hunskate_noi_valto

Történelmi sikert ért el Kónya Zsófia gyorskorcsolyázó, az SZTE hallgatója

Minden idők legjobb Világkupa eredményét ismételte meg a Kónya Zsófiával felálló, magyar női rövidpályás gyorskorcsolya váltó azzal, hogy a hollandiai versenyen ezüstérmet szerzett. Az SZTE BTK pszichológia szakos hallgatója az egyetemi lapnak mesélt a sikerről és a terveiről.

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar pszichológia szakos hallgatója aktív élsportolói pályája mellett egyetemi tanulmányait sem hanyagolja el, annak ellenére, hogy ez a versenyidőszakban különösen sok szervezést igényel.


konya_zsofia_dordrecht_450x330
Kónya Zsófia (balról a második), évek óta fontos tagja a magyar válogatottnak Fotó: ISU/Martin Holton+

A rövidpályás gyorskorcsolyázásban szeptembertől márciusig „nagyüzem” van, egymást érik az edzőtáborok és a világversenyek. Ez a szezon eddig is hozott már kiemelkedő eredményeket, hiszen az Európa-bajnokságon, szintén Kónya Zsófiával jégre lépő a magyar női váltó ezüstérmet szerzett.


isu_short_track_450x330
A női váltóverseny végeredménye Dordrechtben: 1. Kanada (középen), 2. Magyarország (bal oldalon), 3. Kína Fotó: ISU

A versenydömping mellett Zsófia szemeszterenként csak annyi kurzust vesz fel, amennyit még biztosan tud teljesíteni, így a diploma megszerzéséhez is egyre közelebb kerül.


A nemzetközi porondon az egyik legrangosabb megmérettetés a Világkupa sorozat, amely minden évben 6 állomásból áll és legalább 3 kontinenst érint. Jól jelzi a jelentőségét, hogy az olimpiai kvalifikáció szempontjából is nagyon fontosak az ott elért eredmények.


Éppen ezért kiemelkedő a legutóbbi magyar siker: a női váltó minden idők eddigi legjobb eredményét ismételte meg azzal, hogy ezüstérmet szerzett a Világkupa sorozat utolsó holland állomásán. A csapatot Bácskai Sára Luca és Sziliczei-Német Rebeka mellett a Szegedi Korcsolyázó Egyesület három versenyzője alkotta: Jászapáti Petra, Somodi Maja és az SZTE hallgatója, Kónya Zsófia.


–Egy kicsit magam is meglepődtem az ezüstön. Úgy küldtek fel minket a jégre, hogy nincs vesztenivalónk, a döntőbe jutás már önmagában óriási teljesítmény. A csapat összetételén is változtattunk, illetve olyan sorrendben korcsolyáztunk, amelyet az edzéseken egyáltalán nem gyakoroltunk. Mindez nem zökkentett ki minket, felszabadultan versenyeztünk és egy nagyon jól sikerült váltásnak köszönhetően fel tudtunk jönni a második helyre, amit a futam végéig meg is őriztünk – mesélte a siker körülményeit a hallgató.


Az elődöntőhöz képest egyetlen változás történt az összeállításban, Somodi Maja váltotta Sziliczei-Német Rebekát a fináléra, mellette Bácskai Sára Luca, Jászapáti Petra és Kónya Zsófia kapott lehetőséget.


– Reálisan nézve úgy számoltunk, hogy Kanada a legerősebb, őket elég nehéz megfogni. A másik két csapatról tudtuk, hogy szintén erősek, de nem lehetetlen versenybe szállni velük. Éreztük a lányokkal, hogy jó formában vagyunk, jól mozgunk a jégen és azt hiszem most mindegyikünk elhitte, hogy meg tudjuk csinálni! És így is lett! A női váltó talán legsikeresebb világkupa sorozata van mögöttünk, ez nagyon bíztató a jövőre nézve. Hihetetlen jó érzés, hogy összeérett a női váltónk. Az elmúlt években, bár mindent megtettünk, hogy sikeresek legyünk, valahogyan mégsem jött a bravúr. Ez az év tökéletes visszaigazolás a csapat számára is, hogy a potenciál már korábban is bennünk volt – értékelt Kónya Zsófia.

hunskate_konya_zsofia_szte_330x330


2016 februárjában fordult elő korábban, hogy második lett a női staféta. Már abban a négyesben is szerepelt Jászapáti és Bácskai, akkor az azóta már visszavonult Heidum Bernadett és Keszler Andrea volt a társuk. A sportág 2022/23-as idénye március 10. és 12. között a szöuli világbajnoksággal zárul, erre készül jelenleg teljes erővel Kónya Zsófia is.



Forrás: Lévai Ferenc (u-szeged.hu)

Nyitókép: A magyar női rövidpályás gyorskorcsolya váltó, Kónya Zsófia jobbról a második Fotó: Hunskate, ISU

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

boritokep__12_

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Pszichológiai Intézete ügyvivő szakértő/intézeti ügyintéző munkatársat keres, határozatlan idejű munkaviszonyra.


Jelentkezési határidő: 2024. április 10. (szerda)