borito

Ismét Nyári Egyetem az SZTE-n és egy újabb nemzetközi program a Hungarológia Központ szervezésében

Idén, immáron huszonkettedik alkalommal, újra jelenléti formában szervezi meg karunk Hungarológia Központja a Nyári Egyetemet. A program keretében július 18-tól a világ különböző országaiból érkeznek a karra külföldi diákok, hogy a négyhetes itt-tartózkodásuk alatt közelebb kerülhessenek a magyar nyelvhez és kultúrához. Az idei év különlegessége, hogy a Nyári Egyetemmel párhuzamosan egy másik, hasonló célú program is elindul, július 26-án. A Manitobai Egyetemmel való új megállapodás alapján tíz kanadai diák tölt majd el három hetet Budapesten és Szegeden – a kulcsfogalom itt a köztéri emlékezet lesz.

A Nyári Egyetem hagyománya a trianoni szerződés után indult, annak céljával, hogy a magyar kultúrát és nyelvet tovább örökítsék. Nyári Egyetemet az ország több intézménye is indít, Szegeden idén huszonkettedik alkalommal szervezi meg azt a BTK Hungarológia Központja. A program a járványhelyzet miatt az elmúlt két évben online zajlott, idén azonban már újra jelenléti formában ad lehetőséget a külföldi diákoknak arra, hogy akár az alapoktól kezdve, akár haladó szinten, de elsajátítsák a magyar nyelvet, mindemellett pedig a magyar kultúrával is megismerkedhessenek.

- Nagyon készültünk a huszadik évfordulóra, de azt sajnos online kellett megtartanunk, mint ahogyan a tavalyit is. Tehát két év után most lesz először jelenlétiben, és ez egy nagyon fontos dolog, egy örömteli esemény, várjuk is nagyon, ugyanakkor látni kell azt is, hogy egy jelenléti Nyári Egyetem megszervezése nagyon sok energiát és összeszedettséget igényel, mivel itt nem csak az oktatási tartalomra kell figyelnünk, hanem a szabadidő minőségi eltöltésére, a diákok jóllétére is. A Nyári Egyetem egy teljesen más hangulatú, dinamikájú forma, mint a külföldiek szemeszterközi oktatása – mondta Árvay Anett, a program vezetője.


1


Nyári Egyetem, 2019 (SZTEinfo/Csukás Alexandra)


A Nyári Egyetem különlegessége a program sokszínűségében rejlik


A Nyári Egyetem leginkább intenzitásában különbözik az évközben tapasztalható oktatástól. Délelőttönként egy kétszer 90 perces nyelvfejlesztésen vesznek részt a hallgatók (kezdőtől a haladó szintig), délutánonként pedig angol nyelvű kulturális előadásokat tartanak a BTK oktatói, melyek többek között a magyar irodalomról, történelemről, zenetörténetről, néprajzi témákról vagy magyar filmekről szólnak.
- Ezek mindig nagyon izgalmasak és színvonalasak. Szeretném ezt kiemelni, mivel az évek során a BTK oktatóiból egy nagyon jó csapat alakult ki, akik jól tudják, hogyan kell egy ilyen nemzetközi táraságnak úgy beszélni a magyar kultúra egyes aspektusairól, hogy a résztvevők előzetesen nem tudnak túl sokat – hangsúlyozta Árvay Anett.

Az előadások mellett helyi sétákat is szerveznek a hallgatóknak, amiken a híres szegedi látványosságokat ismerhetik meg, de Budapestre és Ópusztaszerre is ellátogatnak majd. Ezek mellett magyar néptáncházzal és filmklubbal is készülnek a szervezők. A projekt vezetője elmondta, a programelemeket igyekeznek mindig úgy összeállítani, hogy az elméletben elhangzottakat a diákok a gyakorlatban is megtapasztalhassák. A levetített filmek és a filmelméleti előadások összekapcsolódnak, de a tematikus, például irodalmi városi séták után is az adott író vagy költő műveiről beszélnek majd az előadásokon és a haladó szintű nyelvórákon.

2

Nyári Egyetem, 2019 (SZTEinfo/Csukás Alexandra)

A programokba a hungarológia specializációs és mesterszakos hallgatók is becsatlakoznak: a külföldi diákoknak gyakorló órákat tartanak, mentorálják őket. Ezzel az itteni hallgatók szakmai gyakorlatot szereznek, ami felkészíti őket a módszertani tárgyakra is, amellett, hogy a kultúrdiplomácia gyakorlati oldalába is beleláthatnak.

