holokauszt

A magyar holokauszt 80 év távlatából. Jogfosztás – deportálás – emlékezés - Konferencia június 6-7. között, részletes program

Az SZTE Állam- és Jogtudományi Karának Politológiai Tanszéke és a Magyar Történelmi Társulat Szegedi és Dél-alföldi Csoportja tudományos konferenciát szervez A magyar holokauszt 80 év távlatából. Jogfosztás – deportálás – emlékezés címmel 2024. június 6-7-én a Jogi Kar Aulájában (Szeged, Tisza Lajos krt. 54.).

A konferencián nem csak az 1944-ben halálba deportált mintegy 440 000 zsidó, illetve zsidónak minősített magyar állampolgár sorsáról emlékezünk meg, hanem azokról is, akiket 1941 nyarán deportáltak Magyarországról, és többségüket Kamenyec-Podolszkij határában mészároltak le SS egységek, továbbá a munkaszolgálatosokról, valamint az 1944 nyarán Strasshofba deportáltakról, akiket az ottani „rabszolgapiacon” osztottak szét különböző kényszermunkahelyekre Bécsben és Bécs környékén. A kilenc panelben elhangzó előadások további témái az úgynevezett zsidótörvények, az egyházak és a holokauszt, a cionista ellenállás, a túlélők sorsa, az áldozatok és embermentők emlékezete.


A konferencián már ismert, neves, valamint fiatal hazai és határon túli kollégák, szakértők számolnak be legfrissebb kutatási eredményeikről.


A konferencián való részvétel ingyenes, de regisztráció nélkül nem látogatható tekintettel a korlátozott férőhelyre.

Regisztrálni ide kattintva 2024. május 30. 24:00 óráig lehetséges.


A részletes program ide kattintva letölthető!

A meghívó ide kattintva letölthető!

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

boritokep__34_1

Az alábbiakban Dr. Újfalusi Németh Jenő nekrológját közöljük, amelyet Dr. Szász Géza, az SZTE BTK Francia Tanszékének mundkatársa fogalmazott.