Sajtópályázat: újságírók a tudományért

Pénzdíjas pályázatot hirdet a SZAB a tudományt népszerűsítő médiamunkásoknak. A 2014. december 31-ig megjelentett írott, képi és hang-öszeállítások beküldési határideje: 2015. január 20.

A Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozathoz kapcsolódó témákról sajtópáláyzatot írt ki az MTA Szegedi Akadémiai Bizottsága az alábbi kategóriákban: írott mű, fotó, mozgókép, rádióriport. Előadók, pillanatképek, hangulatok, illetve a SZAB-székház és annak működése. Mindez megjeleníthető a legkülönbözőbb műfajokban, de 2014. december 31. napjáig valamely médiában meg kell jelennie a szövegnek, a képnek, a videónak vagy a hanganyagnak.

Tényeken alapuló írásokkal, például tudósításokkal, interjúkkal, riportokkal, vagy publicisztikákkal (jegyzettel, tárcával, karcolattal, kritikával) jelentkezhetnek a nyomtatott vagy online lapoknál dolgozó újságírók. A rádiós kategóriában egyének és szerkesztőségek egyaránt pályázhatnak 5-15 perces tematikus műsorral, magazinnal, riporttal, jegyzettel, interjúval stb. A mozgókép kategória kisfilmet, klippet vagy magazinműsort jelent. Fotóval és fotósorozattal egyaránt lehet pályázni, de előnyben részesítik a portrékat, szocio- és eseményfotókat. A fotó kategóriában további megkötés, hogy a kép rövidebb oldala minimum 800, max. 3000 pixel legyen; minden képnek legyen címe; és csak fényképezőgéppel készült alkotások nevezhetnek; miközben a sorozatok egy pályaműnek minősülnek, és 2-8 képet tartalmazhatnak. A pályázóknak azt is tudniuk kell, hogy a mű benyújtásával egyidejűleg hozzájárulnak ahhoz, hogy azt a Szegedi Akadémiai Bizottság később felhasználhatja.

A pályázóktól azt kéri a SZAB, hogy a szükséges adatok megadásán túl rövid szövegben mutatkozzanak is be! A pályázatok beküldési határideje 2015. január 20. napja. A SZAB a sajtódíjakat ünnepélyes keretek közepette a Magyar Sajtó Napja alkalmával, 2015. márciusában adja át először. Az első helyezett alkotók a pénzdíj mellett a SZAB ezüstérem elismerésében is részesülnek.

Az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság elérhetőségei: 6720 Szeged, Somogyi u. 7.; telefonszám: 62/553-911; fax: 62/553-912; e-mail: szab@tab.mta.hu

További információ itt.

SZTEinfo

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_36

Hetvenhét kutató, köztük az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi kar öt munkatársa vette át 2024 áprilisában az MTA doktora címért járó oklevelet. Az Országos Széchényi Könyvtárban szervezett ünnepélyes átadón várták azon kutatókat, akik kiemelkedő tudományos munkásságukat egy doktori műben összegezték, eredményeik egy kiemelt részét pedig sikeresen megvédték.