olvasasnepszerusites_kiemelt

Mozi a fejedben. Olvasásnépszerűsítő program a Szegedi Tudományegyetemen

Szegeden is indul a Mozi a fejedben című programsorozat. Ennek részeként többek között Nemecsek és Dobó is a Facebookra költözik. Az olvasást népszerűsítő programhoz a Szegedi Tudományegyetem is csatlakozik.

„Az olvasás tudás, és az a jó, ha az élménnyé is válik” – hangsúlyozta Halász János kultúráért felelős államtitkár a fővédnökségével zajló olvasásnépszerűsítő kampány kapcsán, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma 120 millióval támogat. Az olvasásnépszerűsítő programot a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK), a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM), a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) és a Magyar Olvasástársaság szervezi.


Az összehangolt programsorozat elsősorban a 8-16 év közötti fiatalokat szólítja meg: feladatai között szerepel a hazai szerzők bemutatása, a kortárs magyar irodalom népszerűsítése, a hátrányos helyzetű fiatalok olvasóvá nevelése, valamint az olvasóközönséggel való kapcsolatépítés – fejtette Halász János kulturális államtitkár.


A februárban zajló "eseménysorhoz" kapcsolódva indul továbbá egy, a hírfolyam olvasásnépszerűsítő hasznát taglaló pedagógiai foglalkozássorozat az ország iskoláiban, párhuzamosan pedig a magyartanár-képzésben részt vevő intézményekben is, ahol a program szervezői szeretnék módszertanukat egy tanórán belül ismertetni.


A programsorozat egyik állomása Szeged, ahol a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar, illetve az SZTE gyakorló iskolája ad otthont a rendezvénynek. Az SZTE BTK épülete(Egyetem u. 2.) földszinti 3. tanteremben az olvasás népszerűsítő program szervezői magyar szakos tanár-jelöltekkel találkoznak 2014. február 25-én 12 és 14 óra között. Addigra a szakemberek már több foglalkoztatást is megtartanak gyerekeknek, így valóban be tudják mutatni a tapasztalatokat. Mert az olvasást népszerűsítő kampány szervezői nemcsak egy projektről szeretnének beszélni, hanem valódi hasznos ismereteket kívánnak átadni a hallgatóknak.


Rendkívüli magyar irodalom órát tartanak az SZTE Ságvári Gyakorló Általános Iskola (Szeged, Boldogasszony sgt. 3-5., 413. számú terem) 7.b osztályában 2014. február 25-én 9 óra 15 perctől – az olvasás gyönyörűségéről.


A programhoz készült felhívás, a népszerűsítő plakát, videó itt megtekinthető.


SZTEinfo

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

boritokep__12_

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Pszichológiai Intézete ügyvivő szakértő/intézeti ügyintéző munkatársat keres, határozatlan idejű munkaviszonyra.


Jelentkezési határidő: 2024. április 10. (szerda)