orientacios_het_kiemelt

Folytatódik a külföldi hallgatók beilleszkedését segítő orientációs hét

A 2014/2015. tanév I. félévében 26 ország 233 hallgatója kezdi meg tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen. Az SZTE Nemzetközi Mobilitási Irodája által szervezett orientációs héten Pál József, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese köszöntötte az új diákokat.

Az orientációs hét célja, hogy az ERASMUS+, ERASMUS MUNDUS, CEEPUS nemzetközi mobilitási programok keretében, valamint a Magyar Ösztöndíj Bizottság ösztöndíjaiva és a West Virginia Egyetemmel fennálló csereprogram keretében érkező külföldi hallgatókat tájékoztassa a szegedi tanulmányaikhoz kapcsolódó információkról. 233 hallgató érkezett Európa és a világ minden részéről, az ERASMUS MUNDUS programmal 18 hallgató 15 országból a BTK Néprajzi Tanszék együttműködésének keretében – tudtuk meg Pál József rektorhelyettestől. Hozzátette: évek óta Törökországból érkeznek a legtöbben, őket a franciák, spanyolok és olaszok követik. ERASMUS-ösztöndíjjal főleg Európából érkeznek diákok, de az ERASMUS+ már kinyitja ezeket a kapukat, és az ERASMUS MUNDUS sem szűkül a kontinensre. A Szegedi Tudományegyetem minden kara fogad külföldi diákokat, a legtöbb hallgató a bölcsészkarra érkezik (54 fő), de nagyon szép számmal jönnek diákok a gazdaságtudományi, a jogtudományi, az orvosi és a pedagógusképző területekre is – mondta. Az ERASMUS MUNDUS programmal az Egyesült Államokból, a Fülöp-szigetekről, Ghánából, Kazahsztánból, Kolumbiából, Macedóniából érkeznek diákok, de maláj, nigériai és ugandai hallgatók is megkezdik tanulmányaikat a Tisza-parti universitason. Pál József rámutatott arra is, hogy az orientációs hétnek ugyan nem vendégei azok a hallgatók, akik más ösztöndíjakkal, így a Stipendium Hungaricummal vagy a brazil programmal tanulnak az egyetemen, ám ők is hozzájárulnak ahhoz, hogy Szegeden pezsgő a hallgató élet a külföldi diákokat illetően is. Hangsúlyozta: a brazil hallgatók magyar nyelvű előkészítő kurzusokon is részt vettek, ami jól mutatja, hogy nagy az érdeklődés a magyar nyelv és kultúra, a magyar civilizáció iránt is.


Orientacios_het_masodik_nap_VK_kepei
Folytatódik a külföldi hallgatók beilleszkedését segítő orientációs hét - GALÉRIA

 

Az orientációs hét 2014. szeptember 3-i rendezvényén Pál József, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese köszöntötte a megjelent erasmusos hallgatókat, az amerikai vendéghallgatókat, az EHÖK Külügyi Bizottságának mentorait és az Erasmus Student Network Szeged önkénteseit. A Szegedi Tudományegyetem 16 éve tagja az Erasmus programnak, mely idő alatt több mint 400 partneregyetemmel épített ki kapcsolatot. Az Erasmus program 1998-ban kezdődött meg az egyetemen, amikor is 8 hallgatót fogadott az intézmény. A 2014/2015-ös tanév első szemeszterében 209 erasmusos hallgató tanul a Tisza-parti universitason, akik 13 ország 70 város 87 egyeteméről érkeztek. Az ERASMUS MUNDUS program keretében a BTK Néprajzi Tanszékén 18 hallgató 15 országból folytatja majd tanulmányait, míg a West Virginia Egyetemmel fennálló kétoldalú szerződésnek köszönhetően 1 hallgató kezdi meg a tanulmányait a BTK vallástudomány szakán. A legtöbb hallgató Törökországból, Franciaországból, Spanyolországból és Olaszországból jött, de érkeztek hallgatók többek között Romániából, Lengyelországból, Németországból, Bulgáriából, Csehországból, Litvániából, Ausztriából és Szlovákiából is – tudtuk meg rektorhelyettes köszöntőjéből, aki biztosította a hallgatókat, hogy jól döntöttek, amikor a Szegedi Tudományegyetemet választották, hiszen ez Magyarország egyik legjobb egyeteme, mely kiemelkedően szerepel az egyetemi világranglistákon. Köszöntője végén az új hallgatóknak sok sikert és élményekben gazdag tanévet kívánt a napfény városában.

 


SZTEinfo - Gajzer Erzsébet

Fotók: Varga Kristóf


Korábban írtuk:

Megkezdődött a külföldi gólyákat segítő orientációs hét

Orientációs héttel várja külföldi hallgatóit az SZTE

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_36

Hetvenhét kutató, köztük az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi kar öt munkatársa vette át 2024 áprilisában az MTA doktora címért járó oklevelet. Az Országos Széchényi Könyvtárban szervezett ünnepélyes átadón várták azon kutatókat, akik kiemelkedő tudományos munkásságukat egy doktori műben összegezték, eredményeik egy kiemelt részét pedig sikeresen megvédték.