XXVI. MANYE Kongresszus - 2017

A Szegedi Tudományegyetem Magyar Nyelvészeti Tanszéke is képviseltette magát a XXVI. MANYE Kongresszuson.

A Magyar Alkalmazott Nyelvészek és Nyelvtanárok Egyesülete 1993 óta támogatja az alkalmazott nyelvészet minden ágát, és szervezésében évről évre megrendezésre kerül az országos Magyar Alkalmazott Nyelvészeti Kongresszus (MANYE Kongresszus). A rendezvény egyik különlegessége, hogy minden évben más intézmény ad neki otthont, így az idei résztvevőknek a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karára kellett ellátogatniuk augusztus 30. és szeptember 1. között.

A kongresszus központi témája ebben az évben az aszimmetrikus kommunikáció és az aszimmetrikus viszonyok fogalmak köré épült, a háromnapos programban több előadás, workshop és könyvbemutató is szerepelt, amik közül többet is a Tanszékünk oktatói tartottak meg és amiken több PhD hallgató is részt vett.

A kongresszuson résztvevő oktatók egytől egyig a SZÖSZI, azaz a Szögedi Szociolingvisztikai Interjú kutatói. A kutatás 2012-ben kezdődött, és azóta is a Szegeden élők beszédének megismerésével és leírásával foglalkoznak, és irányított interjúk elemzésével gyűjtenek információt többek között arról, hogy az emberek mely szituációkban használják a szegedi nyelvjárást. Ezekhez a kutatásokhoz kapcsolódnak a kongresszuson elhangzott előadások egyes témái is.

Kontra Miklós vezette a SZÖSZI workshopot, aki előadóként is jelen volt, Molnár Máriával közös előadásában mutatta be, hogyan ö-zött Bálint Sándor, „a legszögedibb szögedi”. A workshop keretében Berente Anikó, Németh Miklós, Schirm Anita és Sinkovics Balázs is tartott egyéni előadást, melyekben a kutatásaik részeredményeit ismertették. Berente Anikó a szegedi ö-zéssel kapcsolatos pedagógusi attitűdökről, míg Németh Miklós a palócos-jászos nyelvjárásszigetről, vagyis Kiskundorozsmáról beszélt a résztvevőknek. Később Schirm Anita tartott előadást „Diskurzusjelölő-társulások a SZÖSZI interjúiban” címmel, amit Sinkovics Balázs bemutatója követett, ami a „Szegedi ö-ző beszélők attitűdjei és nyelvhasználata SZÖSZI interjúkban” címet viselte.

A kongresszus második napján Schirm Anita mutatta be a közönségnek a SZÖSZI kutatásai alapján készült Szeged nyelve a 21. század elején című könyvet, amely a Gondolat Kiadó gondozásában fog megjelenni Kontra Miklós, Németh Miklós és Sinkovics Balázs közös munkájaként. A háromnapos rendezvény zárásaként egy fakultatív, pécsi kiránduláson vehettek részt az előadók.

A MANYE kongresszus résztvevőinek száma évente átlagosan 300-400 fő, és anyaga rendszeresen megjelenik könyv és/vagy CD formátumban, mely mindig a következő évi kongresszus idejére válik elérhetővé.

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_36

Hetvenhét kutató, köztük az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi kar öt munkatársa vette át 2024 áprilisában az MTA doktora címért járó oklevelet. Az Országos Széchényi Könyvtárban szervezett ünnepélyes átadón várták azon kutatókat, akik kiemelkedő tudományos munkásságukat egy doktori műben összegezték, eredményeik egy kiemelt részét pedig sikeresen megvédték.