Emlékezés az 56 évvel ezelőtti szegedi egyetemistákra

1956 őszének szegedi fiataljaira, pontokba szedett követeléseikre, az általuk épp 56 éve alapított demokratikus ifjúsági szervezetre emlékeznek az egykori és mai szegedi egyetemisták október 16-án.

Szegeden kezdődött az 1956-os forradalom és szabadságharc. Erre is emlékezik és emlékeztet a MEFESZ ünnepséget kezdeményező SZTE Hallgatói Önkormányzat. Az október 16-án (kedden) 16 órakor a MEFESZ emlékműnél (Szeged, Ady tér 10., az SZTE TIK és a BTK épülete közötti parkban) kezdődő ünnepségre 1956 fiataljai is hivatalosak. A megemlékezés az SZTE Bölcsészettudományi Kar (BTK) legendás „Aud. Max.”-ában, 1956 bölcsőhelyénél folytatódik: az SZTE EHÖK ünnepi választmányi ülésén a hallgatói mozgalomért oda ítélt kitüntetéseket adják át

További információ:

http://www.ehok.u-szeged.hu/posts/282-mefesz-megalakulasara-emlekezunk-oktober-16-an

 

SZTEinfo

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_32

Kasza Péter az SZTE BTK Klasszika-Filológia és Neolatin Tanszék tanszékvezető egyetemi docense, az SZTE Irodalom- és Kultúratudományi Doktori Iskola Neolatin Programjának vezetője, valamint az SZTE és az OSZK közreműködésével létrejött Kulcsár Péter Historiográfiai Kutatócsoport vezető kutatója. Magyar történelem Bécsből nézve - Wolfgang Lazius elfeledett történeti műve című akadémiai doktori értekezését 2023 szeptemberében védte meg. Kasza Péterrel az értekezés részleteiről, a tudományos pályájának kezdetéről, jelenlegi és jövőbeni kutatásairól és a tanításról beszélgettünk.