A világ minden részéről érkeznek hallgatók, visszatérők is vannak

A nyári egyetemisták legtöbbje külföldi egyetemek magyar szakjáról érkezik, de vannak, akik tanfolyami jelleggel vesznek részt a programon, ők teljesen egyéni érdeklődők, és gyakran másoktól hallanak a szegedi Nyári Egyetem híréről. Árvay Anett elmondása szerint vannak visszatérő hallgatók is, akik kifejezetten az oktatók és a város miatt jönnek el évről évre, de volt már olyan diák is, aki a Nyári Egyetemen tapasztaltak után döntött úgy, hogy ősztől Szegeden folytatja tanulmányait. A diákok jellemzően Európa különböző országaiból érkeznek, de rendszeresen jönnek az Egyesült Állomokból, Ausztráliából és van, hogy a Távol-Keletről is. Idén, az ukrajnai helyzet miatt, feltehetően tizenegy Ukrajnában tanuló külföldi orvostanhallgató is részt vesz a programon – ők vélhetően ősztől is az SZTE-n folytatják majd tanulmányaikat.

3

hungarianstudies.hu

A program felépítése miatt az ideérkezők napi 6-8 órát töltenek el együtt, a szabadidős programok mellett rengeteget tanulnak is itt, mindez pedig a multikulturális közegben könnyen vezethet súrlódásokhoz. A program tehát a diákok alkalmazkodóképességét is próbára teszi, de pedagógiai szempontból az oktatóknak is kihívást jelent.

A Nyári Egyetem mellett idén egy új program is elindul

Az évek óta fennálló együttműködés a kanadai Manitobai Egyetem és az SZTE között eddig leginkább az oktatói, kutatói kapcsolatokra épült. Nyolc éve már, hogy a kanadai intézményben a Hungarológia Központ egy-egy oktatója tanít magyar mint idegen nyelvet és kultúrát.
- Hónapokkal ezelőtt elkezdtünk egy tárgyalást a kinti tanszékvezetővel, és felvetettem azt az ötletet, hogy mit szólnának egy hungarológiai jellegű, úgynevezett „Immersion Hungary” programhoz, ahol a magyar kultúrát mutatnánk be sok szempontból. Ez nagyon tetszett nekik, de azért kértek néhány magyarórát is. Tehát ott a Nyári Egyetemhez képest megfordulnak az arányok: napi minimum 4-6 óra kultúra és egy óra nyelv teszi majd ki a programot. Idén ezt tíz főre hirdettük meg, ami pár nap alatt be is telt – mondta Árvay Anett, aki személyesen is jó kapcsolatot ápol a kanadai egyetem képviselőivel.

A hallgatók a program elején Budapesten lesznek, kifejezetten a köztéri és kollektív emlékezet köré szerveződnek majd a programok. Szegedre érkezésük után szintén a BTK oktatói tartanak majd nekik órákat, sőt, a délutáni előadásokon, a filmklubokon és a kulturális esteken közösen vesznek majd részt a Nyári Egyetemre érkezőkkel.

- Nagyon sok és intenzív munkát igényel ez, de mindannyian nagyon sokat is kapunk. A tudásátadás mellett nagyon fontos nekünk, hogy jól is érezzék magukat a diákok, meg egy kis közösség is formálódjon belőlük. Az oktatás persze az első, de azon dolgozunk, hogy ez jó hangulatban történjék – foglalta össze Árvay Anett a két nemzetközi program célját, egyben elmondta azt is, reméli, hogy a Nyári Egyetemhez hasonlóan a kanadai együttműködés is sikeres és előremutató lesz.

A szervezők szeretettel várják azokat az érdeklődőket, akik szeretnének bepillantást nyerni az összesen mintegy negyven külföldi diák programjába. A filmvetítések és a táncház a Café Radnótiban kapnak helyet – ezek ingyenesen látogathatók, a nemzetközi sokszínűség és a jó hangulat pedig garantált!

Az események a kávézó Facebook-oldalán lesznek időről időre elérhetők.

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

boritokep__12_

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Pszichológiai Intézete ügyvivő szakértő/intézeti ügyintéző munkatársat keres, határozatlan idejű munkaviszonyra.


Jelentkezési határidő: 2024. április 10. (szerda)