borito

Dr. Tomka Béla, az SZTE történész professzora volt a BBC rangos vitaműsorának vendége – elérhető a podcast

A BBC brit műsorszolgáltató vezető tudományos rádióműsorában szerepelt Dr. Tomka Béla professzor, a Szegedi Tudományegyetem Jelenkortörténeti Tanszékének vezetője. A téma a második világháború utáni szovjet megszállás és jóvátétel idején kialakult 41,9 kvadrillió százalékos magyarországi infláció története volt.

Prof. Dr. Tomka Béla az SZTE BTK Jelenkortörténeti Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára volt a vendége nemrég a BBC World Service The Forum című rangos vitaműsorának. A világ különböző részeiből származó prominens kutatókat, gondolkodókat mikrofon elé ültető műsor a napjainkban tapasztalható inflációs hullám kapcsán az 1945-46-os magyarországi hiperinflációról készített beszélgetést, "When money died: The world's worst inflation" címmel. A hagyományosan három meghívottat megszólaltató műsorban az SZTE történészprofesszora Szegedről, Borhi László, az amerikai Indiana Egyetem közép eurázsiai tanulmányok kutatója Bloomingtonból, Pierre Siklos gazdaságtörténész professzor pedig a kanadai Waterloo-ból jelentkezett be.


A műsor kiegyensúlyozott és a nemzetközi közvélemény számára történetileg is megvilágított képet festett a második világháború pusztításától szenvedő Magyarországról, ahol 1946 nyarán a világon valaha mért legmagasabb, 41,9 kvadrillió (vagyis 41,9 és 14 nulla) százalékos inflációt tapasztalták. A Forum a hazájába visszatérő Faludy György költő esetével vezette fel témát: Faludynak egy verseskötete új kiadásáért 1946-ban 300 billió pengőt fizettek, és ebből a pénzből a piacon egy csirkét, két liter olajat, valamint némi zöldséget tudott vásárolni.


A műsor szerint a háború utáni Magyarország a szovjet megszállás és a jóvátételek miatt nehezen tudott talpra állni, és ebben a helyzetben az ország kormányának nem volt más választása, mint egyre több pénzt nyomtatni, egyre táplálva ezzel az árspirált. A hiperinfláció elértéktelenítette a béreket, és magyarok millióinak kellett egyre találékonyabb kereskedési és megélhetési módokat keresnie. A műsor bepillantott a korabeli hétköznapi életbe és azt is tárgyalja, hogy a válság mit árul el a pénz jelentéséről.


A vitaműsort Bridget Kendall vezette, aki 1989 és 1994 között a BBC moszkvai tudósítója, majd 1994-től 1998-ig washingtoni tudósítója volt. A Forum meghívottjai között az utóbbi időben olyan kiválóságok szerepeltek, mint a biológiai Nobel-díjas John Sulston vagy lord Martin Rees asztrofizikus.


Prof. Dr. Tomka Béla elmondta, érdekes tapasztalata volt a BBC által rendezett beszélgetés. A brit független közszolgálati műsorszolgáltató a beszélgetés számára Szegeden 2 órára kibérelt egy hangstúdiót, innen teremtett összeköttetést Londonnal, Bloomingtonnal és Waterloo-val. A műsor készítői előzetesen 20 oldalas történeti kutatásban foglalták össze a témát a kelet-közép-európai történelemben amúgy sem tájékozatlan Bridget Kendall számára, és ezt az anyagot a vendégek is megkapták. A szegedi professzor szerint az alapos felkészülésnek köszönhetően a 45 perces műsor élőben is végig professzionálisan, fókuszáltan zajlott.


A BBC World Service The Forum műsorai podcast formájában is elérhetők, közülük pedig a magyar témával foglalkozó rész itt hallgatható meg.



Forrás: Panek Sándor (u-szeged.hu)

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

boritokep__12_

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Pszichológiai Intézete ügyvivő szakértő/intézeti ügyintéző munkatársat keres, határozatlan idejű munkaviszonyra.


Jelentkezési határidő: 2024. április 10. (szerda)