14_egyetemi_tanar_kiemelt

SZTE: 14 új egyetemi tanár

„Egyetemi tanárnak lenni közügy” – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, mikor egyetemi tanári kinevezési okiratokat adott át – többek között az SZTE oktatóinak is.

Magyarország köztársasági elnöke a Szegedi Tudományegyetem 14 oktatójának egyetemi tanár munkaköri címet adományozott, 2014. szeptember 1. napjával. Ez a határozat a 2014. augusztus 26. napján közzétett Magyar Közlöny 115. számában jelent meg. Az egyetemi tanári kinevezéseket Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere 2014. szeptember 17-én adta át Budapesten.

 

„Balog Zoltán köszöntőjében kiemelte: egyetemi tanárnak lenni közügy. Az egyetemi tanárok a közjó részei, ami közfelelősséggel is jár. A közfelelősség pedig azt jelenti, hogy el kell fogadni a közösség, a köz felől érkező kontrolt” – írja a kormany.hu:

„Az egyetemi tanárok alkotják Magyarország szellemi elitjét, és úgy kell tekinteniük saját munkájukra, mint ami része a nemzetstratégiának. Annak a stratégiának, amely a magyar nemzet felemelkedését szolgálja. Ez azonban lehetőséggel és felelősséggel is jár” – mondta a tárcavezető. A kormány.hu Balog Zoltánt idézi: a miniszter – többek között – hangsúlyozta: „Az egyetemi tanároknak felelőssége van a felsőoktatás sorsának alakításában, és abban is, hogy mi történik a felsőoktatás keretein belül, mert a lényeg ott dől el, hogy mit és hogyan adnak át a következő nemzedéknek, és ők ezt hogyan fogadják. Az egyetemi tanárok felelőssége továbbá megjelenik abban is, hogy a szó legnemesebb értelmében hogyan szolgálják a felsőoktatást, hallgatóikat, intézményeiket.”

 

A Szegedi Tudományegyetem oktatói közül az alábbi 14 személy kapott főállású egyetemi tanári kinevezést:

SZTE ÁLLAM- ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR Büntetőjogi és Büntető Eljárásjogi Tanszék: Dr. Karsai Krisztina egyetemi docens; SZTE ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KAR I. sz. Belgyógyászati Klinika: Dr. Czakó László egyetemi docens, Orvosi Vegytani Intézet: Dr. Janáky Tamás egyetemi docens, Neurológiai Klinika: Dr. Klivényi Péter egyetemi docens, I. sz. Belgyógyászati Klinika: Dr. Molnár Tamás egyetemi docens, Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet: Dr. Nógrádi Antal egyetemi docens. SZTE BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KAR Új- és Legújabbkori Magyar Történeti Tanszék: Dr. Deák Ágnes egyetemi docens, Középkori és Kora Újkori Magyar Történeti Tanszék: Dr. Papp Sándor László egyetemi docens; SZTE GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR Pénzügyek és Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Intézete: Dr. Farkas Beáta egyetemi docens, Üzleti Tudományok Intézete: Dr. Hetesi Erzsébet egyetemi docens. SZTE GYÓGYSZERÉSZTUDOMÁNYI KAR Gyógyszeranalitikai Intézet: Dr. Martinek Tamás egyetemi docens; SZTE TERMÉSZETTUDOMÁNYI ÉS INFORMATIKAI KAR Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék: Dr. Hopp Béla egyetemi docens, Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszék: Dr. Sipos Pál Miklós egyetemi docens, Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszék: Dr. Tóth Ágota egyetemi docens.


SZTEinfo

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_36

Hetvenhét kutató, köztük az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi kar öt munkatársa vette át 2024 áprilisában az MTA doktora címért járó oklevelet. Az Országos Széchényi Könyvtárban szervezett ünnepélyes átadón várták azon kutatókat, akik kiemelkedő tudományos munkásságukat egy doktori műben összegezték, eredményeik egy kiemelt részét pedig sikeresen megvédték.