TIK_kiemelt

Újabb világrangsorban szerepel a Szegedi Tudományegyetem

A Center for World University Rankings (CWUR) legfrissebb, 2014-es világrangsorára is felkerült a Szegedi Tudományegyetem. A világ legjobb ezer egyetemét rangsoroló listán az SZTE a 712. helyezést érte el.

A CWUR 2014-es legújabb nyilvánosságra hozott listája nyolc szempont alapján rangsorolja az egyetemeket. A listát – többek között – az oktatás minősége (melyet az intézmény volt hallgatói által elnyert nemzetközi díjak alapján mérnek), a végzett hallgatók elhelyezkedése, az oktatók kiválósága, az idézési arány, a szabadalmak és a publikációk száma alapján állították össze.


A világ legjobb ezer egyetemét rangsoroló listán a Szegedi Tudományegyetem a 712. helyezést érte el. Az SZTE mellett öt másik magyar egyetem került fel a CWUR 2014 toplistára: az Eötvös Loránd Tudományegyetem a 371., a Semmelweis Egyetem az 598., a Debreceni Egyetem a 673., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a 811., a Pécsi Tudományegyetem pedig a 862. helyet tudhatja magáénak.


A Szegedi Tudományegyetem más világszínvonalú rangsorokban is kitűnően szerepel. A „QS World University Rankings by Subject 2014” rangsorban a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar modern filológia képzése a roppant előkelő 101-150. pozíciót foglalja el, ezzel az eddigi legjobb helyezését érte el a magyar egyetemeket és főiskolák toplistás teljesítménye alapján is.


A leideni egyetem 2014-es világrangsorában a Szegedi Tudományegyetem a 707. helyet szerezte meg.


A kínai Academic Ranking of World Universities (ARWU) 2013-es rangsorában, akárcsak 2012-ben, a legjobb ötszáz közé került a Tisza-parti univeristas. A nagy presztízsű értékelésben a Szegedi Tudományegyetem 2014-ben a 401-500. helyezettek kategóriájába tartozik.


2010 óta folyamatosan javítja előkelő helyezését a Szegedi Tudományegyetem a világ zöld egyetemeit rangsoroló „UI Green Metric Ranking of World Universities” toplistán. 2013-ban a Tisza-parti universitas a legjobb 12 százalék közé került. 61 ország 301 felsőoktatási intézménye közül a 35. az SZTE.

Ezzel hazánkban a legjobb-„legzöldebb”, Európában a 13. helyezett.


Korábban írtuk:

Újabb nemzetközi ranglistán jeleskedett az SZTE

Az SZTE a „legzöldebb” magyar és 35. a Zöld egyetemek toplistáján

Ismét a világelitben az SZTE a sanghaji ranglistán


SZTEinfo

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_36

Hetvenhét kutató, köztük az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi kar öt munkatársa vette át 2024 áprilisában az MTA doktora címért járó oklevelet. Az Országos Széchényi Könyvtárban szervezett ünnepélyes átadón várták azon kutatókat, akik kiemelkedő tudományos munkásságukat egy doktori műben összegezték, eredményeik egy kiemelt részét pedig sikeresen megvédték.