cikk_boritokepek_1

Zirzen Janka ösztöndíjak a pedagógusi pálya iránt elhivatott hallgatóknak

Átadták a Zirzen Janka ösztöndíjakat a Szegedi Tudományegyetemen pedagógusi pályára készülő hallgatóknak. Az okleveleket Prof. Dr. Gellén Klárától, az SZTE oktatási rektorhelyettesétől és a karok képviselőitől vehették át a pályázók. A díjazottak havi százezer forint ösztöndíjban részesülnek a 2024-es tavaszi félévben.

Idén második alkalommal vehették át a Szegedi Tudományegyetem hallgatói a Zirzen Janka ösztöndíjakat a Rektori Hivatal dísztermében március 26-án. Prof. Dr. Badó Attila, az SZTE Junior Akadémia elnöke köszöntötte a díjazottakat, akiket az egyetem legmotiváltabb hallgatói közé sorolt. Pedagógus pályára készülő hallgatókkal beszélgetve győződött meg arról, hogy a szakma iránti elkötelezettség határozta meg alapvetően pályaválasztásukat.


bl_zirzenjanka_osztondijak_03

Prof. Dr. Gellén Klára oktatási rektorhelyettes köszöntötte a díjátadó ünnepség résztvevőit. Fotó: Borbola Lilla

 

Összesen ötven hallgató vehette át a Zirzen Janka ösztöndíjat az SZTE négy karáról. A Juhász Gyula Pedagógusképző Karról huszonnégyen (nyolc tanító, nyolc óvodapedagógus és nyolc gyógypedagógia szakos), a Természettudományi és Informatikai Karról tizenhárman, a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karról tizenegyen, a Bartók Béla Művészeti Karról ketten kapták meg oklevelüket. A díjazottak havi százezer forint ösztöndíjban részesülnek a 2024-es tavaszi félévben.


Az ösztöndíjpályázatok elbírálásakor ezúttal csak a tanulmányi eredményt vették figyelembe, így kellően objektív eredmény született – számolt be Prof. Dr. Badó Attila. Felmenő rendszerben a jövőben minden félévben lehet majd pályázni erre az ösztöndíjra, és akkor már a kutatómunkát is figyelembe fogják venni a tanulmányi eredmények mellett.


bl_zirzenjanka_osztondijak02

Összesen 50 hallgató vehette át a Zirzen Janka ösztöndíj elnyeréséről szóló oklevelet. Fotó: Borbola Lilla

 

– Amikor tavaly megalapítottuk a Zirzen Janka ösztöndíjat, akkor kifejezetten az a cél vezérelt minket, hogy támogassuk azokat a hallgatókat, akik elhivatottak, akik gyerekekkel szeretnének foglalkozni – mondta el Prof. Dr. Gellén Klára oktatási rektorhelyettes. Hangsúlyozta, hogy ez nem csak induló ösztöndíj, hanem a tanulmányaik végéig minden félévben megpályázhatják a tanári pályára készülő fiatalok. Prof. Dr. Gellén Klára azokra a kompetenciafejlesztő modulokra is felhívta a figyelmet, amelyekkel a képzésen felül támogatják a hallgatókat. Az SZTE célja, hogy vonzóbbá tegye a pedagógusképzési területet annak érdekében, hogy a jövőben minél többen válasszák a pedagógusi hivatást.

 

Az ösztöndíjat Zirzen Jankáról, az 1869-ben létrejött Magyar Királyi Tanítónő Képezde igazgatójáról nevezték el.Forrás: SZTEInfo/Vida-Szűcs Imre

Fotó: Borbola Lilla

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

boritokep__34_1

Az alábbiakban Dr. Újfalusi Németh Jenő nekrológját közöljük, amelyet Dr. Szász Géza, az SZTE BTK Francia Tanszékének mundkatársa fogalmazott.