educatio_2014_kiemelt

Lézershow és információdömping az Educatio-kiállításon

„Gondolkodom, tehát ott vagyok!” Ezzel a szlogennel indult útjára a 2014-es Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás, amelyen hagyományokhoz híven a Szegedi Tudományegyetem is részt vett. A börze első napján is rengetegen érdeklődtek az SZTE képzései iránt.

educatio 03Az Educatio 2014-es rendezvénye – amelynek a Papp László Budapesti Sportaréna ad helyet január 16–18. között – a korábbiakhoz képest bővült. Idén nem két, hanem három napig tart, továbbá a szervezők a mesterképzést is beemelték kiállítás tematikájába.

A Szegedi Tudományegyetemet – amelynek mind a tizenkét kara bemutatkozik – az érdeklődők az F410-es standnál találhatják meg.

A Szegedi Tudományegyetem standjánál dolgozók elmondása szerint ez alkalommal várakozáson felüli a rendezvény látogatóinak száma. A csúcspont csak 2014. január 17-én, pénteken várható. Az érdeklődés középpontjában főként az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar, a Bölcsészettudományi Kar és a Gazdaságtudományi Kar képzései állnak. Bedő Gabriella, az SZTE Marketing és Kommunikációs Igazgatóság PR-referense arról számolt be a www.u-szeged.hu-nak, hogy a standnál megforduló fiatalok rendszerint rákérdeznek az egyetem nyújtotta külkapcsolati lehetőségekre és a különböző karok által indított szakokra, de az elérhető kollégiumok is listavezetői a gyakran ismételt kérdések sorának.

educatio 02Az SZTE többi karának sincs oka a panaszra. Az SZTE Általános Orvostudományi Kar asztalánál álló Pécsi Bálint elmondása szerint visszatérő kérdés a diákok részéről, hogy miért éri meg Szegeden tanulni Budapesttel szemben, és az általuk nyújtott képzés mennyire számít nehéznek. Ilyen esetekben igyekeznek megnyugtató válasszal szolgálni, kiegészítve a lehetőségek színes tárházával, amit az SZTE mint kutatóegyetem nyújtani tud.

A tudomány és a lézer adta lehetőségeket hivatott bemutatni az a látványos lézerlabor is, amely a szegedi stand közepén kapott helyett. Idebent a fizika és a kísérletek világába nyerhetnek betekintést a kíváncsiskodók. A Szegeden 2015-re megépülő ELI lézeres kutatóközpont vizsgálataihoz kapcsolódó felszereléseket Puskás Árpád, fizikus Msc szakos hallgató mutatta be nekünk. Egy feltöltött akváriumra irányított lézernyaláb például filmszerű effekttel demonstrálta a fényvisszaverődés működését. Különböző optikai rácsokkal fény jelenségeket lehetett bemutatni, és akár a szórakozó helyeken megszokott lézershowhoz hasonló effekteket is láthattak a falra kivetítve. Két lézer segítségével pedig azt demonstrálták, hogy a fehér fényből miért is válnak szét a szivárvány színei. A szervezők a különböző fizikai kísérleteken túl az Agorát vagy az ELI-t bemutató ismeretterjesztő videókkal várták a látogatókat. A lézer show egy része az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközponthoz is kötődik, hiszen az ottani berendezésre építve állította össze az SZTE és SZBK-logók látványos sorozatát Vizsnyiczai Gaszton, az SZTE Fizika Doktori Iskolája PhD-hallgatója.

Az SZTE ezekben a hetekben nemcsak Budapesten mutatkozik be, de Zentára és Szabadkára is ellátogat. 2014. január 22-én a két város magyar nyelvű oktatási intézménye látja vendégül a szegedi universitas képzési kínálatát fölvonultató kiállítást és tájékoztató csapatot.

 

Őszi Tamás

Fotók: Olajos Márk

*


A felvételi eljárás menetéről és a Szegedi Tudományegyetem képzéseinek követelményeiről mindent megtudhatnak az érdeklődők a 2014. február 8-án (szombaton) 9 órakor kezdődő nyílt napon az SZTE Rektori Hivatal épületében (Szeged, Dugonics tér 13.). A szegedi egyetem képzéseit is bemutató nyílt napon az universitas vezetői ismét tartanak „szülői értekezletet”, ahol friss információkkal segítik a diákokat és a felnőtteket a továbbtanulásról szóló döntés meghozatalában. Az SZTE immár hagyományos februári, a felvételi jelentkezés határidejéhez közeli nyílt napjáról további információ itt olvasható.

 

Az SZTE kari nyílt napjairól további információ az alábbi linken olvasható. Az SZTE felvételizőknek szóló honlapja: http://www.u-szeged.hu/felveteli


Korábban írtuk:

Miért a Szegedi Tudományegyetemet válaszd? A kollégiumoktól az albérletekig

Miért a Szegedi Tudományegyetemet válaszd? Sportolj az SZTE-n!

Miért a Szegedi Tudományegyetemet válaszd? Tudnivalók határon túli jelentkezőknek

Miért a Szegedi Tudományegyetemet válaszd? Pontok és határok 2014-ben

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

boritokep__12_

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Pszichológiai Intézete ügyvivő szakértő/intézeti ügyintéző munkatársat keres, határozatlan idejű munkaviszonyra.


Jelentkezési határidő: 2024. április 10. (szerda)