 

Korábban írtuk az SZTE 19. őszi Kulturális Fesztiváljáról:

A kínai kultúra is megjelenik a 19. Őszi Kulturális Fesztiválon

Betűkből kirajzolódó életek

Térzenével köszöntik a 19. Őszi Kulturális Fesztivált

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_36

Hetvenhét kutató, köztük az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi kar öt munkatársa vette át 2024 áprilisában az MTA doktora címért járó oklevelet. Az Országos Széchényi Könyvtárban szervezett ünnepélyes átadón várták azon kutatókat, akik kiemelkedő tudományos munkásságukat egy doktori műben összegezték, eredményeik egy kiemelt részét pedig sikeresen megvédték.