Mint-a-Parlament 2017

Az Országgyűlés törvényhozó munkáját modellező rendezvény, felsőoktatásban résztvevő hallgatók számára


parlament


A program rövid leírása:


A program célja, hogy a hallgatók testközelből ismerhessék meg a törvényhozó munkát, a törvényhozás menetét és az országgyűlési képviselők munkáját. A hallgatók a program során kiegészíthetik elméleti ismereteiket és kipróbálhatják magukat a képviselők szerepében.
A Mint-a-Parlamentre jelentkező csoportok a jelentkezéssel egyidőben egy logóval ellátott frakcióprofilt és egy törvényjavaslatot nyújtanak be, melyet szeretnének előterjeszteni a program Ülésnapján. A jelentkezett csoportok közül a szervezők hatot választanak ki, a benyújtott anyagok minősége és a jelentkezési gyakoriság alapján. A kiválasztott hat csoport anyagait a rendezvény Facebook oldalán közzéteszik és szavazást indítanak, a törvényjavaslatokról és a frakcióprofilokról. A legtöbb Like-ot (támogatást) összegyűjtött javaslatot fogják megtárgyalni a hallgatók a Mint-a-Parlament Ülésnapján. Az Ülésnapra a frakcióknak lehetőségük van a tárgyalt törvényjavaslathoz módosító javaslatokat írni. Az ülésnapon bizottságokban, a törvényalkotási bizottság ülésén illetve plenáris ülésen vitáznak. A program végén szavazásra kerül sor, ahol a törvényjavaslat elfogadásra vagy elutasításra kerül. A „játék” kimenetelét az befolyásolja, hogy az egyes frakciók hogyan tudják megnyerni a más véleményen lévőket maguknak. A meggyőzésre azért lesz szükség, mert minden frakció egyenlő létszámban képviselteti magát. A program végén a résztvevő csoportok sajtótájékoztatót tartanak és véleményt nyilvánítanak a meghozott új törvény kapcsán.


Helyszín: Országház (1055 Budapest, Kossuth tér 1-3.)


Időpont: Az ülésnapra 2017. november 17-én (pénteken) kerül sor. Felhívjuk figyelmüket, hogy az időpontok a parlamenti ülések és programok függvényében változhatnak.


Résztvevők:
A programon hat hallgatói csoport vesz részt egyidejűleg. A csoportok létszáma maximum 20 fő lehet. Felhívjuk figyelmüket, hogy amennyiben ennél kevesebb hallgatóval érkeznek, az a szavazáson hátrányt jelenthet a többi csoporthoz képest a szavazáson érdekérvényesítés szempontjából. A csoporttagokat javasoljuk úgy összeválogatni, hogy a csoportba többféle érdeklődésű, tudású hallgató tartozzon.


Jelentkezés módja:
A programra jelentkezni a csatolt jelentkezési lap és egy előre megírt törvényjavaslat, valamint logóval ellátott frakcióprofil visszaküldésével lehet, legkésőbb 2017. október 24. (kedd) 9:00-ig. A rendezvényre bármely felsőoktatási intézmény jelentkezhet az intézmény adatainak és egy – a felkészülést segítő – oktató adatainak megadásával. A programon vegyes – több intézmény képviseletében jelentkezett – csoportok is részt vehetnek, ekkor is kérjük a felkészítésért felelős oktatót feltüntetni. A jelentkezési lapon kérjük feltüntetni egy kapcsolattartó adatait és a résztvevők névsorát is. A jelentkezés során előnyt élveznek azok az egyetemek és intézmények, amelyek még nem vettek részt korábban Mint-a-Parlament ülésen, valamint válogatási szempontot képez a benyújtandó törvényjavaslatok szakmai színvonala is. A jelentkezéseket beérkezési sorrendben regisztráljuk, és az imént ismertetett szempontok szerint válogatjuk ki a résztvevőket egy szakmai stáb segítségével. 2017. október 25-én, 12 óráig az előzetesen pályázó csapatoktól válogatunk, majd a résztvevők nevét közzétesszük.

A jelentkezési lap letölthető itt.


Határidők:
Jelentkezéshez: Egy-egy törvényjavaslatot és logóval ellátott frakcióprofilt dolgoznak ki a résztvevő csapatok, valamint elküldik a jelentkezési lapot legkésőbb 2017. október 24. (kedd) 9:00-ig.


Résztvevők kihirdetése: 2017. október 25. (szerda) 12:00-ig.
Törvényjavaslat szavazása: 2017. október 26. – október 31. kedd 9:00-ig.


Ülésnapra: A hallgatók módosító javaslatokat írnak a törvényjavaslathoz, ezen felül tisztségviselőket (frakcióvezető, bizottsági elnök stb.) választanak, és felkészülnek ezekre a feladatokra. A feladatok leadási határideje: 2017. november 8. szerda 9:00.


A felkészüléshez szükséges dokumentumokat a jelentkezés véglegesítése után küldjük meg. További kérdések esetén az alábbi elérhetőségek egyikén tájékozódhatnak.


Kerekes Margit
+36 1/441-4596
+36 30/871-3455
kozonsegszolgalat@parlament.hu
https://www.facebook.com/mintaparlament

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

boritokep__12_

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Pszichológiai Intézete ügyvivő szakértő/intézeti ügyintéző munkatársat keres, határozatlan idejű munkaviszonyra.


Jelentkezési határidő: 2024. április 10. (szerda)